婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我同c6係自己搬出黎住,6299有我地屋企鎖匙,不過佢地好有交代,上黎前會打俾我c6講聲,而且係間唔中至上黎,所以我從來無開聲要求拎返鎖匙,唯一唔鍾意嘅係當我媽話要上埋黎時,兩個媽媽感情好好,所以99係有求必應
講真,我係超唔鍾意我媽上黎我屋企,事因以前做女個時,佢成日鬧我d嘢又多又亂咁放,但其實我已經比起佢算少嘢兼收哂落櫃桶,有次佢居然問都唔問,係屋企大掃除,將我成千蚊嘅專科藥物掉左落垃圾桶,到我返黎發現時已經被垃圾車送走左,當時真係喊左出黎,所以我好唔想我媽走上黎屋企,好驚佢會亂掉我地d嘢
想請教各位jm,如何向99婉轉表示唔好再帶阿媽上黎而不得失眾人?

侯爵府

畀面勳章

其實你應該係同自己呀媽講,話你地不在時唔好自己上來喎,我覺得你呀媽係主動,冇理由叫個奶奶出去擋,自己呀媽自己攪掂啦。

男爵府

綺羅香 發表於 19-3-22 11:51
我同c6係自己搬出黎住,6299有我地屋企鎖匙,不過佢地好有交代,上黎前會打俾我c6講聲,而且係間唔中至上黎,所 ...

你而家搬左出去住應該上你地屋企唔會亂掉你啲野,其實你地唔係屋企D父母成日走上仔女家係做咩事?

複式洋房

o_____o 發表於 19-3-22 13:12
其實你應該係同自己呀媽講,話你地不在時唔好自己上來喎,我覺得你呀媽係主動,冇理由叫個奶奶出去擋,自己 ...

最煩就係我都搞唔掂我媽呢,佢成日自把自為,今次上黎我同C6根本唔知道,99又話62打電話黎時講左,以前講左話佢地自己上黎就算,唔好帶其他人上黎,99實會話自己阿媽邊係外人呀

複式洋房

kaman0617 發表於 19-3-22 13:21
你而家搬左出去住應該上你地屋企唔會亂掉你啲野,其實你地唔係屋企D父母成日走上仔女家係做咩事?
...

結婚前c6自己一個人住時,99會上黎打掃同煮飯,依家都keep住呢個習慣,不過已經少左,有時我地真係好忙做唔到家務,99幫左我唔少

男爵府

奶奶絕對唔會企你果邊幫你,佢無必要做醜人而且果個係你媽,只可以你自己同你媽攤牌

複式洋房

cometingliu 發表於 19-3-22 13:47
奶奶絕對唔會企你果邊幫你,佢無必要做醜人而且果個係你媽,只可以你自己同你媽攤牌
...

咁我改一改個問法,如何叫阿媽唔好擅自走上我屋企
我媽不嬲都唔聽我講,一講就發爛炸

公爵府

回覆樓主:

家家有本難念的經。

翡翠宮

回覆樓主:

無辦法
緊要野鎖好

男爵府

其實無架!叫你c6同6299講,話唔想外母自己上尼,因發生過掉嘢事件!照實講,但效果未必一定得!

另邊箱同你阿媽講唔再攪你屋企,否則反面!再收埋重要嘢喺房加鎖門!

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

同99坦白講你同媽媽發生過既事,因為99根本唔知你媽個人咁痳煩亦都唔知你怕左你媽,所以我相信99知道一定會幫你擋你媽唔俾佢上黎

珍珠宮

回覆樓主:

搵幾次去你阿媽度,幫佢手執佢間屋,佢就知架啦~

男爵府

回覆樓主:

直接同奶奶講。

洋房

我同c6係自己搬出黎住,6299有我地屋企鎖匙,不過佢地好有交代,上黎前會打俾我c6講聲,而且係間唔中至上黎,所 ...

唯有話而家潮流興用指紋鎖,所以你哋都換咗指紋鎖,唔好比老人家知道有後備咭,同埋話係安裝師傅幫你兩公婆set晒指紋,你哋唔識點set新嘅指紋幫唔到佢地set,再加返句「等我哋喺度先上黎囉」。

珊瑚宮

畀面勳章

cometingliu 發表於 19-3-22 13:47
...

完全同意

珍珠宮

做個靚太 發表於 19-3-23 10:49

Yes, 咁樣最有效

男爵府

做個靚太 發表於 19-3-23 10:49

試下呢嗰方法,睇下work唔work。

男爵府

全部一律吾比上,甘就最好

象牙宮

有次佢居然問都唔問,係屋企大掃除,將我成千蚊嘅專科藥物掉左落垃圾桶,到我返黎發現時已經被垃圾車送走左,當時真係喊左出黎,所以我好唔想我媽走上黎屋企,好驚佢會亂掉我地d嘢

最好和媽媽, 坦心說。

說出你的真感受。 使她明白, 你的難受之處。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至