親子旅遊

跳至
[日本] 換機票好難  

首頁

尾頁

男爵府

luckybaby2011 發表於 19-3-22 12:57
真係手好難又貴、分開來回、唔同等級、焗人用多分咁、非旺季都好難預早訂、一係就只得台北叫易d
...

我5月中出發換左去程,回程仲wait緊但見3-4月日日都有回程換,5月後就無,奇怪所以每日check住睇佢幾時放 ,淡季都甘難換

瑪瑙宮

大廚勳章

carol-rol 發表於 19-3-22 21:35
我5月中出發換左去程,回程仲wait緊但見3-4月日日都有回程換,5月後就無,奇怪所以每 ...

等到4月底。。。5月初慢慢會放。。。4月點會日日有?復活節無啦掛!
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

seaheart88 發表於 19-3-22 22:11
等到4月底。。。5月初慢慢會放。。。4月點會日日有?復活節無啦掛!

復活節緊無啦,不過見3-4月淡季都有,無理由5月無,所以覺得佢遲下會放,我諗住等到4月中無就放棄買HKE

瑪瑙宮

大廚勳章

carol-rol 發表於 19-3-22 22:30
復活節緊無啦,不過見3-4月淡季都有,無理由5月無,所以覺得佢遲下會放,我諗住等到4月中無就放棄買HKE:ig ...

你其實五月中可能真係要等到五月頭先至放。。。依家兌換機票就係有呢種嘅無奈。。

喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

carol-rol 發表於 19-3-22 22:30
復活節緊無啦,不過見3-4月淡季都有,無理由5月無,所以覺得佢遲下會放,我諗住等到4月中無就放棄買HKE:ig ...

依家只會兩種情況下有位:
1) 353天/360天 day 1 放少量位;
2) 出發前1-2星期

所以day 1換唔到既話就要等到尾,如果不能等就直接買機票,又或者抱著”去又得唔去又得”既心態

男爵府

收到各位,希望好彩啦

大宅

cutekiddy 發表於 19-3-22 19:08
waiting list 90% 以上wait 唔到!

上個月想book 復活節,順手想wait 新年。竟然見到有東京回程,即出! :w ...

請問新新年回程換到幾多號?我都wait 緊新年,去同返都未有消息

男爵府

kiki_0128 發表於 19-3-22 23:16
請問新新年回程換到幾多號?我都wait 緊新年,去同返都未有消息

30/1 初六

之前出發前個零月去程會開始有位放,聖誕新年都有,如果有回程可以出住先。

大宅

kiki_0128 發表於 19-3-22 23:16

如果必定要去,反正來回程都未有位,真係要好好考慮下買機票,因為只會越等越貴;唔一定要去就可以等下先

大宅

cutekiddy 發表於 19-3-22 23:48

30/1 初六

我想初三至初八,希望到時換到

大宅

sophyllis 發表於 19-3-22 23:49
如果必定要去,反正來回程都未有位,真係要好好考慮下買機票,因為只會越等越貴;唔一定要去就可以等下先
...

我都有(emoji)住d機票,諗住到11月都換唔到就會直接買因爲而家睇就算坐hk airline最平三個人加埋都$18xxx所以都係再觀察吓asiamile換機票先

禁止訪問

大宅

sorere 發表於 19-3-23 00:32
初三紅假去, 初八星期六返, 真係高難度動作.

希望成功啦不過如果遇到岩價位機票,可能會直接買,唯有再努力揾機票

禁止訪問

大宅

sorere 發表於 19-3-23 00:38
到今年 11月, 仲會係呢個價 ?

韓國轉機, 上個月大概 $4.3K, 而家應該唔得了.

盡量唔揀轉機

大宅

kiki_0128 發表於 19-3-23 00:26
我都有(emoji)住d機票,諗住到11月都換唔到就會直接買因爲而家睇就算坐hk airline最平三個人加 ...

新年旺季直航去日本大人平均六千一個應該最基本了,11月都好肯定唔只呢個價,一直等只會令你乜都訂唔到 (機票/酒店/行程安排)

Asiamiles 淡季仲有得等下,旺季真係唔好抱太大希望,需知道航空公司儘可能都會賣位賣到最後一刻,除非到11月1/3位都未賣出,否則無可能提早兩至三個月放位,如果你肯等到12月尾甚至1月中可能有位,但都未必係早去晚返靚航班

我今年聖誕都會去名古屋,由一月頭開始睇機票,做好多research,發現旺季機票根本好難有得平,三月中時已經買了機票

公爵府

親子王國15週年勳章

seaheart88 發表於 19-3-22 13:18
臨出發前一兩星期。。。大機會有位正常分。。。
但賺票蝕酒店,酒店會好贵!

瑪瑙宮

大廚勳章

BBG1 發表於 19-3-23 09:03
但賺票蝕酒店,酒店會好贵!

呢個冇辦法你要玩AM就要接受。。。如果淡季嘅臨出發前兌換到再book酒店其實都唔貴。。但係如果好似咩聖誕節農曆新年又或者係雪祭臨時先去book酒店。。預咗要貴或者山旮旯。。。接受唔到其實係咪考慮吓以後唔好再儲AM。。因為學師兄話齋A M係留俾食飽飯等屎屙。。又隨時出發嘅人。。

另外其實酒店好貴呢個都好過人。。如果嗰個時刻book酒店其實可能就要揀啲冇咁第一線嘅酒店先至會有機會無咁貴。。

喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

seaheart88 發表於 19-3-23 09:09
呢個冇辦法你要玩AM就要接受。。。如果淡季嘅臨出發前兌換到再book酒店其實都唔貴。。但係如果好似咩聖誕 ...

又或者book定晒可以取消既酒店、照計劃行程,換到就去換唔到再考慮買唔買機票,但咁樣預好晒會去然後最後可能無得去,心情落差太大真係好難接受

瑪瑙宮

大廚勳章

sophyllis 發表於 19-3-23 09:24
又或者book定晒可以取消既酒店、照計劃行程,換到就去換唔到再考慮買唔買機票,但咁樣預好晒會去然後最後 ...

遊戲規則轉左就係要改變自己心情去調節。。我以往都好容易兌換到聖誕節暑假復活節幾乎一擊即中但係又如何呢?自己改變下囉我都兌換到暑假架。不過要麻煩啲同埋用啲時間或者用唔同嘅系統去兌換
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

首頁

尾頁

跳至