自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

樓主妳判斷唔到呢個安排適唔適合,應該已經被個男人攻佔左妳個心。小心d喇。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

stopstop 發表於 19-3-22 15:45
我都曾經經歷感情失敗,朋友都怕佢攻心計。
我都曾經因爲佢嘅行為而動搖,但今次我真係好感動。。。
...

愛情係對的時間遇到對的人。佢感動到你,就是觸動到你的心。
呢d感覺好個人,而且人人唔同。外人好難明你地既chemistry.不過都要用心去感受,唔好咁易被一刻的感動沖昏腦,年紀唔細輸唔起。
不過,我覺得行動好過說話,真心煮一餐飯比你家人食,好過空口講100次「我愛你」。我都會較欣賞前者。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

自己煮
唯一解釋是不想比$請客
所以用最平的方式解決
自己煮可決定乜餸
食材平貴

男爵府

stopstop 發表於 19-3-22 16:12
本身係話岀去食,我媽媽話喺屋企食ok,所以佢offer咗煮。

佢第一次黎香港,第一次見我父母。。。

喜歡在家吃 ok ,但煮,也應該是自己家煮,
未聽過,第一次見家長,係去對方家煮,我覺得好似已經登堂入室咁,好冇禮貌,除非,你地已經擺明一齊住。
既然佢非香港人,應該一齊出去比較好的地方吃,不用 offer 佢去你家煮。

煮一餐,咁就感動?
係唔係,因為你有個女,好似比較 desparate ?
女人唔好心急!一急就會有錯決定。
只係識咗一年,佢不在香港,根本好少相處時間,
你有幾了解佢?

一餐飯,不用咁心急要定終身。

子爵府

回覆樓主:

你有個女,考慮嫁一個等hkid的強國離過婚的人,而他想去外國,很難無疑心。你要看清楚他的離婚/寡佬證明,甚至有機會到他國內的家看一下。的而且確有很多利用香港做踏腳石。還有,你和他結婚後,個女會點安排?
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

不要心急
記得慢慢來
你值得擁有更好的人
而不是將就

伯爵府

煮飯無所謂,有懷疑見完家長都可以再拍下拖先諗將來,等到大家100%信任先打算組織一頭家囉,唔洗心急喎!除非佢好心急,就知咩事啦!

男爵府

只係食餐飯你都可以諗到咁多野,仲要成世人流流長,你諗得幾多,有問題諗唔明就可睇定d先啦,急有乜用

男爵府

Babyeddie 發表於 19-3-23 10:39
自己煮
唯一解釋是不想比$請客
所以用最平的方式解決

同意。個男想用最平既成本去博取歡心。佢一係窮到無錢,一係唔想花錢,幾千蚊同你地食一餐都唔想。
男人老狗初次見面話煮飯,有啲核突。除非佢係藍帶想整一餐或者一向係廚師。

wcpcelia    發表於 19-3-24 10:13

男爵府

Cara2006 發表於 19-3-23 10:59
喜歡在家吃 ok ,但煮,也應該是自己家煮,
未聽過,第一次見家長,係去對方家煮,我覺得好似已經登堂入室 ...

去女仔屋企就睇到佢家境。起底

男爵府

直接講唔會結婚,可以即時睇反應,睇到自己係米踏腳石。
我表姐單身中中女,被人睇穿呢點,對方想搵著數拎生意扮追佢,表姐半信半疑。佢問我,個男人係米真?我話直接同佢講,可以拍拖但無生意比到。打緊邊爐時講,對方即時火速食。之前啲咩好鍾意好感動行為?一秒即逝。只因我表姊有行用價值。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

teaspoon 發表於 19-3-24 09:46
同意。個男想用最平既成本去博取歡心。佢一係窮到無錢,一係唔想花錢,幾千蚊同你地食一餐都唔想。
男人老 ...

係呀
樓主切勿太急

男爵府

Babyeddie 發表於 19-3-24 10:07
係呀
樓主切勿太急

樓主跌左入情網,擔心必抽到身。樓主朋友好好不斷提醒她。一句同我生活無ID,去唔到外國,即時KO真愛。人到幾十歲唔可以再天真。
電騙60歲阿太因信真愛。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

兩個都結過婚,唔駛急住再結啦

總之你抱定宗旨,以網騙為鑑,唔好過樓過錢佢手。兩個人拍拖,唔牽涉金錢利益,唔涉及第三者,雙方平等冇乜好怕,你亦冇損失。

驚呢樣果樣,根本唔應該展開異地戀。

答返主題,我覺得第一次見家長,去人屋企煮飯有d 怪,佢第一次黎香港可能唔慣香港廚房咁細,心諗瀨嘢,早知唔好下巴輕輕, 而且你確定無論你男友煮成點,你父母都唔會彈?

水晶宮

BK Milk勳章

stopstop 發表於 19-3-22 15:40
大家覺得男方煮飯俾第一次見面嘅女方父母,係咪代表到佢好重視呢段關係?

事緣男方係國內人,身邊嘅朋友甚 ...

你不如講你吾會再結婚
你睇下佢點反應

男爵府

一落黎就痴住一齊住嗎?
老實,唔應該同你父母住埋一齊,又唔知咩料,一陣精神暗病發作,父母唔洗硬食。一定搬出去住保障家人。

子爵府

我覺得好有誠意呀
不過 唔洗趕住嫁

大宅

拍吓拖,絕對唔好急結婚,自己財政自己管,唔好多口乜都講佢知

男爵府

cinda72. 發表於 19-3-23 00:02
基本上我煮既野全家都唔食,仲雞飛狗走
我c6見到我想郁就話不如佢煮,呢d係咪hurt心計 :laugh2cry ...

果個係你老公同第一次見面,唔可相提並論

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

stopstop 發表於 19-3-22 15:40
大家覺得男方煮飯俾第一次見面嘅女方父母,係咪代表到佢好重視呢段關係?

事緣男方係國內人,身邊嘅朋友甚 ...

我覺得有D OVER

首頁

尾頁

跳至