自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

2019勳章

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20190322/59398269

去年6月才取得單程證來港的新移民婦人,今年初帶耳痛10歲兒子到廣華醫院急症室求診,其間疑不滿等候多時不獲治理,要求「打尖」讓兒子先看醫生,更擅闖診療室。護士見狀阻止,爭執期間婦人疑推跌護士,她被控普通襲擊罪,案件今日提堂。主任裁判官吳蕙芳庭上對肇事婦人直言:「人哋已經忙到一頭煙,仲要遇到刁民攪攪震!」婦人暫時毋須答辯,案件押後至下月24日再訊。

案件今在九龍城裁判法院提訊,操普通話的被告辜建芬(41歲),被控一項普通襲擊罪。控罪指她於今年1月29日在廣華醫院急症室襲擊女子羅錦霞。

辯方申請毋須答辯並押後案件,以待索取檢控文件及向被告提供法律意見。辯方透露,被告去年6月才取得單程證從四川來港,任職侍應,與丈夫育有一名10歲兒子。

主任裁判官吳蕙芳指被告涉嫌襲擊護士,直言在醫院發生暴力事件非常嚴重,而本案比一般襲擊案更嚴重:「人哋已經忙到一頭煙,仲要遇到刁民攪攪震!」

吳官及後用普通話對被告說:「你還要在一個孩子面前打人,誰教你的?」被告聞言落淚,吳官見狀即謂:「你還要在我法庭哭呀?來我法庭沒有同情分,眼淚是沒有同情分的。」案件最終押後至下月24日,屆時才聽取被告答辯。被告續准以500元保釋候訊。

【案件編號:KCCC846/19】

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

咦!之前有post先話大陸女人巧温柔!?

Bbpig2014    發表於 19-3-22 20:34

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

鬧得好

伯爵府

回覆樓主:

低死~刁婦

wcpcelia    發表於 19-3-23 09:56

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

吳官

子爵府

2019新春慶豚圓

lovely-panda 發表於 19-3-22 18:11
低死~刁婦

罪成有案底, 係咪可以送返上去

子爵府

2019新春慶豚圓

saries 發表於 19-3-22 18:14
吳官

吳官唔好信個女人係咸認錯, 係你咁話佢知罪成

影響到佢個全家隻Lur 隻,移民香港計劃乍

男爵府

2019新春慶豚圓

自己擺黎賤

男爵府

2019新春慶豚圓

幸福花 發表於 19-3-22 17:58

只係對港佬港伯就溫柔,四川出名辣啦

cat_koo    發表於 19-3-22 19:44

大宅

2019勳章

係啊,果度好多大陸人唱好大陸女人架,睇講野都分到邊d係大陸人

子爵府

回覆樓主:

氹條水魚上吊梗温柔!

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

講得好

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

鬧得好!响香港搞搞陣!

公爵府

回覆樓主:

佢哋係國內唔會夠膽咁做,點解下下係香港都癲佬癲婆上身?

侯爵府

2019新春慶豚圓

sjnl43 發表於 19-3-22 18:18
罪成有案底, 係咪可以送返上去

你會否諗多咗?
知唔知什麼叫包容?唔知就學習下啦!

男爵府

中國式醫閙輸出完日本之后終於到香港

伯爵府

MM2H 發表於 19-3-22 19:17

因為香港太講人權
中國官深明中國人要管
果啲乜乜信用評等制度,完全治到啲人貼貼服服

侯爵府

2019新春慶豚圓 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

單程證未到手咪溫柔囉

大宅

2019勳章

MM2H 發表於 19-3-22 19:17

問得好

侯爵府

垃圾!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊