自由講場

跳至

首頁
45678...21

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

我得一個女,如果多個女婿入梨同住都幾好 可以日日照顧吖女,仲好似多左半個仔俾我洗

男爵府

bemybride 發表於 19-3-22 16:59
入贅又好似over左

響古代係咁,男人住入女家就係入贅
呢個年代無呢d,但都會覺得個男人無本事

大宅

ash_yehyeh 發表於 19-3-22 14:04
咁女人跟99住,都會覺得個心抱慘啦⋯⋯

講到尾,男人同女家住,女人同男家住,都係一樣嘢

對! 我覺得最好自為己一家一主! 吾使煩!
女嫁入男、或男去女家都吾好!

wcpcelia    發表於 19-3-23 10:14

子爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章

bemybride 發表於 19-3-22 15:00
呢度都有留言話覺得男人住女家就係無本事啊,
雖然大家可以有不同睇法,但呢個觀念可能會造就d媽媽有樓就留 ...

兩回事, 個男人要結婚, 如果要靠女家先有得住, 就係無本事, 呢個情況, 真係要考慮吓結唔結婚, 反之亦然

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

bemybride 發表於 19-3-22 13:46
點解女人搬入老公屋企就無問題?睇到d人講話結婚搬入老婆度好cheap講到好難聽,
其實同住老公屋企ge女人有 ...

冇問題呀,如果父母/同住者都冇意見,唔需要理外人意見。佢地既意見一d都唔重要。
當然如果同住者/父母/業主,就有權發言。

大宅

2019新春慶豚圓

bemybride 發表於 19-3-22 14:14
其實而家男女搵錢都差唔多姐,我反而覺得住老婆屋企,老婆應該仲開心啦,邊有人想同奶奶住
...

相反:
住「99」屋企,老公應該仲開心啦,邊有人想同外母住

咪一樣!

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

有女婿入贅感覺

珍珠宮

2019新春慶豚圓

點解女人搬入老公屋企就無問題?睇到d人講話結婚搬入老婆度好cheap講到好難聽,

我覺得住男家或女家都冇分別,都係能力唔到又要結婚。

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

bemybride 發表於 19-3-22 15:00
呢度都有留言話覺得男人住女家就係無本事啊,
雖然大家可以有不同睇法,但呢個觀念可能會造就d媽媽有樓就留 ...

咁又可以話不論仔女,有本事自己買樓,再買多層孝敬父母

男爵府

coffeeyan 發表於 19-3-22 16:59
我得一個女,如果多個女婿入梨同住都幾好 可以日日照顧吖女,仲好似多左半個仔俾我洗
...

大宅

嫁係出,娶係入。我接受唔到個女嫁左個男人無用到要住女家。
嫁左無理由貼個女同大床益人地個仔,兩個結婚無能力自立就唔結好過結。

Msolivialeung    發表於 19-3-22 19:52
芝麻街    發表於 19-3-22 19:44

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章

女人住男家,男人住女家,只要大家相處愉快就冇問題。

其實今時今日最好唔好講個男人有冇本事啦,樓價咁貴好難買喎,就算唔買樓租屋都貴啦。

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

我c6以前跟我住娘家,
沒什麼問題呀!

珍珠宮

bemybride 發表於 19-3-22 14:55
買樓邀父母齊住,都唔知叫奶奶好定外母好,最好就獨立分開晒住。
我個topic主要覺得男女太唔平等,supposed ...

咁傳統嘢如過大禮同禮金,仲有酒席,你係咪覺得應該都可以免?

係先好口響講平等唔平等

大宅

2019新春慶豚圓

ash_yehyeh 發表於 19-3-22 19:02
咁傳統嘢如過大禮同禮金,仲有酒席,你係咪覺得應該都可以免?

係先好口響講平等唔平等

係呀,無都ok,不過黎緊我男友會比禮金,咁我欣然接受,但無都ok..我會幫佢夾下禮金。其實咪姐係一齊比。酒席無因爲我唔想搞咁多野去please長輩

子爵府

回覆 bemybride 的帖子

我地依種舊派人,好難接受。

珍珠宮

vivibabyvivi 發表於 19-3-22 15:01
其實我真係覺得嫁左就唔應該打擾兩邊既家人,唔係肉酸唔肉酸既問題。冇自己既家,我唔會嫁
...

係啦

無能力就唔好談婚論嫁,係雙方對大家起碼的尊重

拍住拖先有咩問題呢,大把人愛情長跑

大宅

2019新春慶豚圓

kaman0617 發表於 19-3-22 18:36
嫁係出,娶係入。我接受唔到個女嫁左個男人無用到要住女家。
嫁左無理由貼個女同大床益人地個仔,兩個結婚 ...
都唔算益左ge會比返多d家用嘛!
D新抱住奶奶度都唔覺益左新抱啦

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

因為人就是覺得男人要人能力建自己的家; d外毌話唔介意都唔好信。

珍珠宮

bemybride 發表於 19-3-22 19:04
係呀,無都ok,不過黎緊我男友會比禮金,咁我欣然接受,但無都ok..我會幫佢夾下禮金。其實咪姐係一齊比。 ...

收唔收禮金都ok咪唔好比囉,點解又要夾份比禮金你娘家?
你一齊比禮金,咪又係男方無本事自己比

禮金係俾你父母的,唔關你欣然接受事,你父母知道你有份夾禮金嗎?

我娘家就真係好闊達,我結婚時無過大禮同無收過一分禮金,但我嫁時都有嫁妝

擺酒都算大搞(雖然人數不多),雙方長輩都想擺酒,咁就由佢地,當時係酒店擺酒,酒店已經有好多佈置,我乜都無去特別整,反正我靚靚出場就ok,我擺酒係由頭食到尾

芝麻街    發表於 19-3-22 19:47

首頁
45678...21

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊