論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

菲傭姐姐在我家做咗3年,做嘢中規中矩,純品,前幾日喊住問我借$5k,話佢老豆個農場有financial problems ,我同老公商量過決定借俾佢,分10月還,想問問大家有無借款還款協議書之類(英文)?謝謝大家(emoji)(emoji)

複式洋房

2019新春慶豚圓

olivia_kyk 發表於 19-3-22 17:49
菲傭姐姐在我家做咗3年,做嘢中規中矩,純品,前幾日喊住問我借$5k,話佢老豆個農場有financial problems ...

唔好分咁長還,當提早出糧俾佢,依家借左下個月無糧出

大宅

最關心BB問題熱投勳章

ting731 發表於 19-3-22 22:22
唔好分咁長還,當提早出糧俾佢,依家借左下個月無糧出

Agree

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

agree.唔好分太長還.借5k. 每月最少還1/3

我姐姐一二千借,差不多還完又借一千.一二千我會借.每月我都只係要佢還二百.但唔知係米太易話為.佢前幾日同我講想網上買野,想借我張信用卡,我一口拒絕. 佢表情仲好似唔信我會say no. 太過份既要求當然會決絕say no la.

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

kit2004 發表於 19-3-22 23:44
agree.唔好分太長還.借5k. 每月最少還1/3

我姐姐一二千借,差不多還完又借一千.一二千我會借.每月我都只係 ...

吓。
夠膽問你借 credit card? 你工人勁喎。 緊係唔借啦, 用得一次, 記底你啲 number, 以為你好易話為, 下次問都唔問就碌你張咭都得。

男爵府

olivia_kyk 發表於 19-3-22 17:49
菲傭姐姐在我家做咗3年,做嘢中規中矩,純品,前幾日喊住問我借$5k,話佢老豆個農場有financial problems ...

http://madamlan.blogspot.com/2017/06/sample-link-keep-cancer.html

樓主, 呢度有借據參考。
不過我同你講, 佢地借開有條引, 必定不會只借一次。好快佢阿媽會入icu, 阿爸生 cancer。借下借下可以幾萬幾萬咁計。到時你炒左佢都拎唔番條數。一般借錢upper limit 一個月人工, 因炒佢時可用賠果一個月人工填數。
你要小心。
仲有, 工人借得你錢就唔會純, 以前純, 而家可能有同鄉教路如何感動到僱主借錢。佢地個個影后上身, 工人永遠養唔熟的。

大宅

多謝各位意見,我問過agent, 佢都話10期太長,5期比較好,加上下個月去旅行,全屋無人成個星期,我都擔心佢偷嘢走埋佬

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

Solarflare 發表於 19-3-23 07:39
吓。
夠膽問你借 credit card? 你工人勁喎。 緊係唔借啦, 用得一次, 記底你啲 number, 以為你好易話為, 下 ...

所以唔借,上次淘寶買衫幫佢一次。但唔通今次又要幫佢整咩!我又極少淘寶買野,好煩架麻!今次仲問我借信用卡梗係唔彩佢。

佢之後去銀行開acc, 原來都係想要卡,但最後冇開,職員講開acc係唔可以申請信用卡。我唔理佢啦,聽完就算!

珍珠宮

olivia_kyk 發表於 19-3-23 11:35
多謝各位意見,我問過agent, 佢都話10期太長,5期比較好,加上下個月去旅行,全屋無人成個星期,我都擔心佢 ...

去旅行驚佢偷野,有銀行放銀行,有夾萬放夾萬,房門鎖埋。Cam係必需。你有擔憂最好最少要有兩個。

珍珠宮

Solarflare 發表於 19-3-23 07:39
吓。
夠膽問你借 credit card? 你工人勁喎。 緊係唔借啦, 用得一次, 記底你啲 number, 以為你好易話為, 下 ...

岩岩先醒起,如叫呀仔借唔好借,原來一早問過佢,好彩呀仔都唔肯借!

大宅

Solarflare 發表於 19-3-23 07:46

http://madamlan.blogspot.com/2017/06/sample-link-kee ...

多謝你分享,我份人比較㝝善,佢d要求我好少say no, 亦無乜話佢,好多事一都隻眼開隻眼閉,可能佢就係睇中我呢一點。

男爵府

kit2004 發表於 19-3-23 12:00
岩岩先醒起,如叫呀仔借唔好借,原來一早問過佢,好彩呀仔都唔肯借!
...

你工人好大膽...

男爵府

olivia_kyk 發表於 19-3-23 11:35
多謝各位意見,我問過agent, 佢都話10期太長,5期比較好,加上下個月去旅行,全屋無人成個星期,我都擔心佢 ...

吓, 咁係掛。
有冇cam? 無快啲加 cam.
出門前lock主人房。
最好叫長老來坐陣。
或可以送工人去長老度住幾日, 但就變左長老要小心財物...

珍珠宮

Solarflare 發表於 19-3-23 16:33
你工人好大膽...

我仔甘覆我真係有d嬲!以前一黎就問呀仔拎wifi, 其實問我我一定唔比。但比左即cut又老土。見佢做到野跟住都算冇理。
所以真係唔可以對佢地太好太易話為!佢做埋今年夠4年,我唔續啦!

男爵府

kit2004 發表於 19-3-23 16:51
我仔甘覆我真係有d嬲!以前一黎就問呀仔拎wifi, 其實問我我一定唔比。但比左即cut又老土。見佢做到野跟住 ...

你工人好古或
咁真係換過件好過。

大宅

可以用便利店的預付卡,$100 起

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊