想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

各位JM 我Amh4 有成12粒基礎卵泡
仁安check 到我有朱古力瘤做唔做手術好
做唔係問題,但醫生話手術一樣會damage個盤腔,搞到我15/16

睇中醫醫生都話呢個係會影響成個卵巢
做手術又要停兩個月 我一個月都唔想晒呀

另外我想問JM 我係唔係唔可以食太滋補既野
去左睇沈碧x , 成千蚊診金連藥費,佢叫我養好個卵,但我又怕養大粒瘤,好迷茫呀

別墅

有朱古力瘤如果係大既真係切左佢先, 唔係好似我咁
岩岩打算去見醫生安排切, 點知中左獎....
而家變左好麻煩, 擔心既野仲多呀
你都想第時BB 可以健健康康平安架嘛~

別墅

rinoa1111 發表於 19-3-22 14:44
有朱古力瘤如果係大既真係切左佢先, 唔係好似我咁
岩岩打算去見醫生安排切, 點知中左獎....
而家變左好麻煩 ...

粒朱古力瘤2.3mm 私家就係甘話做
但都有人有左之後生個時一齊切埋粒瘤

別墅

angel0919 發表於 19-3-22 14:46

咁細你可以唔洗理佢住,

就算中左獎你都可以觀察

我左右都有, 一邊10cm, 一邊9cm....
我仲要岩岩有左4周多d
而家要好小心

別墅

rinoa1111 發表於 19-3-22 14:52
咁細你可以唔洗理佢住,

就算中左獎你都可以觀察

醫生講到我甘耐都中唔到獎就係因為盤腔condition 好,個pool 唔好 所以備孕左成年無消息

別墅

咁細又真係唔洗做,不過有得朱古力瘤連帶會有黏連!黏連好煩咩都痴,痴到你盤腔亂七八糟。

我就係有粒8-9cm的朱古力瘤,做微創手術時醫生發現直腸同子宮痴到屈埋左,兩邊輸卵管都因為黏連逼到塞左。因為黏連嚴重整個手術比預計用多差不多成個鐘!

試下睇其他醫生拎下意見!

別墅

割左好傷卵巢!amh會跌得超快

男爵府

朱古力瘤唔割都會釋放毒素,好易引起黏連,令輸卵管塞

我之前都係有粒3cm, 無理佢,但一路都未有孕,後來喺旁邊再生多粒2cm, 跟住做手術割咗

割咗後幾個月試過化學懷孕,之後都係要做ivf, 我啲基礎卵泡有17粒,生過朱古力瘤嗰邊6粒,另一邊11粒

但一路以嚟做過手術嗰邊對針藥反應都係差啲,就算一般週期,醫生每個月都係話我無生瘤嗰邊排卵嘅

我嘅結論係,無論有或無做手術,生過朱古力瘤嗰邊功能都係差咗,我又唔覺得會割完卵巢變得更差,一路留住粒瘤可能會引起更多問題

但做手術要搵有睇不育嘅醫生做,佢哋會就住割,如果唔係一般醫生可能割得深啲,咁功能就真係影響喇

別墅

yuyuyu_ng 發表於 19-3-22 18:14
咁細又真係唔洗做,不過有得朱古力瘤連帶會有黏連!黏連好煩咩都痴,痴到你盤腔亂七八糟。

我就係有粒8-9 ...

甘好似做左好d

別墅

pinkuma 發表於 19-3-22 20:04
割左好傷卵巢!amh會跌得超快

醫生都有提及會影響功能

別墅

super_cat 發表於 19-3-22 21:34
朱古力瘤唔割都會釋放毒素,好易引起黏連,令輸卵管塞

我之前都係有粒3cm, 無理佢,但一路都未有孕,後 ...

嘩17 粒好多呀
甘都要做Ivf

大件事,我未check 輸卵管呀

別墅

回覆 angel0919 的帖子

我17年發現左右都有,一邊7cm,一邊3cm。之前試咗半年都無bb,最後醫生建議做手術,順便check 輸卵管。做完等一個月m到,就係黃金6個月,之後我4個月後,就有咗第一胎!加油。我當時有要求做完check AMH,但醫生唔建議,建議我放鬆心情,好快會有,半年無就check 老公。

大宅

angel0919 發表於 19-3-22 12:47
各位JM 我Amh4 有成12粒基礎卵泡
仁安check 到我有朱古力瘤做唔做手術好
做唔係問題,但醫生話手術一樣會da ...

我之前做完手術,卵巢功能明顯差好多,手術前後都有做ivf,卵子數量明顯少了,醫生話係手術影響,所以如果俾我再選擇,會先做ivf,有多啲胚胎喺手,才做手術,令有好的環境着床,但如果朱古力瘤不是很大,又沒有令妳唔舒服,我會選擇唔做

別墅

Kayiw.16 發表於 19-3-22 22:18
回覆 angel0919 的帖子

我17年發現左右都有,一邊7cm,一邊3cm。之前試咗半年都無bb,最後醫生建議做手術 ...

多謝你,但我覺得最難既就係放鬆心情,睇過唔同醫生,次次去到都勁愁,連醫生都話我甘樣唔得ga , 唔可以甘緊張。我都想放鬆,但見到人地個個都係度晒b,我都好想快d 有

別墅

Shirley321 發表於 19-3-23 17:29
我之前做完手術,卵巢功能明顯差好多,手術前後都有做ivf,卵子數量明顯少了,醫生話係手術影響,所以如果 ...

無唔舒服,M小姐都好準時,但就係好想快d 有Bb 呀 我都唔想做手術,我都怕愈做愈少基礎卵泡。 而且 c6 唔想做Ivf 覺得我地仲後生可以試下自然懷孕。

大宅

angel0919 發表於 19-3-23 17:42
無唔舒服,M小姐都好準時,但就係好想快d 有Bb 呀 我都唔想做手術,我都怕愈做愈少基礎卵泡。 ...

總之想清楚,做差咗無得返轉頭,其實好多人都試好耐先有,如果仲後生,我會試下先,觀察下先,而且這些是會返發的,唔通一有小小就去做?因為2.xcm不是太大,建議睇多個醫生先,我覺得有啲醫生只係想賺錢,唔係真心全為病人着想!

首頁

尾頁

跳至