自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

littlesister 發表於 19-3-23 00:04
仲有梁天x, 羅冠X 點解唔叫佢地返大陸?

梁天琦都係大陸落嚟?

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章

mln 發表於 19-3-22 23:58
哈哈 我諗到李超人都係

李超人肯定系,仲要唔入鄉隨俗,有口音人仕

翡翠宮

momo06 發表於 19-3-23 00:11
李超人肯定系,仲要唔入鄉隨俗,有口音人仕

複式洋房

littlesister 發表於 19-3-23 00:04

歌星黎架? 又無端講其他人?最唔想講政治偏偏經常提起?

男爵府

南丁媽咪 發表於 19-3-22 16:44
真心,我唔介意150,但希望是有質素的,至少不是來攞資源,大鬧急症室,迫爆房處等公屋,上電視話人歧視佢 ...

同意。北京都要掃走低端人口。
我唔介意高學歷/ 投資移民大陸人。
有班朋友做醫護,佢話長期病/ 精神病(思覺失調之類)/ 智障/ 腦癱/ 年紀70歲(拎綜緩)一樣照落到香港。身份證係M字頭.....

翡翠宮

妖,原來兩個都係大陸仔

都話最憎大陸人就係嗰啲新香港人

男爵府

有D男人連自己都養唔掂,申請埋個老婆落黎食老綜。仲要有犯民幫佢地打官司,唔洗7年可取綜緩

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

真心,我唔介意150,但希望是有質素的,至少不是來攞資源,大鬧急症室,迫爆房處等公屋,上電視話人歧視佢 ...

其實呢d關乎修養問題!

男爵府

其實反對果D好明顯係因為資源問題啦!你地D明星娶十個八個無人講架!因為有錢ma!但唔好忘記佢地都係人,都係你地話迫爆香港的一部份人!
又唔見人嘈架喎!
我身邊都有好多男性朋友娶大陸女生,眼見都無咩呀!正常人一個!唔通我單打佢咩?有畤理念同現實好難一致!
莫非有日我家人識左個大6人,我唔通以死相迫?唔比佢返香港?

男爵府

碗仔 發表於 19-3-23 00:26
其實反對果D好明顯係因為資源問題啦!你地D明星娶十個八個無人講架!因為有錢ma!但唔好忘記佢地都係人,都 ...

我仔學校都有大陸媽媽,但人地全部海歸派....拎外國passport高薪厚職....一係就係香港讀大學後做港漂...小朋友plan入國際學校/ 私校...如果果150個,大部分都係咁,唔會有人歧視佢地....

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

奈何就係有班政棍成日幫佢地上報紙,講到香港欠左佢地咁。廿幾三十年前個個都窮,無得拎綜緩,咪一樣個個努力工作養家!我父母低學歷但勤力,佢哋星期一到日都返工,我地掉比人湊,D錢慳埋慳埋買樓買股票!我父母展示左咩叫勤奮克檢比後代睇,我到依家都唔敢唔做野,儲唔到錢個人周身唔聚財。

我大學同學4歲老豆生癌死,單親媽一個人打工湊大兩子,無拎過一日綜緩。兩子最終成才大學畢業,其中一個開公司做埋老闆!呢D咪身教!

公爵府

孟母3000 發表於 19-3-23 00:17

如果全部高端先落得嚟,咁啲洗厠所,洗碗,掃街,老人院護理,地盤,全部都香港人做番,咁都好帶動香港人就業率

男爵府

CHANYINTING 發表於 19-3-23 00:45
港漂咪又係乞衣,非 LOCAL 既學費一樣係要香港納稅人津貼,而且之後居港權都好寬鬆批比佢地,好多一樣係做 ...

我識一個港漂老豆係高幹,佢畢業做基金,老豆refer好多有錢客比佢。月入6位數。
佢哋如果後台強硬,做保險/ 基金反而搵得多。

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

saysaysay 發表於 19-3-23 00:12
歌星黎架? 又無端講其他人?最唔想講政治偏偏經常提起?
...

講新移民又見有帖話原來佢地都係咪講下囉,你要拉埋政治講咁十X哥都可以話係政治啦

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

孟母3000 發表於 19-3-23 00:17

全部高端人咁低瑞工種有冇香港人做先?醫院班 supporting staff 肯定唔見一大半

男爵府

littlesister 發表於 19-3-23 01:05
全部高端人咁低瑞工種有冇香港人做先?醫院班 supporting staff 肯定唔見一大半
...

勞工唔夠,請外勞亦可行。之前政府工程亦有請外勞。

大宅

2019新春慶豚圓

CHANYINTING 發表於 19-3-23 00:45
港漂咪又係乞衣,非 LOCAL 既學費一樣係要香港納稅人津貼,而且之後居港權都好寬鬆批比佢地,好多一樣係做 ...

嗰150全部好過你呢個港毒鬼啦

男爵府

2019新春慶豚圓

咁公道啲講,就算土生土長香港人都唔係個個有質素啦,,你估香港人就唔會呃福利唔會呃公屋?可能仲識玩過大陸人你唔知咋

侯爵府

ddkaka 發表於 19-3-23 00:52
如果全部高端先落得嚟,咁啲洗厠所,洗碗,掃街,老人院護理,地盤,全部都香港人做番,咁都好帶動香港人 ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊