自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

立法會今天復會,辯論由新民主同盟議員范國威提出的「改革移民及入境政策」,由於議題涉及中港關係,一如所料引起建制及民主派大激辯。提出動議的范國威以近期前綫醫療壓力爆煲,要求削減每天 150 個單程證名額開始,促請特區政府重新掌握入境自主權。議案無立法效力,最終亦在建制派反對下被否決。

另一名建制派立法會議員何君堯就質疑支持議案的議員,指人口不是「有入無出」,而香港每年都有 4 至 5 萬人離世,「你毛孟靜餐餐都食一隻雞,唔通你毛孟靜一年食 365 隻雞?你咪好肥?不是吧!你會排泄的嘛,你會新陳代謝嘛!」他指本港出生率偏低,現時人口增長率只稍高於 1 %。批評泛民言論充斥仇恨,挑起不必要矛盾,反問「為何我們不能有包容之心?」不過他亦建議,單程證審批時可對專業人士或成績優異學生加分。何君堯指現時香港沒有人口澎脹,香港現時 736 萬人口是「恰當、恰如其分」,認為把現時香港問題推卸給新移民是不負責任,「如果我們成日充斥一種仇恨心態,挑起更多人矛盾。呢種仇如海萬般洶湧,心裡面自己唔平伏呢,你係好難做得到好事。我哋應該用一種咩態度呢?愛如春雨般輕盈,滋潤萬物於無聲,大家靜悄悄,做好事,積多啲陰德。」

https://thestandnews.com/politics/%E5%BB%BA%E5%88%B6%E6%B4%BE%E8%AD%B7%E8%88%AA-%E6%B3%9B%E6%B0%91-3-%E5%8F%8D%E5%B0%8D-3-%E6%A3%84%E6%AC%8A-6-%E7%BC%BA%E5%B8%AD-%E7%AB%8B%E6%9C%83%E5%90%A6%E6%B1%BA%E5%89%8A%E5%96%AE%E7%A8%8B%E8%AD%89%E7%84%A1%E7%B4%84%E6%9D%9F%E5%8A%9B%E8%AD%B0%E6%A1%88/

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

回覆樓主:

叫哂d新移民去哂佢屋企逼爆佢,睇佢點包容

wcpcelia    發表於 19-3-23 13:55

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Mm233 發表於 19-3-23 10:06
立法會今天復會,辯論由新民主同盟議員范國威提出的「改革移民及入境政策」,由於議題涉及中港關係,一如 ...

埋黎學野啦~
呢d咪識時務者魏俊傑囉,又撈到內地政治本錢,再插返香港人一刀,話你地唔「積陰德」呀!
勁!夠目標為本!

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

回覆樓主:

之前又話支持港獨,俾曾樹和何君堯殺無赦論,而家又轉風,呢個夠竟係何方神聖

男爵府

精神異常

男爵府

拜觀音嘅基督徒儍佬一名,小丑語無倫次

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆 Mm233 的帖子

跟據政府統計數字,出生人口5萬幾,死亡人口4萬幾,每年又不停增長點包容

子爵府

回覆樓主:

香港十數年之間被破壞得體無完膚!
為下一代擔憂!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

難聽過粗口

男爵府

所以現今D人唔敢生仔, 費事害死下一代~

大宅

回覆樓主:

通常呢d口中愛國愛黨人仕,仔女必定留學歐美,家人袋裏有外國護照,資產移走外地。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

愛如春雨

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

eat 笨拉那啦!

禁止訪問

伯爵府

賣港求榮者報應陸續來

伯爵府

Hemi 發表於 19-3-23 10:52
拜觀音嘅基督徒儍佬一名,小丑語無倫次
Exactly

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

男爵府

賣港求榮

公爵府

2018復活節勳章

路人甲22 發表於 19-3-23 12:54
大家小心呀,何生响BK有好多fans㗎!
驚驚!
好吖,一次過引哂出來

首頁
12345...6

尾頁

跳至