自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

JO_100 發表於 19-3-23 11:27
香港十數年之間被破壞得體無完膚!
為下一代擔憂!

我有朋友話下一代有下一代既命,我地唔幫佢地諗得咁多啦……講果两位咁啱都係無下一代的

禁止訪問

伯爵府

CHANYINTING 發表於 19-3-23 21:21
當年係有幾宗小人蛇 (即係單非) 偷渡浸死慘案
令到 75 有當時需要加至 150,彭定康都係善意
去到 2002年, ...
次次都有人想將討論方向拉去以前,改變討論方向去掩蓋而家真正重要既係--現任議員對新移民既態度。

水晶宮

回覆 CHANYINTING 的帖子

冇錯!前朝仲點可影響當朝!只是向左走無野可頼啫!

禁止訪問

珍珠宮

CHANYINTING 發表於 19-3-23 21:52
佢地成日賴彭定康,我睇到真係覺得好荒謬,覺得佢地好黑心

好多當年 60年代逃港個批人,經歷好多艱辛建設 ...

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Alex123 發表於 19-3-23 20:40
你有你道理。但香港與內地的審批只是內政問題,不是國與國的外交事務,理應香港有自主權。而且香港人口政 ...
香港係冇內部事務,所有都要得國家批准,甚至如特首,即使香港人有機會一人一票,中央唔喜歡,佢唔任命特首都唔可以上任。

對國家黎講,幾多大灣區人入黎香港都冇問題,香港己經係「粵港澳大灣區」發展藍圖,遲早呢四個地區會滆合,香港唔會再有咩特別,香港人會漸漸搬返大灣區居住和發展,這就是國家的計劃。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

係某部份人喜歡轉移視線吧了。

點會有人信回歸20年,香港仲要緊跟肥彭既政策?不過呢隻死貓應該唔只食足20年,只香港仲有蠢人,仲有人信,就要繼續食~

唔只肥彭、仲有佔中、公民黨,總之,咩都懶落去就唔會有錯,轉移視線就是了~~香港多幾個春虫虫肯信,洗下腦,都係好事~

子爵府

痴筋

琥珀宮

畀面勳章

CHANYINTING 發表於 19-3-23 21:52
佢地成日賴彭定康,我睇到真係覺得好荒謬,覺得佢地好黑心

好多當年 60年代逃港個批人,經歷好多艱辛建設 ...

3個小人蛇就要加大一陪?
而家中港婚姻數字比當年唔知多幾多陪,咁係咪政府再加大單程證限額都可以叫善意?

伯爵府

Hemi 發表於 19-3-23 10:52
拜觀音嘅基督徒儍佬一名,小丑語無倫次

Yes

禁止訪問

珍珠宮

littlesister 發表於 19-3-23 23:08

3個小人蛇就要加大一陪?

當年是否善意,甚至你可以話係惡意也好,重點是今天已經成為香港的問題,這樣為何港英政府留下的問題,現在不能作出任何改變?
甚至為何成為不能變的理由或藉口?

禁止訪問

珍珠宮

CHANYINTING 發表於 19-3-23 23:18
而家中港婚姻點多都唔會多過 80年代初期,改革開放後既增長期
2002年,就已經 150 有剩餘,只係後來搬左龍 ...

上次在法庭拍照及胡鬧的一位專才女仕,差幾年就可以有資格申請成為香港人。

子爵府

何講得完全正確,按政府统計香港2018 年死亡4萬7千人,比2017 年上升0.4%。2018 年出生5萬3千人,比2017 年下跌5%, 過多十年人口老化,死亡率一定及速上升,而且每年有萬多兩萬人移民海外。150大軍刚剛就是香港生力軍,幫助香港。

侯爵府

Mm233 發表於 19-3-23 10:06
立法會今天復會,辯論由新民主同盟議員范國威提出的「改革移民及入境政策」,由於議題涉及中港關係,一如 ...

凡支持150 人者都是,賣港求榮

珍珠宮

CHANYINTING 發表於 19-3-23 23:29
因為極左狗已經沒有更好的理由或藉口
只好在清朝的冤案,賴明朝的賢官

最可笑有些人覺得當年增加至150是要害香港的惡意,但今天政府話沒有改的必要,所以今天不改150是善意。
其實有冇點自相矛盾?

子爵府

CHANYINTING 發表於 19-3-23 23:18
而家中港婚姻點多都唔會多過 80年代初期,改革開放後既增長期
2002年,就已經 150 有剩餘,只係後來搬左龍 ...

再講。其實你D咁嘅英國走狗但又無錢移民只在香港吠無用的。香港是中國一部份請不要有幻想。又唔怕话比你聽等你死心,150其實是中國體驗一個兩制底線,任何人包括行政長官也碰不得,主動在我國手中,你認命吧。努力工作吧。或將來在我國多一分正職。不如你又可在香港做婚姻介紹所,專介紹北歐或印尼呀菲律賓呀小姐给香港男仕。到時無香港男仕北娶,咸濕伯伯唔駛上去扮有錢佬呃神騙女,咁乜無150 lo..為香港你付出多少香港就得多少,努力呀!

珍珠宮

MMVV 發表於 19-3-23 23:33
何講得完全正確,按政府统計香港2018 年死亡4萬7千人,比2017 年上升0.4%。2018 年出生5萬3千人,比2017 ...

香港無足夠生力軍,但又叫香港年輕人北上大灣區發展,是否有點自相矛盾?

國內的人口老化比香港更嚴重,因為三十多年前的一孩政策遺留的問題。
這樣搵一個自己也有人口老化問題的地方去審批新移民給香港,不論來的是新力軍(這樣對不起國家的人民)或是老力軍(這樣對不起香港人),是否也不應該。

首頁

尾頁

跳至