自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

stkyo 發表於 19-3-22 20:30
唔可能公投喇!其實脫歐長遠嚟計係好事,因為英國係福利國,好多資源被共用,仲有就係成日要跟歐盟嘅law, ...

咁脫歐對本土英國人應該好咗

翡翠宮

talktime 發表於 19-3-22 23:42

所以叫佢快啲脫

琥珀宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

talktime 發表於 19-3-22 23:42

2千年打後加入歐盟嘅國家,一個比一個窮,呢下最攞命

其實呢個世界,講到尾就係「錢」,之前話唔同英國做生意,邊個有錢唔想賺?英國乜叉都無,每日同西班牙買入數以噸計嘅蔬果,唔同英國做生意?難道德國佬啃哂佢?唔啃會令到西班牙人有幾多人失業?造成幾多經濟損失?

脫咗歐,經濟可以慢慢調節,到時候可以推出啲政策吸引商務投資。。。

男爵府

2019新春慶豚圓

[email protected] 發表於 19-3-22 19:10
其實我覺得d 歐洲人在英國多左好多罪案反而係最大憂慮

東歐幫橫行,好多爆入屋搶嘢嘅都係東歐黎

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

我公司既母公司就在英國, 老細話今年未知有無人工加 ... 就係因為呢單野既關係.

我政治意念薄弱, 但明白對公司做生意及出口有所影響. 所以, "懶偉大"又好聽d咁講: 要同公司"共渡時艱".

水晶宮

awah112 發表於 19-3-22 12:42
又要延期

幾時先脫到

水晶宮

平平常常 發表於 19-3-22 19:54
民主有時候真係幾好玩,再加上黨爭,大不列顛遲早變小不列顛囉。

遲早不停發癲就真,呢d都可以攞黎公投,好兒戲

男爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

唔熟歐洲政局。我好友係土生土長匈利牙人,都係聽佢講多。有感東/中歐唔太關心英國脫歐,好似成日都係嘈收唔收難民,我估應該唔會係脫歐後搵英國麻煩。
既然同英國deal既主要係德法,咁硬脱再調整都ok呀?

琥珀宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

loved 發表於 19-3-22 16:54
咪就係!所以我吾明英國班大佬搞乜要反對,係咁攞錢出嚟養人,遲早連自己國家都拖冧埋,真心唔明點解會有國 ...

希臘破產,佢自己啲福利唔cut,叫歐盟國借錢,話就話借,結果咪好似當年冰島咁,一句話「無錢還」,你吹佢唔漲,你唔借錢幫佢咩,拖冧埋你哋!

公爵府

stkyo 發表於 19-3-23 08:21
希臘破產,佢自己啲福利唔cut,叫歐盟國借錢,話就話借,結果咪好似當年冰島咁,一句話「無錢還」,你吹佢 ...

呢D國家真無耻,大條道理借錢唔還

禁止訪問

2019新春慶豚圓

翡翠宮

mandy952 發表於 19-3-23 07:19
幾時先脫到

5月22日前

翡翠宮

牛子 發表於 19-3-23 09:04
嚟個軟硬適中脫

唔好脱一半就得啦

JaneJaneT    發表於 19-3-23 11:18

別墅

awah112 發表於 19-3-23 11:16
唔好脱一半就得啦

而家應該焗脫喎

珍珠宮

自己攞嚟衰,叫住個口號就玩咗自己幾年

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

呢D咪民主投嘅苦果囉, 投完先知上當, 想反悔!
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;天眼昭昭,報應甚速

大宅

2019新春慶豚圓

brindlewin 發表於 19-3-22 14:16
咁梗係啦。
成個歐盟2X兄弟,得3個大佬德法英攞到錢出嚟養。德國大媽成日想得和平獎,做好人又怕得罪美國 ...

英國沒落啦,做返美國隻狗算啦!
今次只能怪民主害死英國。

翡翠宮

有大食大 發表於 19-3-23 11:21
而家應該焗脫喎

咁冇人叫你搞到由頭濕到落腳架

別墅

awah112 發表於 19-3-23 18:36
咁冇人叫你搞到由頭濕到落腳架

係鬼我呀 , 個班鷹國人呀, 今次仲吾頭痕死

首頁