自由講場

跳至

首頁
23456...21

尾頁

大宅

jtw_ki 發表於 19-3-22 14:51
我覺得同外父外母一齊住唔係問題,但最好係男方買樓/租樓,然後邀請外父外母一齊住,而唔係男方搬去娘家屋 ...
買樓邀父母齊住,都唔知叫奶奶好定外母好,最好就獨立分開晒住。
我個topic主要覺得男女太唔平等,supposed男人要提供住所,但女人就咩都唔洗

大宅

littledot 發表於 19-3-22 14:37
我覺得男嘅有返工有俾足家用,係絕對冇問題,根本宜家啲人多餘啫,咩結婚一定要買樓喎,個個都咁有財力咩 ...
其實未必係趕走呀媽ge, 可能係想r著數姐,老人申請公屋快d ga ma,可能佢打算到時呀媽都一齊住,但呀媽申請ge公屋就比個細佬住

子爵府

bemybride 發表於 19-3-22 13:46
點解女人搬入老公屋企就無問題?睇到d人講話結婚搬入老婆度好cheap講到好難聽,
其實同住老公屋企ge女人有 ...

我覺得冇問題呀

同自己呀媽住一定好過同奶奶住啦

寶石宮

回覆樓主:

一家一主最好

水晶宮

bemybride 發表於 19-3-22 14:51
所以唔應該剩係話個住老婆屋企ge男人肉酸wor, 咁應該係總之要同老人家住就男女都肉酸啦?
...

只能說,傳統覺得女人嫁入男家嘛,所以新抱同6299住好理所當然!
但說到底,有能力,邊個結左婚會想搬入另一半屋企,相信100個都無1個囉!
肉唔肉酸見仁見智,我自己經歷過同99住,嗰時諗寧願自己無結婚,全部都係慘痛回憶!

大宅

妹妹貓咪 發表於 19-3-22 14:58
我覺得冇問題呀

同自己呀媽住一定好過同奶奶住啦
呢度都有留言話覺得男人住女家就係無本事啊,
雖然大家可以有不同睇法,但呢個觀念可能會造就d媽媽有樓就留比仔驚佢比人話肉酸,但女就咩都無。
咁d女咪好慘

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

bemybride 發表於 19-3-22 14:51
所以唔應該剩係話個住老婆屋企ge男人肉酸wor, 咁應該係總之要同老人家住就男女都肉酸啦?
...

其實我真係覺得嫁左就唔應該打擾兩邊既家人,唔係肉酸唔肉酸既問題。冇自己既家,我唔會嫁

大宅

cyyiu 發表於 19-3-22 15:00
只能說,傳統覺得女人嫁入男家嘛,所以新抱同6299住好理所當然!
但說到底,有能力,邊個結左婚會想搬入另 ...
係呀 雖然我打算買樓,
但講真就算無錢買,我都會想佢黎我度住多d ge

大宅

vivibabyvivi 發表於 19-3-22 15:01
其實我真係覺得嫁左就唔應該打擾兩邊既家人,唔係肉酸唔肉酸既問題。冇自己既家,我唔會嫁
...
係呀,我自己同呀媽都會嗌交啦,一齊住實係有人要忍,最好就係儲夠錢搬出。
不過而家樓價咁貴,我都會理解有d人會同家人住住先ge,我覺得邊邊屋企大同方便就邊邊好

男爵府

傳統係女嫁入男家叫x太,男家住又好,女家住又好,兩公婆ok,家人又ok就得。

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

女家有地方,個男又努力返工比足家用或將來有計畫,我覺得冇所謂。

大食懒就晤好了

翡翠宮

spikenard 發表於 19-3-22 14:22
分別在能力的問題,婚後無論點,做女人都想自己的男人有能力照顧自己是最底線的祈盼
...

我無呢個祈盼, 我身邊既女性朋友都無呢個祈盼; please不要以己度人
2個經濟獨立既成年人, 一齊付出自然可以共同建立一個核心家庭

大宅

vivibabyvivi 發表於 19-3-22 15:01
...

同意
我同老公結婚時講明,如果要同6299住,我寧願唔嫁
我老公好錫我父母,但要佢同我爹/娘住,佢都唔會制

所以,最好都係結婚兩公婆搬開,成家立室嘛

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

bemybride 發表於 19-3-22 14:55
買樓邀父母齊住,都唔知叫奶奶好定外母好,最好就獨立分開晒住。
我個topic主要覺得男女太唔平等,supposed ...

有女家提供住所架無人會大大聲講,始終傳統觀念就係男人提供住屋、錢,女人就提供打理家庭既服務、性行為、生仔。呢個係傳統觀念。結婚只係物質服務既交換。點解唔女人提供,因為女人要生仔照顧小寶寶

大宅

littlefunpig 發表於 19-3-22 15:08
有女家提供住所架無人會大大聲講,始終傳統觀念就係男人提供住屋、錢,女人就提供打理家庭既服務、性行為 ...
而家唔係啦,分分鐘女人搵錢仲叻,識人媽媽返工爸爸湊仔,佢地分配好其實無咩問題~

子爵府

住什麼家不是重點,重點是結婚應有能力自己有屋才是,就算你一時三刻未得,咁至少做老公要付責返人地的開支,否則這不是男人。你住外家未負責外家的開支LAW。而這些大多是出少少或白食白住還要咁多野講,男人做到咁不如做隻狗。女方多數會做家務所以一般無人會話。都是那句無能力唔好結婚生仔。

珍珠宮

bemybride 發表於 19-3-22 13:46
點解女人搬入老公屋企就無問題?睇到d人講話結婚搬入老婆度好cheap講到好難聽,
其實同住老公屋企ge女人有 ...

三姑六婆觀念 如果個case 老公同外母住俾晒日常開資呢?人地家事總有原因,唔應該以遍概全
亦唔應該道聽途說,從來唔會說三道四,來說是非者 便是是非人,前人說法真有道理

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

bemybride 發表於 19-3-22 15:12
而家唔係啦,分分鐘女人搵錢仲叻,識人媽媽返工爸爸湊仔,佢地分配好其實無咩問題~
...

我講緊傳統觀念麻
我身邊都有唔少係女家出首期。呢d唔係傳統無咁「輕香」麻,我自己直頭買埋層樓添,你有能力好似我咁一個買樓俾埋老公住,你會唔會好開心咁周圍同親戚朋友同事講,人地表面會讚你好本事,實際背後味唱你老公廢、食軟飯,所以為左面子無人會週圍講

等如去潮板,10個post10個都係h/cc,主流貴野麻,你開個post講Columbia, 睇下有無回應。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

咁多年既根深蒂固,唔係咁容易改變既,特別係D老人家

大宅

littlefunpig 發表於 19-3-22 15:21
我講緊傳統觀念麻
我身邊都有唔少係女家出首期。呢d唔係傳統無咁「輕香」麻,我自己直頭買埋層樓添,你有 ...
笑左,我同男友個差距又無咁大,但如果我有能力買我會覺得自己好威,會同晒男家講。
我估我都會同朋友講.....

首頁
23456...21

尾頁

跳至