夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

Del pls

別墅

BABYXLOLO 發表於 19-3-22 02:37
Thanks

Thanks

子爵府

老公每個星期都有一日去飲酒!好多時仲飲到朝早先返黎!以前有用電話check過佢位置,發現佢飲完酒會去揼骨 ...

發現佢飲完酒會去揼骨 ---> 未婚前係咁, 已經好大問題, 不過部份人總是不正視問題, 直到抵受不住才面對, 這個時候影響的人, 時間, 金錢, 精神就更多了, 解決的機會亦變我更少.

安心養胎生B 先, 老公有錢拿回來, 先儲起及拿多一點, 每件事情都要用策略地去做, 分輕重地處理. 如能力不夠, 不能多方面應付, 就是集中在生BB先, BB 是妳最重要的, 很多人想要都未必有, 不易得的, 是福氣來. 安頓下來再諗下一步, 同時應付不同的戰線能力不易handle 的, 反正他的狀況已發生了多時, 不著急這一刻.

但建議不要再生多件住.... 如沒工作的, 盡快安排重回工作上, 財政獨立/起碼不太靠老公, 那就可以有多個選擇和更多的策略了.

翡翠宮

回覆樓主:

一路都係一星期一日?咁我由佢

大宅

我已經同佢傾過好多次,我唔係唔俾佢飲,但點解要飲到零晨或朝早!仲有,佢每次一飲左酒就好易醉,飲到個 ...

如果你唔滿意而要同他去傾時,同他講野,應該多用個「我」字,而不是「你」字!
你飲酒飲到天光返來,又唔知自己好易醉!個人又失控!如果作為男人,聽到咁講,就可能覺得個老婆管住曬!
你唔想他咁,你就要轉個順耳嘅方法同他講:我成晚都好擔心你,擔心你飲醉咗會係街唔知有乜事,我知你去飲酒係想放鬆下自己,但我想你知我同BB都好想你夜晚係我身邊陪住我,你唔好要我三更半夜擔心你喇,你下次去飲酒可唔可以早d返來呀?
咁成件事要表達嘅都係一樣,但用我字係會順耳好多!
男人同教小朋友一樣,話係無用,鬧都無用,要用方法令他們明白自己嘅苦心!

別墅

PTMCYS 發表於 19-3-22 08:33
發現佢飲完酒會去揼骨 ---> 未婚前係咁, 已經好大問題, 不過部份人總是不正視問題, 直到抵受不住才面對, ...

講得無錯。我地個bb真係得來不易,所以而家懷孕期間覺得佢唔珍惜我地,我覺得好嬲同傷心!
我一直都有做野,經濟方面亦都唔擔心!

瑪瑙宮

成日都會諗唔想將來既日子咁 ...

當佢一个星期打一次通宵牌囉. 放鬆心情待產, 生个白胖 B , 令佢掛住 BB .

別墅

mini1204 發表於 19-3-22 09:03
一路都係一星期一日?咁我由佢

我試過唔理,之後佢就好似無王管咁愈黎愈過份,同老馮自己出去

別墅

Yusum 發表於 19-3-22 09:33

如果你唔滿意而要同他去傾時,同他講野,應該多用個「我」字 ...

我試過你既方法,到下一次佢都係咁,其實咁多年黎都好似湊仔咁湊,好攰!
佢係有進步,但都係唔達標,好氣餒

別墅

Nancy20090615 發表於 19-3-22 09:55
當佢一个星期打一次通宵牌囉. 放鬆心情待產, 生个白胖 B , 令佢掛住 BB .
...

佢一唔返黎我就訓唔著⋯眼光光,個人愈諗愈嬲

翡翠宮

BABYXLOLO 發表於 19-3-22 09:56
我試過唔理,之後佢就好似無王管咁愈黎愈過份,同老馮自己出去

咁係咪都係一星期一日?

佢如果覺得你係阿媽吾係老婆,佢只會愈走愈遠,生完你只會更睇佢吾順眼,到時仲大鑊

大宅

感覺佢好幸福, 可以有自己既私人時間, 有啲羨慕

別墅

mini1204 發表於 19-3-22 10:02
咁係咪都係一星期一日?

佢如果覺得你係阿媽吾係老婆,佢只會愈走愈遠,生完你只會更睇佢吾順眼,到時仲 ...

咁會變唔止一星期一日
我都覺得生完會大家對大家睇唔順眼同不滿

翡翠宮

BABYXLOLO 發表於 19-3-22 10:03
咁會變唔止一星期一日
我都覺得生完會大家對大家睇唔順眼同不滿

你只係驚吾止一星期一日,而家未發生喎
咁同佢約法三章一星期一日囉
佢本身未定性你日鬧夜鬧一定分手收場,聽見都煩
你話約定一星期一气日,其餘時間吾好再鬧,等佢想返屋企先。停嘈我係佢都吾返

瑪瑙宮

BABYXLOLO 發表於 19-3-22 09:59
佢一唔返黎我就訓唔著⋯眼光光,個人愈諗愈嬲

佢從來都係咁, 點會變到唔係咁? 佢唔返你就早 D 瞓, 為你自己同 B 著想. 生完精神體力消耗好大.

你連一星期一日都野野爆野野嘈, 佢更加唔想對住你, 有个 B 又點? 男人就係咁, 自己想點就點, 你要改變, 最少, 生完佢都係一星期一日, 唔好變一星期幾日. 到佢真係好憎番屋企, 變左只為責任比家用就算.

大宅

BABYXLOLO 發表於 19-3-22 09:58
我試過你既方法,到下一次佢都係咁,其實咁多年黎都好似湊仔咁湊,好攰!
佢係有進步,但都係唔達標,好氣 ...

唔好唸住妄想用自己嘅能力去改變一個人,換來的只有失望,你能改變嘅就只有你自己,既然他鐘意飲酒飲到天光返,找一晚你都找個地方休息下天光先返屋企,以其人之道還治其人之身!他先明白什麼叫將心比己

別墅

mini1204 發表於 19-3-22 10:08
你只係驚吾止一星期一日,而家未發生喎
咁同佢約法三章一星期一日囉
佢本身未定性你日鬧夜鬧一定分手收場 ...

唔係驚,係已經試過依個方法!愈唔理佢,佢會愈出愈多愈過份

別墅

Nancy20090615 發表於 19-3-22 10:11
佢從來都係咁, 點會變到唔係咁? 佢唔返你就早 D 瞓, 為你自己同 B 著想. 生完精神體力消耗好大.

你連 ...

或者我試下調節下自己心態

別墅

Yusum 發表於 19-3-22 10:16

唔好唸住妄想用自己嘅能力去改變一個人,換來的只有失望,你 ...

我以前都試過⋯但已經鬥到攰

翡翠宮

BABYXLOLO 發表於 19-3-22 10:41
唔係驚,係已經試過依個方法!愈唔理佢,佢會愈出愈多愈過份

佢吾會因為你鬧而改變
正如我吾會因為我媽鬧而改變
你而家係需要寧靜,生仔
你吾日嘈夜嘈可能佢肯返多D黎呢

首頁

尾頁

跳至