自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

cool2000hk 發表於 19-3-23 11:53
通常呢d口中愛國愛黨人仕,仔女必定留學歐美,家人袋裏有外國護照,資產移走外地。
...

全中

珍珠宮

cinda72. 發表於 19-3-23 14:11
7年已經好夠啦,最起碼減少香港人怨氣

只可以話好過無,但問題並沒有真正解決,特別是在醫療及房屋。
他們可以攞到單程證後就回鄉留守7年再來香港。而且年齡越大,需要的醫療服務就越多。

珍珠宮

cinda72. 發表於 19-3-23 14:11
7年已經好夠啦,最起碼減少香港人怨氣

其實目前也有好多是申請不到公屋,或要排期很多年,有一大部分是住劏房,所以為什麼劏房咁好租,你應該比我更淸楚。這個也是為什麼香港房價越來越貴的原因之一,特別是細單位。

只要人口在增加,房屋需求就增加,分別在於需求是私樓、是劏房定公屋。在供求原則下,這樣樓價就會受影響。

至於醫療,我覺得很難有限制,過去也是沒有居港年期才享有的限制。難道真係病在醫院門口,話未久7年要先比錢才醫咩?

翡翠宮

回覆樓主:

佢到底幾時死

水晶宮

Hemi 發表於 19-3-23 10:52
拜觀音嘅基督徒儍佬一名,小丑語無倫次

形容得十分貼切。

水晶宮

A_lcy 發表於 19-3-23 13:33
邊個投d 咁嘅人代表香港人講咁噁心嘅嘢?

我都想知。呢個人真噁心。

禁止訪問

水晶宮

athruzala 發表於 19-3-23 14:15
150可以接受,但攞任何福利,綜援,上樓就唔可以比佢地!無付出,就有收穫?傻的嗎?
...

同意,減咗福利起碼唔會吸引咁多人落嚟,全部福利都要來港7年後先有資格申請咁先合理

寶石宮

回覆樓主:

忽忽地

瑪瑙宮

回覆樓主:

睇完呢單新聞。

香港果時,英國唔係中國簽99年期,
簽999年期或永久咪幾好囉,
起碼唔使而家多,
衣食住行咁多煩惱。

【平行時空的香港5之1】上水人移民43年開餐館 退休唔愁上車易「直布羅陀係福地」
http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20190323&s=10829392&a=59395943

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

珍珠宮

ddkaka 發表於 19-3-23 17:08
同意,減咗福利起碼唔會吸引咁多人落嚟,全部福利都要來港7年後先有資格申請咁先合理
...

香港啲福利點減也相比國內的鄉鎮地方好得多,特別是醫療。而且醫療無得減,難道病在政府醫院門口,但沒有錢就叫佢7年后才回來醫?
加上過去對公營醫療也一直沒有年期限制。
可能會變成城市人改為更多鄉鎮農民。反正審批什麼人來香港,香港人是沒有權去決定及選擇。

至於住屋,可以攞到單程證后先回鄉留守7年,或只用在港出生的子女及父親去申請公屋,少一個人的申請戶口,但多生一、兩個小孩,影響應該不大。或許用離婚後帶著子女的名義去分戶及照顧小朋友的藉口。只要人口上升,住屋需求就增加,分別在於私樓、劏房、劏工廈還是公屋。供求原則下,樓價就會受影響。

水晶宮

Alex123 發表於 19-3-23 17:33

香港啲福利點減也相比國內的鄉鎮地方好得多,特別是醫療。 ...

咁減福利點都好過唔減呀?如果講到啲人咁識走法律罅,就算有審批權,啲人都可以比假資料(成日話大陸乜都做假),有審批權,都會批個將來會有病嘅人落嚟架啦,除非一個都唔批落嚟啫

珍珠宮

ddkaka 發表於 19-3-23 18:11
咁減福利點都好過唔減呀?如果講到啲人咁識走法律罅,就算有審批權,啲人都可以比假資料(成日話大陸乜都做 ...

當然比什麼也不做好,只是問題沒有最終解決。如果變成來香港的是更低端的人口,只是把部分問題拖延7年,而且問題可能變得更加嚴重。

如果香港負責審批,直接比假資料給香港處理的入境處,就是提供假文件,即使到了香港也是犯香港法例,可以被判刑及取消資格,問題變得嚴重得多,阻嚇性也大得多。

珍珠宮

咁減福利點都好過唔減呀?如果講到啲人咁識走法律罅,就算有審批權,啲人都可以比假資料(成日話大陸乜都做 ...

現在比假資料國內負責審批的單位,香港方面,基本上,沒有什麼可以做到,大部分只能照單全收。

伯爵府

香港有審批權,首先就唔會比當年係入境處燒死香港人既大陸殺人犯拎到單程証先。

該殺人犯係香港坐左監遣返番大陸,然後又拎到單程証來香港。住係香港但仍然鬧香港。佢唔窮,唔係為呃福利架

出獄後施君龍幫朋友搞酒樓地產生意,香港廣州北京三地周圍飛兼能直通市委書記。他在香港有民建聯撐腰,任董事的家庭團聚互助會掛了毛澤東像,專幫交了入會費的公公婆婆搞大陸家人來港團聚,每年會費收入數以百萬計。施君龍身犯重罪竟然可以獲批居港權,單程證審批制度簡直荒謬。

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20130926/18438630

珍珠宮

咁唔係自己審批好過比人審批咩?始終香港法治唔係建全一啲咩?

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

Alex123 發表於 19-3-23 14:09
改福利的申請要求政策最多也只是把問題拖延7年,最終7年後問題也會出現。

至於「若果一刀切晒,d科技未出 ...

甘已經趕絕好多靠改嫁阿伯搵香港養老為實嘅大媽,前後超過十年,阿伯過足癮瓜柴都未拎到老綜,仲敢嫁?

珍珠宮

momo06 發表於 19-3-23 18:33
甘已經趕絕好多靠改嫁阿伯搵香港養老為實嘅大媽,前後超過十年,阿伯過足癮瓜柴都未拎到老綜,仲敢嫁?
...

只要亞怕瓜柴前已經批出單程證,即使亞伯已瓜柴時未夠7年,是不會影響她的居港權及有證件後7年可以申請任何福利。
醫療福利應該入境後就馬上有。

反正在鄉下地方也是沒有什麼好的福利。當佢50歲嫁亞怕,要等10年,到60-80歲還有20年福利可享用。
只怕是少了城市人爭,就變成更低端的鄉下人來香港。所以150個問題也是存在。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Alex123 發表於 19-3-23 18:28
咁唔係自己審批好過比人審批咩?始終香港法治唔係建全一啲咩?

你咁講就唔啱,自己批?
「自己」是「香港」嗎?
香港只係一個「特區」,「一國」永遠大於「兩制」
呢d人口政策係「一國」既事務,永遠唔會比你「自己」、「香港」話事。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

tsung 發表於 19-3-23 12:06
愛如春雨

啊何生……話多春餘

tsung    發表於 19-3-23 22:40

首頁
12345...6

尾頁

跳至