婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

開得post黎,都知我奶奶唔係咁易相處.
我岩岩有左2個月,自己知咩事當然唔去得旅行喇!
但係奶奶同兩個姑仔無啦啦提起去旅行
想復活節假後帶仔仔去台北旅行.
兩位姑仔同佢老公/未婚夫都買左機票,爭老爺奶奶未買
真係好煩,好想拒絕.。話晒阿仔第1次去旅行,梗係想係我同老公都係度喇!
我解釋過仔仔得1歲半坐飛機唔知會點,爹地媽咪又唔係身邊.
奶奶講就咁講,平時都湊開阿B,加埋兩位姑仔,無事既!
真係嘔血!

男爵府

2019新春慶豚圓

得1歲半冇媽媽係身邊小朋友出到境咩? 大下佢話冇媽媽係身邊海關會懷疑掳帶出唔到境

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

嚟一招護照被失蹤
Hi

大宅

babeyi 發表於 19-3-23 00:32
但係奶奶同兩個姑仔 ...

你老公點諗?
如果你老公撐你,而佢又夾硬嚟的,唔好問點解本護照臨出發前會失蹤
(但要小心99係咁同小朋友講話我地去旅行,最後去唔成搞到小朋友好失望)

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

你奶奶都幾自把自為。。。 直接講你唔想。 why not?

大宅

帶住個1.5歲係身邊玩都煩啦,你奶奶鐘意攞苦黎辛

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

兩個字:唔得

大宅

2019勳章

帶住個一歲半B去旅行攞嚟搞,諗住喺酒店日日煮飯仔比BB食?定係諗住帶埋佢去夜市食?一歲半好容易水土不服,又要帶沖涼盤奶粉熱水瓶奶樽...差唔多搬左成間屋去,唔好玩啦!如果你有興趣我比張BB外遊用品list你,你睇吓佢係咪真係想搬兩個喼去?同埋啲後生去咗玩,咪又係剩返佢自己一個睇住BB

男爵府

回覆樓主:

一句,唔比就得喇,佢都傻既,彩佢都傻。10歲就諗下,歲半跟本就無可能。

大宅

hontari 發表於 19-3-23 01:14
你老公點諗?
如果你老公撐你,而佢又夾硬嚟的,唔好問點解本護照臨出發前會失蹤
(但要小 ...

小朋友歲幾又未去過旅行,就算話旅行去唔成,應該同佢去公園就開心返。
絕對無可能比人拎左個歲半嘅仔離開香港,護照失蹤係最好方法。

翡翠宮

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

你老公點反應?
如果奶奶平時揍開又揍得OK我又真係無乜所謂

伯爵府

.

大宅

咪玩歲半,我囝囝兩歲多第一次去星加坡玩,第二日開始發燒,叫你C6 stop佢哋

男爵府

直接:唔得,無得傾。

子爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章

如果個仔佢湊開又湊得掂,佢肯帶個仔去旅行,我真係開心都黎唔切。。。

男爵府

回覆樓主:

一歲仲食緊飯仔,夜晚要瞓足十二個鐘
日頭又要瞓2、3個鐘晏覺,唔夠瞓特別易病,我唔信去得旅行會晚晚8點返酒店休息
得一歲抵抗力仲好弱,去搭飛機最易受感染
去旅行又好易水土不服,如果小朋友旅程中發燒,小朋友無得好好休息,諗吓都覺得辛苦

我唔覺得一歲小朋友適宜去旅行,實際係大人自high啫~

大宅

痲疹高風期喎!

大宅

金三珣 發表於 19-3-23 23:27
兩個字:唔x得
x 2
非常同意, 好回應.

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

等佢大d先
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊