自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

子爵府

2019新春慶豚圓

月希 發表於 19-3-22 12:59
一開始就係自己玩自己..

記得投完脫歐後..好多人反對..

其實當年脫歐真係成地眼鏡碎片, 狼來了的故事........啊.

子爵府

2019新春慶豚圓

awah112 發表於 19-3-22 18:40
可以硬脫, 但同歐盟傾掂咗

歐盟開左條件架。梅姨提出的脫歐協議可以係英國議會通過先算啦!

據英國廣播公司(BBC)22日報道,當地時間21日,正在布魯塞爾舉行的歐盟峰會就英國脫歐最後期限達成決議草案。草案稱,歐盟可以同意將英國脫歐延期至今年5月22日,延期的條件是下周英國議會通過特蕾莎·梅所提出的脫歐協議。

子爵府

2019新春慶豚圓

tintinlam 發表於 19-3-22 19:27
其實當年脫歐真係成地眼鏡碎片, 狼來了的故事........啊.

民主有時候真係幾好玩,再加上黨爭,大不列顛遲早變小不列顛囉。

wcpcelia    發表於 19-3-23 10:46

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

牛子 發表於 19-3-22 13:56

非常貼切

子爵府

2019新春慶豚圓

littlesister 發表於 19-3-22 19:06
最慘係佢其實反對脫歐

係架,只不過呢個立場無咁揚。

佢真係超級慘,比全世界玩,國民話要脫,佢就放下自己立場去同歐盟商量點脫。點知班大帝唔要呢樣又唔要個樣,樣樣都反對。

琥珀宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

fuhk 發表於 19-3-22 13:03

係咁簡單嘅話就一早做咗啦

係唔簡單架!但係而家騎虎難下,點都要脫,否則對英國經濟影響仲大

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

stkyo 發表於 19-3-22 20:03
係唔簡單架!但係而家騎虎難下,點都要脫,否則對英國經濟影響仲大

係,冇可能再嚟一次公投,結果正反都會損失慘重

琥珀宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

nattle 發表於 19-3-22 17:59
C6 英國有樓放租,但住客暫時只想續 6個月租約 in case brexit 後公司會有 redundancy
...

其實攪工作簽證就可以,之前有個節目講Brexit,全部寫信去問問題嘅人都係歐盟嚟英國做野嘅人,其中一個我好記得,佢係捷克人,然後問,將來脫歐後佢仲可唔可以留係英國做野,佢啲父母點。。。

工作嘅人可以辦簽證,但佢父母就要離開

其實呢度已經反應咗民生問題,啲人嚟做野,啲屋企人全部嚟哂,英國福利好,好多資源共用,好多民生問題浮現,英國連醫癌症都係免費

之前已經有經濟學家分析,最初脫歐,一定對經濟有重大衝擊,但慢慢自然會調節

琥珀宮

MM2H 發表於 19-3-22 20:17
係,冇可能再嚟一次公投,結果正反都會損失慘重

唔可能公投喇!其實脫歐長遠嚟計係好事,因為英國係福利國,好多資源被共用,仲有就係成日要跟歐盟嘅law,仲玩死自己,之前講英國回收再造唔達歐盟標準,結果我呢區(其他區唔知)政府全部造過一批新嘅家用垃圾桶,size縮細咗,話迫你啲人環保喎,然後之前收garden waste係free,而家要比錢收

今年個council tax 加咗成千蚊港紙,加咗一項adult service。。。

好多支出轉移到我哋小巿民身上,仲有醫療,呢個最大獲,因為英國連醫癌症都係免費,根據歐盟條例,歐盟嘅人嚟到英國醫治,係要當國民咁享有相同醫療福利

伯爵府

平平常常 發表於 19-3-22 19:54
民主有時候真係幾好玩,再加上黨爭,大不列顛遲早變小不列顛囉。
到時英國皇室尷尬囉. 當年QE1無後代, 揾咗嫁去蘇格蘭既姑婆後代蘇格蘭皇帝繼承埋英格蘭. 如果蘇格蘭獨立, 人哋都唔知肯唔肯認返佢哋為蘇格蘭皇室, 唔認佢哋省唔少公帑, 跟住澳洲同加拿大.........

公爵府

stkyo 發表於 19-3-22 20:30
唔可能公投喇!其實脫歐長遠嚟計係好事,因為英國係福利國,好多資源被共用,仲有就係成日要跟歐盟嘅law, ...

Cameron推得太急進,好多疑問都未安頓就推公投,以資源問題行情感牌,以為同蘇格蘭一個牌局

但商家同企業唔會講情感,突如其來話脫,一定第一時間縮沙,留條路仔隨時掉頭,工人陣腳大亂,跟住Cameron走人,更加左手打右手

禁止訪問

2019新春慶豚圓

男爵府

2019新春慶豚圓

MM2H 發表於 19-3-22 16:50
始作蛹者係Cameron
懶醒以為可以執大權,推議案時淨係諗住贏左蘇格蘭,推埋呢步可威威,冇仔 ...

係啦!好奇怪英媒體無乜追究番呢個前首相?!

子爵府

2019新春慶豚圓

[email protected] 發表於 19-3-22 16:43
我都咁話,退咪退囉,勇d 啦
硬脫啦,歐盟都預左。

大宅

2019新春慶豚圓

其實不論歐盟也好,卡梅倫或者文姨,跟本就唔想Brexit。想當日有尐有權力嘅人迫公投Brexit。點只真係過度。宜家咪死拖囉。對面政黨宜家睇住個勢,直頭想推冧個庄,做首相。嘩...呢場角力真係好睇。EU知換首相之後未必好過宜家,所以實就住文姨。

翡翠宮

RelaxHippo 發表於 19-3-22 20:40
到時英國皇室尷尬囉. 當年QE1無後代, 揾咗嫁去蘇格蘭既姑婆後代蘇格蘭皇帝繼承埋英格蘭. 如果蘇格蘭獨立, ...

咁咪夠曬獨立,夠曬民主啦

子爵府

什麼是 no deal ?
硬脫又是什麼?

翡翠宮

zxzx 發表於 19-3-22 22:37
硬脫又是什麼?

「硬脫」

英國脫歐公投中兩個焦點是貿易和移民,而脫歐談判中,貿易和移民仍然是相互制約、相互制肘的兩大因素。

「硬脫」還是「軟脫」,說到底是貿易與移民的自由度之間的相互消長。是把確保控制歐盟移民還是確保繼續與歐盟的自由貿易哪個放在首位的選擇。

「硬脫」派似乎更願意自稱「淨脫」(clean Brexit),徹底脫離歐盟和歐洲單一市場,依照世界貿易組織WTO的原則與歐盟打交道。

國際貿易大臣福克斯是「硬脫」派的急先鋒,他說,英國是WTO的創始成員國,世界第五大經濟體,歐盟同樣希望能繼續保持與英國自由貿易。

翡翠宮

硬脫又是什麼?

所謂「軟脫」,是以確保英國能繼續留在歐洲單一市場為首要。作為代價,在自由流動上做某些妥協。

歐盟所有28個成員國都是歐洲單一市場的成員。它使得成員國在歐盟四大自由原則的基礎上相互自由貿易,即貨物、服務、資本和人員的流通自由。

英國脫歐談判大臣戴維斯似乎更傾向於「軟脫」,他表示英國繼續留在單一市場是「至關重要的」,即便這意味著「放棄控制邊界」,但首相府立刻給了戴維斯一個嘴巴,說這是他的個人看法,不代表官方立場。

翡翠宮

硬脫又是什麼?

https://udn-com.cdn.ampproject.org/v/s/udn.com/news/amp/story/6809/3576055?amp_js_v=a2&amp_gsa=1&usqp=mq331AQCCAE%3D#aoh=15532684712583&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&amp_tf=%E4%BE%86%E6%BA%90%EF%BC%9A%251%24s&ampshare=https%3A%2F%2Fudn.com%2Fnews%2Fstory%2F6809%2F3576055

首頁
23456...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊