自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

MSAA 發表於 19-3-22 13:58
我都覺得佢好,但佢把口 。。。一黎到就鬧人,或彈3彈4,煩死

我99都係咁,佢成日喺到講d 人點點點,而呢d 人我多數都唔識,佢又全部稱呼人做eight grandmother,出街食飯又彈彈彈,呢樣唔好食嗰樣唔好食,佢都識整啦,呢d 好易整,佢整仲好食云云,聽到覺得好煩

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

豆豆媽媽 發表於 19-3-22 17:28
如果自己生仔, 第時個新抱咁樣話你, 你有乜感受?又不用一起住, 肯上你家買菜煮飯, 你估唔辛苦咩!
老人家仲 ...

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

jj1984 發表於 19-3-22 21:01
講得好,老人家一把年紀買送煮飯照顧周到竟換黎如此抱怨..唉

侯爵府

chinatea 發表於 19-3-22 14:19
回覆 豬仔mami 的帖子

叫亞媽住多幾日先走.....D乖女係孝順D架,所以D女千其唔好生仔,第日有咁一日就唔好怨 ...

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

所以做人要識趣

正如老人家都唔鍾意個心抱對佢地d家務事、健康俾意見,每個人都只是想聽自己想聽的說話

珍珠宮

sandwich 發表於 19-3-22 21:27
都係嘅,我同99都冇乜唔妥,我只係覺得有D壓力想逃避吓佢姐,因為如早返,會被疲勞轟炸,放工已經好攰。 : ...

其實咩叫疲勞轟炸?
佢若叫你做乜做物,你先生唔出聲?
如果只係想揾話題同你傾,你自己開個話題咯。
最重要係換位嚟嘅係你媽,你先生又係唔願返屋企,話怕疲勞轟炸,你感想如何?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

sandwich 發表於 19-3-22 21:27
都係嘅,我同99都冇乜唔妥,我只係覺得有D壓力想逃避吓佢姐,因為如早返,會被疲勞轟炸,放工已經好攰。 : ...
明白呀,工作太倦吧了。
最重要我地自己知道,我地唔係唔尊重奶奶,唔係唔愛鍚佢。如果奶奶有咩事,我係一定會幫手既人。
只係我地溝通唔到,就係溝通唔到。
有時我奶奶都會講下人是非、嚴人寬己,我都唔想聽到,因為同自己既觀念好唔同,反駁佢我又覺得自己又好無禮。有次,我直情忍唔住stop佢話:「不如唔好咁講啦。」因為我連聽都唔想聽到,有d說話幾難聽。不過,更多時係自己唔出聲,或自己拉開話題。
不過,有時自己避開,透下氣,都唔係一件壞事呀。最起碼,少機會有衝突。

禁止訪問

水晶宮

好彩我老公唔比佢黎屋企。

子爵府

畀面勳章

小星星1 發表於 19-3-22 13:32
吖!其實我唔明奶奶係咪咁討厭,定因為唔係自己呀媽?
因為我奶奶對我好好,所以我有啲唔明
...

我99喺我大仔出院當日叫老公陪佢打通宵牌(老公冇去),再第二日跟埋去健康院,兜口兜面同我講「我個仔有3日侍產假,唔洗日日陪你丫嘛」

咁嘅99,sorry我真係唔識尊重,依家佢黎到我屋企會當佢透明(一個月2-3次)

珍珠宮

MSAA 發表於 19-3-22 17:21
真心覺得佢好,佢唔會鬧我,但鬧佢個仔,再鬧埋我兩個女 我兩個女都怕左佢
...

個問題係:
1)佢呢個鬧人習慣係咪以前都係咁?
2)明知係咁你地仲需要佢日日來一煮俾你地食,似係你地自己唔去搞掂餐飯/湊女,但又嫌免費工人煩啫。

子爵府

MSAA 發表於 19-3-22 13:29
same啦!其實每日放工想拿拿臨返屋企見兩個寶貝,奈何佢日日黎煮飯,我唔想咁早見到佢,於是我就日日行街 ...

你奶奶日日幫你煮埋飯, 你返到屋企就有得食, 真係身在福中不知福!

水晶宮

小星星1 發表於 19-3-22 13:32
吖!其實我唔明奶奶係咪咁討厭,定因為唔係自己呀媽?
因為我奶奶對我好好,所以我有啲唔明
...

我同你一樣,我同奶奶關係好好,視她如親媽媽,因為我老公同我媽的好好

男爵府

CMMa 發表於 19-3-23 08:40
你奶奶日日幫你煮埋飯, 你返到屋企就有得食, 真係身在福中不知福!

無錯,特別有小朋友,有奶奶煮,已經好好。

除非奶奶煮得實在太差。只要是正常飯菜,我感恩。

珍珠宮

mmki 發表於 19-3-23 08:38
我99喺我大仔出院當日叫老公陪佢打通宵牌(老公冇去),再第二日跟埋去健康院,兜口兜面同我講「我個仔有3 ...

佢咁講,你先生冇出聲?

珍珠宮

Wonderlady 發表於 19-3-23 08:48
無錯,特別有小朋友,有奶奶煮,已經好好。

除非奶奶煮得實在太差。只要是正常飯菜,我感恩。

其實鬧都睇內容,我9962出聲鬧我仔,講得啱,我好感激;唔啱,我會幫下個仔解釋。只要心意正確,何不坦誠相待?無必要stereotyped 做對家。

侯爵府

tester5 發表於 19-3-23 08:24
明白呀,工作太倦吧了。
最重要我地自己知道,我地唔係唔尊重奶奶,唔係唔愛鍚佢。如果奶奶有咩事,我係一 ...

係啊,果時311地震,我果個係咁話日本仔抵死,講足成餐飯,我真心覺得耳朵被強姦

別墅

我奶奶不問世事 啲仔女好獨立佢都唔會理 所以婚前婚後我都好少接觸奶奶

大宅

MSAA 發表於 19-3-22 13:29
same啦!其實每日放工想拿拿臨返屋企見兩個寶貝,奈何佢日日黎煮飯,我唔想咁早見到佢,於是我就日日行街 ...

奶奶日日黎煮飯,放工即有住家飯吃, 不是應該好感恩嗎?

侯爵府

回覆樓主:

到。我奶奶星期日一早就來我屋企,因為佢知我地想瞓晏啲,小朋友又早起 ,怕佢兩個無野食。但我一開門,就見到奶奶坐左係度,不停咁同我講野,係疲勞轟炸果種,佢會不停咁講兩個鐘之後先走。其實我知佢想我地瞓晏啲,但真係好辛苦、吾想聽,又無得吾比佢來。唯有有時醒左都扮瞓,玩電話玩晏啲先出房。

首頁

尾頁

跳至