自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Del

侯爵府

tingbb@mama 發表於 19-3-22 10:17
想問下有同父異母,同母異父既仔女

咁就唔好講、人哋家事、關你乜事?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

whatsapp異父個仔/女講囉﹗話:你父病重在醫院中,想見你。

rainbowchuuu3    發表於 19-3-22 11:19
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

叫你媽咪同佢講。
除非出到聲叫我幫,否則閒事勿理。

男爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 開心吸收勳章

既然異父講到明只想佢親生的其中一個仔女理佢, 咁好清楚話你知唔想你理佢啦, 你只當朋友式關心下佢咪算囉

伯爵府

同同父異母仔女講聲父親病重,醫生話重有一年命,想見佢,如果佢想見下會去見,同父異母仔女見唔見,人地見唔見,各有前因吧。

我有一個Auntie同前夫生3個,前夫極爛滾又打老婆,結局離婚,Auntie好辛苦養大幾個仔女,媽媽無阻止仔女見爸爸,但爸爸無主動要見仔女。仔女看在眼裡直頭唔想見呢個爸爸,直到個細仔中學,個爸爸有試過去學校搵細仔,想同個細仔friend, 個細仔有心軟但最終都唔so佢,近年位前夫過身,仔女叫做有去殯儀館拜下,不過就無乜特別處理。

男爵府

咁佢前妻呢..... 其實我都系同母異父既環境長大, 不過我唔同你咁, 我有同佢地一齊生活, 到衣家媽咪走左, 我地都有一齊....我感覺同同父母無咩分別....反而有相處問題可能系佢地先岩, 因為佢地要接受佢(我)媽咪再嫁.... 至於你呢單野, 我覺得你好似上面JM講, whatsapp比佢d囝/囡知, 咁你又知唔知邊個囝/囡比較錫異父...如果你又有同佢/佢地有基本2句計傾, 約埋一齊去探異父, 橫掂你媽咪都系到, 順便陪下佢....呢d野都系出份心意, 都叫做"親人"

公爵府

牛年勳章

my005 發表於 19-3-22 10:40
whatsapp異父個仔/女講囉﹗話:你父病在醫院中,想見你。

是的 講1講 , 叫做做了本分

男爵府

依家唔係你異父想就得,你都要問佢嗰個仔女肯唔肯,唔計有冇比錢養,小朋友長大既陪伴好重要,如果冇,呢個人同外人冇分別,你媽媽作為現任妻子,係好應該陪佢行埋最後一段路

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

rainbowchuuu3 發表於 19-3-22 11:18
是的 講1講 , 叫做做了本分

係囉,過到自己良心咪得囉,既然樓主都話於心不忍咯。

至於異父同佢仔女關係係點?異父係唔係盡責人?呢d樓主無需理會啦,著眼點應係樓主自己,覺得自己做左野而唔係袖手旁

觀,過到自己良心就得囉。

至於之後佢仔女黎唔黎探個異父,就唔理咁多啦。

芝麻街    發表於 19-3-22 11:32
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

畀面勳章

sako 發表於 19-3-22 10:43
叫你媽咪同佢講。
除非出到聲叫我幫,否則閒事勿理。

同意

珍珠宮

my005 發表於 19-3-22 10:40
whatsapp異父個仔/女講囉﹗話:你父病重在醫院中,想見你。

Del

珍珠宮

油麥麥 發表於 19-3-22 10:42
Stepdad 想見一位親生仔女?該名仔女是同妳同一個媽咪所生?

Del

珊瑚宮

tingbb@mama 發表於 19-3-22 11:34
他/她當然知道,就是不太上心

若佢地唔上心,咁你仲想做咩?無野做到架,係咪。

如你仲係担心你異父,唯有自己得閒睇下佢囉。

做人要量力而為,同埋已經盡左力既話,就無愧於心啦,係咪。

珍珠宮

門常開 發表於 19-3-22 11:14
咁佢前妻呢..... 其實我都系同母異父既環境長大, 不過我唔同你咁, 我有同佢地一齊生活, 到衣家媽咪走左, ...

Del

珍珠宮

my005 發表於 19-3-22 11:37
若佢地唔上心,咁你仲想做咩?無野做到架,係咪。

如你仲係担心你異父,唯有自己得閒睇下佢囉。

Del

大宅

你話想同哩個" 同母異父的他溝通" 同你同一個母既兄弟姊妹點解係分開住?? 其實你講緊果個"他/她" 係咪只是你異父同佢前妻所生既仔女? 唔係好明你講咩

侯爵府

tingbb@mama 發表於 19-3-22 11:49
我無同異父住,他們是一家四口的正常家庭。
講清楚小小,我沒有從這個家庭中長大,異父跟媽媽還有他們(仔 ...

閒事莫理、要出手都係異父嘅兄弟姐妹(即姑姐、叔伯),你只是外人、不要你媽難做,學JM話關心就探佢多D

珍珠宮

tingbb@mama 發表於 19-3-22 11:35
平時都有見,想他/她關心異父多一點

其實關你咩事

我家姐成日都想我關心啊媽多 d 架但佢有無問我想唔想同點解唔想先
做咩你想你覺得好就想人跟你先
你諗清楚未?

首頁

尾頁

跳至