6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019勳章

呀仔而家11個月,粥同糊仔都係食兩啖就推開,淨係肯飲奶粉同食水果,有冇問題架???

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

水果係咪已經係一舊舊,會唔會直接試吓食飯啦

複式洋房

huiriss 發表於 19-3-22 11:39
呀仔而家11個月,粥同糊仔都係食兩啖就推開,淨係肯飲奶粉同食水果,有冇問題架??? ...

我都想知 我個仔又係食幾啖唔食 直頭發爛渣推開

別墅

2019勳章

1歲前其實都係奶為主,但其實點解要加固呢,係因為佢愈來愈大既時候,所需要既營養十分多,奶已經補給唔到,等同於大人,我地每日都唔會淨係食一樣野,而係需要多種不同食物去吸收營養維持每日需要

珍珠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

我建議要開始俾佢適應下啦,因為食D固體對佢牙齒發育都有好處

侯爵府

2019新春慶豚圓

可以好肯定係需要食固體食物, BB 係4 個月打後就好需要鐵質, 淨係飲奶只可以提供到每日1/4 左右, 食水果好難補充到鐵質, 缺鐵對無論對佢腦部同身體發育都好大影響(你自己GOOGLE 下), 仲有固體可以俾到好多額外營養, 呢D 係奶俾唔到

仲有都11個月喇, 正常應該都至少2 餐固體

淨係飲奶同食生果 , 嚴重影響佢的咀嚼功能發育

大宅

正常應該加左固既,但如果一餐半餐唔肯食都正常,但係長期既話對BB發展唔好架

翡翠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

依家11個月,粥同糊仔都系主食,做多D款,可以比BB選擇。

水晶宮

當然要食倒certain amount
奶係nutrition,一歲前比固learn to eat, chew, swallow
但progress一歲3固好正常,nutrition 係from 固
要比多d bb practise學習
比finger food玩又好掉又好 先make food interesting.

別墅

佢就鍾意就得啦,有時幾日或者一個星期都有機會係咁,
但過左佢就會想食返,奶粉都好夠營養可以繼續飲

大宅

2019勳章

臭Patpat小B 發表於 19-3-22 11:58
水果係咪已經係一舊舊,會唔會直接試吓食飯啦

係呀,但就係粥唔肯食,但食飯寫到好似老人家咁先?定係跟返大人飯呀?

大宅

2019勳章

freshrose 發表於 19-3-22 17:04
可以好肯定係需要食固體食物, BB 係4 個月打後就好需要鐵質, 淨係飲奶只可以提供到每日1/4 左右, 食水果好 ...

但係佢唔肯食可以點令到再食多D?

大宅

2019新春慶豚圓

我bb初頭都唔太食, 但之後試過用illuma開米糊佢又肯食

別墅

其實都要為佢食固舖路,試下用奶粉開米糊又或者用唔同種類既固體俾小朋友食,等佢地有多D新鮮感

別墅

2019新春慶豚圓

11個月, 應該3餐固體
固體食物為主
奶只係輔助, 為鈣質
一日最多兩支240好啦

k飲太多奶, 自然無胃口

飯糊仔之外,.你有無試其他食物
BB 意粉 /通粉, 麵包, 菜, 肉, 蛋

蛋可以試下加奶粉蒸做炖蛋

別墅

2019新春慶豚圓

huiriss 發表於 19-3-25 17:15
係呀,但就係粥唔肯食,但食飯寫到好似老人家咁先?定係跟返大人飯呀?
差唔多一歲, 跟書, 已經可以食大人飯. 無乜牙就當然無粥食得咁快.
睇過呢度媽媽講佢 BB 係鍾意一粒粒飯, 唔鍾意粥.

爛飯, 大人飯, 粥, 你可以輪流換下.

別墅

2019勳章

體重同身體正常,又精神好就無問題,唔使咁緊張

別墅

應該係食到厭既者,搵多D花款去整俾佢食

水晶宮

當然要食固為主。
多d花款

首頁

尾頁