家庭理財

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆 meek 的帖子

唔該先

伯爵府

回覆 YanYan0116 的帖子

現時只有MC可扣稅, VC不可以扣稅, 4月1日後, MC及TVC都可以扣稅

男爵府

登!登!登! 發表於 19-3-22 15:19
回覆 meek 的帖子

唔該先

而家追返 post 先睇到樓主你話用緊邊間,我用宏x的,到時等我又問下再報料

男爵府

2023年兔年勳章

sheepmui 發表於 19-3-22 15:13
"現時的自願性供款在離職時已經可以拎返" ??

還是你的意思是指離職後可以MPF半自由行轉去自己選擇的信託人?MPF一定要65歲後先有得攞架嘛?
...

唔係半自由行, 係指自願性供款. MPF 係有分法定的"強制性供款" 同 "自願性供款".
65 歲先拎得返既係強制性供款, 多於強制性供款的錢會計入自願性供款. 呢部份現時係冇得扣稅的.
我公司個plan 係僱員供自願性供款, 公司就會供同樣咁多錢入去僱員個MPF 戶口.
公司開個plan 時可以set 做滿幾年離職可以拎到幾多% 公司既自願性供款, 呢一部份只要離職就可以拎到.
不過做唔夠10年的話, 多出來的自願性供款係要按比較報稅的.

男爵府

2023年兔年勳章

B301 發表於 19-3-22 14:43
我曾經開過自願供款户口.在宏x
可以隨時拿錢走.我只放一筆錢入去,
果陣最小$5000開户.而家要$10000.

你呢隻應該係SVC, 上年停過一排, 年尾又開返. 不過有cash out 有次限制了.

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20180910/bkn-20180910001050381-0910_00842_001.html

琥珀宮

登!登!登! 發表於 19-3-22 08:07
想問吓, 公司與僱員除了有供mpf外, 雙方亦額外有供自願性供款(一定要的), 如果我再join可扣稅自願性供款, ...

可扣稅自願性供款, 需把把自願性供款另行存放於新開設的「可扣稅自願性供款帳戶」,有「保存規定」所限,該帳戶內的累算權益,要待至65歲時才可領取。

我相信此自願性供款,係自己同MPF公司安排,不經僱主。其實而家都有呢種供款,不過係可以隨時提取。我在BCT有供開!

扣稅自願性供款,MPF公司要安排另一帳戶。你可以直接問你間MPF 公司

琥珀宮

katy_mama 發表於 19-3-22 17:10
你呢隻應該係SVC, 上年停過一排, 年尾又開返. 不過有cash out 有次限制了.

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/ ...

樓主講既,係昨天最近通過既MPF法例

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20190321/20638182

琥珀宮

登!登!登! 發表於 19-3-22 15:12
未睇你地個回覆時,我直接打去CS問, 唔知佢地唔識定呃我,

正確,一向有呢種安排,不過之前果d不可扣稅,可隨時提取。

而家係供入一個新帳戶!

公爵府

2024年龍年勳章

唔知係咪同mpf 一樣要自選基金呢,一陣又蝕埋咪大劑

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

koala904 發表於 19-3-24 17:13
唔知係咪同mpf 一樣要自選基金呢,一陣又蝕埋咪大劑

有機會㗎!所以我冇做自願性供款
不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

2024年龍年勳章

crystal媽咪 發表於 19-3-24 21:28
有機會㗎!所以我冇做自願性供款

如果係咁自己儲錢仲好啦,起碼唔駛蝕先

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

koala904 發表於 19-3-25 19:33
如果係咁自己儲錢仲好啦,起碼唔駛蝕先

對我嚟講係ok,唔駛手續費。自己睇住,幾時攞就幾時攞, 想點都得。 朋友成日多手洗咗,所以就會揀自願性供款
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

登!登!登! 發表於 19-3-22 15:19
回覆 meek 的帖子

唔該先

樓主,我問左喇,可扣稅自願性供款係可以自選供應商,同現職嗰份完全無關係。宏利每個月最低供款$300,隨時停供都得架 免稅額同可扣稅年金一齊計,最多$60000。我應該會考慮年金,因為驚啲基金有機會蝕,我怕死、投資又唔叻,都係保本為上

伯爵府

回覆 meek 的帖子

多謝幫忙!

洋房

meek 發表於 19-4-1 21:50

樓主,我問左喇,可扣稅自願性供款係可以自選供應商,同現職嗰 ...

如果有供開svc係咪冇影 響 可以繼續供的嗎

男爵府

Chanwingtin239 發表於 19-4-20 09:27
如果有供開svc係咪冇影 響 可以繼續供的嗎

應該無影響呀,因為係分開兩個帳戶,不過冇得扣稅

洋房

meek 發表於 19-4-20 15:44
應該無影響呀,因為係分開兩個帳戶,不過冇得扣稅

雖然冇得扣稅但係可以提取款項就自由度是不是?

珍珠宮

登!登!登! 發表於 19-3-22 08:07
想問吓, 公司與僱員除了有供mpf外, 雙方亦額外有供自願性供款(一定要的), 如果我再join可扣稅自願性供款, ...

你意思係,除強制供款5%或HKD1500上限外,公司"一定"要你自己供多於政府要求上限?

首頁

尾頁

跳至