論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

工人房裝ok?

男爵府

大阪燒 發表於 19-3-22 00:04
家菲傭已來了差不多四個月,工作表現良好,勤力,對兩個小朋友也很有心機,所以我們也頗信任她。直到今天, ...

咁傷,一定報警

子爵府

回覆樓主:

bb皮膚簿,稍長指甲輕刮已經會咁
睇下姐姐是否有長指甲
可能幫佢沖涼時手拿住毛巾仔幫佢擦背整到佢
show佢睇加叫佢留意下

大宅

最關心BB問題熱投勳章

Solarflare 發表於 19-3-22 17:57
係。淨係我屋企樓下平台已經有幾十個cam。
不過天真僱主依然很多, 直至佢地比工人背叛才晃然大悟, 但多數 ...

見到bb受害真係心痛...防人之心不可無,工人唔happy我都裝夠cam的,廳同廚房係必裝,廚房係要睇實衛生同整什麼比bb食。同工人講,無人在家時,未識去toliet嘅bb只可以放在cam範圍內,換片喂奶cam前做。識去toliet既bb都已經識講嘢,得閒就問吓佢有無人蝦/打你吖/摸你痾vv嗰度吖咁。自己湊唔到要靠外人幫手湊bb既就應該盡量捻方法保護bb。

男爵府

回覆樓主:

如果衹有工人同女兒一齊後出現此傷,你唔炒佢唔報警,下次佢以為你無料到,衹會繼續惡行。他否認不代表無,仔細諗下,女女除被人弄出這傷外,還可以點樣自己整傷?
就算真的不是他抓傷,為何幼童受傷,工人在家而不知?咁下次玩火玩水爬窗都可以話唔知?

別墅

家菲傭已來了差不多四個月,工作表現良好,勤力,對兩個小朋友也很有心機,所以我們也頗信任她。直到今天, ...

樓主會唔會先帶囡囡去醫院檢查,看看醫生怎麼說?他們可能可以給予你答案這是否一個專登的人為行為所造成,然後就決定報唔報警。工人的說話實在不能太相信,他們對著僱主時的樣子不是她們的真面目,好多更加是講大話當食生菜⋯⋯

大宅

2019勳章

回覆 大阪燒 的帖子

睇見張相都心痛死,仲係歲幾咋!樓主屋企有裝cam嗎?我小朋友手臂上有血印,三個月未散,問過小朋友話係姐姐搣,所以依家會裝cam。上個星期同姐姐講話唔要再聽到亞仔話佢搣佢,如果唔係報警同炒;同埋唔要再見到嗰血印。點知幾日亞仔個血印就差唔多消失咗。
其實唔好對啲姐姐太有信心,我哋做亞媽都會有發顛嘅時候,雖然嗰個係自己親生仔女;何況姐姐同我哋仔女冇血緣關係,對佢哋差一啲都唔出奇。有啲EQ低嘅,係唔係都拿小朋友做出氣袋。

公爵府

你一定要保護個b!!!! 報唔報警一件事! 唔可以比小朋友受害

別墅

我真係唔明
冇心機照顧就唔好做傭人害人哋嘅BB啦...
好多條痕
好嘅傭人真係冇幾個....

大宅

Solarflare 發表於 19-3-22 15:34
找到了, 係呢個 post 既 2 樓。

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&action=printab ...

人神共憤

男爵府

1010k 發表於 19-5-10 05:46
人神共憤

呢單野真係好經典。所以我成日 remind 自已, 姐姐係我面前做得幾好都好, 我都要 check 住。
正所謂人心隔肚皮, 知人口面不知心嘛。

子爵府

回覆樓主:

係咪幫佢搲痕

大宅

Bling11 發表於 19-5-10 10:40
係咪幫佢搲痕

問個工人佢好大可能會咁解釋,叫佢自己搲幾下嚟睇下

複式洋房

複式洋房

無可能答唔知,家中只有佢,一就答出是怎造成,否則也證明無好好看管

別墅

回覆樓主:

d工人咩都話唔知唔係佢做,佢地講大話當食生菜。有時我親眼喺cam見到既野,工人都可以死口唔認,仲話要我playback俾佢睇。佢地d人唔會話你對佢好佢就對你好,唔可以用我地套思想喺佢地身上

要自己裝cam跟緊d, 佢地一無王管就亂黎,傷害小朋友更加唔可以放過!

大宅

樓主,作為過來人,我勸你立即炒個工人,留一個心腸壞的人在家是等同放一個計時炸彈在家。如果你唔想補1個月,你先帶bb去驗傷,然後報警。
根據 疏忽照顧兒童法例, 你個工人不論是"襲擊"或"忽略"而導致這些傷痕,她都很難脫罪。所以勞工法下顧主不用賠1個月的。當然,你亦可補1個兼立即買機票送佢走。同時,請你寫一封信去入境處,聲明這個工人的惡行,就算最後告唔入,入境處都會把她列入黑名單,這樣她就以後申請不到香港的工作簽證了。只有這樣,其他bb才不會再受這種傷害; 其他工人知道顧主可以令佢哋再拿不到工作簽證,佢哋先會停止傷害幼兒的惡行!

民房

回覆 大阪燒 的帖子

很有可疑,肯定唔係細路自己抓損.

民房

回覆 Dollmoma 的帖子

同意,防人之心不可無,何況已經有可疑證據了.

別墅

ryan-mama 發表於 19-5-31 17:49
樓主,作為過來人,我勸你立即炒個工人,留一個心腸壞的人在家是等同放一個計時炸彈在家。如果你唔想補1個 ...

請問如果我想向入境處舉報這位姐姐應發電郵去那個電郵地址?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊