自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2019新春慶豚圓

Ho_BB 發表於 19-3-22 07:10
有可能,有d人自行中左,但放棄(應有心儀直私收左,但要放棄派位)。
係有wait list補上的~
...

依家直私通常十二月底一月前一定confirm 曬,自行才起動。

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

可能後備得佐

珍珠宮

2019新春慶豚圓 環保接龍勳章

RYBB 發表於 19-3-22 00:38
如題,奶奶話聽阿仔同學父親說的,我想恭喜佢,但怕係誤傳~所以想知有冇可能已收通知?

...

除非識個小學校長, 仲要好熟好熟嗰隻, 大抽獎唔入, 叩門一定入。

邊有入硬㗎????

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

珍珠宮

回覆樓主:

自行入唔到津校,但可以確定入直資/私校/國際學校

珍珠宮

RYBB 發表於 19-3-22 00:44
唔係,話入左自行選過果間津校

如果講緊津校而又必入,一係有人答應左預留扣門位俾佢,一係佢天真到以為統一派位表只填一間就必入

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

brindlewin 發表於 19-3-22 07:12
應該都唔得,除非全部申請中,得佢單獨一個自行第一輪無位,否則都要入係大取獎後算補位。
...

學校有後補名單,有人放棄自行唔註冊,空位可以學校call,或撥落大抽獎池。睇學校做法。
同學仔媽咪講佢係咁樣入番學校。
(但樓主個case應該自行註冊deadline前ok左,一定唔會宜家先call啦!呢點要攪清楚。)

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章

1314625 發表於 19-3-22 06:20
應該不會架,統一是教育局電腦「抽獎」,學校都要等教育局比結果

我意思係係叩門位,每間學校實有。所以咪問係咪同校長或校董好熟

侯爵府

cloudwingwing 發表於 19-3-22 08:43
我意思係係叩門位,每間學校實有。所以咪問係咪同校長或校董好熟

叩門位係派左位,有人無去註冊「吉」出來的位,都係等派位。

大宅

之前有朋友第一輪都係WAITING LIST 1, 旦最終冇人放棄學位。

侯爵府

2019新春慶豚圓 陪月勳章

RYBB 發表於 19-3-22 00:38
如題,奶奶話聽阿仔同學父親說的,我想恭喜佢,但怕係誤傳~所以想知有冇可能已收通知?

...

唯一可能係心儀校有已註冊學生人讀就退學﹐(可能轉去C校、直資或外國升學)
有位 Suppose 係 call 後補果D人的。

珍珠宮

1314625 發表於 19-3-22 08:58

當然,但學校實有叩門位。

珍珠宮

1314625 發表於 19-3-22 08:58

學校係有buffer 加位,所以唔需要謄出叩門位。

伯爵府

2019新春慶豚圓

其實只要識人,好多問題可以解決,後備生當然有,但如果識人同埋校長同意,已經十拿九穩啦

男爵府

2019勳章

真係好多可能性, waiting list 都有4 至5 個, 實有機會, 最近有人考到直私,有良心打去津校放位。我女考唔到乍, 唔係我都會放第一階段的位置。另一可能,識人好過識字

侯爵府

cloudwingwing 發表於 19-3-22 09:07
當然,但學校實有叩門位。

咁實會有,但講到必入,除非同校董/校長好熟,而小朋友又係好標青,否則都唔敢話必入

珍珠宮

1314625 發表於 19-3-22 09:44
咁實會有,但講到必入,除非同校董/校長好熟,而小朋友又係好標青,否則都唔敢話必入
...

我係第27樓已經講左係咪同校長校董好熟。

男爵府

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章

你阿仔同學本身係後補位,有人可能中更好的私立學校,放棄自行的位,補位就中

侯爵府

cloudwingwing 發表於 19-3-22 09:45
我係第27樓已經講左係咪同校長校董好熟。

所以從來識人好過識字

超級版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 KMALL特別版勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

clarawuwu 發表於 19-3-22 01:18
都有可能。
當年阿仔同學,佢自行入唔到,但無耐學校搵佢話有人放棄左無黎到註冊,宜家有個空位可以俾佢, ...
佢個 D 係自行註冊幾日內後生既事, 有學校無註冊學校即 call 後補位, 係唔會出現係填大抽獎 form 之後.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

超級版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 KMALL特別版勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

siumak 發表於 19-3-22 09:06
唯一可能係心儀校有已註冊學生人讀就退學﹐(可能轉去C校、直資或外國升學)
有位 Suppose 係 call 後補果D ...
所有後補位會係自行註冊後幾日內 call 人, 因為學校要交返剩餘學額數畀教育局 for 大抽獎用

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊