自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

CHANYINTING 發表於 19-3-23 23:18
而家中港婚姻點多都唔會多過 80年代初期,改革開放後既增長期
2002年,就已經 150 有剩餘,只係後來搬左龍 ...

86 年中港婚姻得萬五,之後最高峰三萬幾,近年仍然維持超過二萬三樁,點會少過呀?

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

Alex123 發表於 19-3-23 23:27
當年是否善意,甚至你可以話係惡意也好,重點是今天已經成為香港的問題,這樣為何港英政府留下的問題,現 ...

冇話唔可以改,我都覺得應該減

但學個位會員講,話前港督因三個小人蛇而加大一陪限額係善意,咁而家因中港婚姻多左咁多,如果政府話要加大又會唔會都係善意?我唔覺得當年加大成陪既需要,需現在因爲團聚需要增大、人口老化問題、勞動力問題,要減都需要一個理由,不過你地都習慣係多重標準我唔會覺得驚訝

侯爵府

2019新春慶豚圓

littlesister 發表於 19-3-24 00:10

但學個位會員講,話前港督因三個小人蛇而加大一陪限額係善意,咁而家因中 ...

香港房屋嚴重不足已經有理由。
香港政府願意做自然會有一大堆理由。
反正政府話OK就OK!班建制及你哋又幾時真係會睇是否有理由及合理。只要信,不要問,已經足夠啦!

口裡說支持改,但行為支持政府話乜就乜。

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

littlesister 發表於 19-3-24 00:05
86 年中港婚姻得萬五,之後最高峰三萬幾,近年仍然維持超過二萬三樁,點會少過呀?
...
而家既統計數據,已經混水摸魚,將呃左居港權既港漂乞衣 / 偽專才計劃.....既人嫁娶返自己既大劣情人,都當係中港婚姻,係不斷殖民後,後殖民時代既數字就已經冇意義

大宅

littlesister 發表於 19-3-24 00:10

但學個位會員講,話前港督因三個小人蛇而加大一陪限額係善意,咁而家因中 ...
你地大劣人劣質,高攀唔起香港,就已經係一個理由

我唔係習近平,我唔係中央政府,我冇責任照顧十三億人,習近平冇本事治國,治到十三億人好似乞衣咁向香港人乞食,佢就應該退位讓賢!

伯爵府

回覆樓主:

咪玩啦~點愛丫? 不如佢地要愛香港先啦~

大宅

2019勳章

唔知點解我覺得而家香港政府講親既數據,都係同大陸GDP、災難事故死亡人數一樣咁可信

男爵府

2019新春慶豚圓

wing_wing912 發表於 19-3-23 10:42
叫哂d新移民去哂佢屋企逼爆佢,睇佢點包容

咪係!好憎依個生物!
Sweetheartb

子爵府

wing_wing912 發表於 19-3-23 10:42

係邊個容許新移民一年就攞福利?

大宅

回覆樓主:

以前時政話題嚴禁
點解最近好似放寬

大宅

2019新春慶豚圓 開心吸收勳章

第一:首先唔俾D人嫁娶除香港以外的地方的人就阻住到單程證人士啦,但人權你地可以阻止咩?
第二:反對派逢中必反,一味將矛頭指向單程證.惡化團聚問題,近來仲無限放大羅福利的未夠"秤"的新移民,目的顯而易見要引起部份人的憤怒.令中港矛盾日深.
第三:如果審批權俾返香港.香港點樣審批呢?戶籍資料都在國內,全部也要經過國內官員遞請.如果是合理婚姻.你敢唔俾人來嗎?你可以拖十年八年嗎?
第四:交由香港審批的話行政費呢?這麼一堆人等著輪候出來香港,一係唔做野,一係就用返十億八億行政費然後最后哩班人一樣可以出來....這樣有咩意思呢?資源不是這樣浪費的.
第五:我純屬疑問一下,個人覺得要羅香港福利好難(之前的交津600都要左審右審).我唔明白點解一d人可以摞到盡.....
香港而家周圍都係怨氣,仇敵,我只想要回美好的香港.
最后,我想表明一下我自己係何議員的支持者.一路以來都有關注他在FB上的直播和意見,我覺得他做人敢作敢言,敢向歪理人說不!而且也講得有道理,只係你們企在仇敵的地區明白唔到他的所意.
懂他的自然會懂,不懂的就如樓上好多出口傷人叫人去死什麽的.積點口德吧!凡事不要過,一過就火了!

繼續爭論單程證根本無意思.爭下中央就會截左150了嗎?慳返啖氣吧!將氣用在其他有益的事上啦.哩件事多講無益!

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

Alex123 發表於 19-3-23 23:42
最可笑有些人覺得當年增加至150是要害香港的惡意,但今天政府話沒有改的必要,所以今天不改150是善意。
其 ...

你若盛開, 蝴蝶便來!

大宅

SUKI20062014 發表於 19-3-27 16:05
第一:首先唔俾D人嫁娶除香港以外的地方的人就阻住到單程證人士啦,但人權你地可以阻止咩?
第二:反對派逢中必 ...

大宅

我唔反對每日150名名額, 亦覺得夫妻團聚, 照顧父母, 親子團聚, 亦係天公地義, 亦係佢地人權.
但在享受權利的時候, 亦會進行為夫為妻為子為女為父為母的義務.
叫得佢地黎香港就有責任供養佢地, 或暫申請人有能力供養自己, 如果唔盡義務, 點解要可以享用權利.

香港唔一定要審批權, 只要內地單程証審批, 加多一項資產審查. 証明申請人有能力供養自己, 或者在港有人有能力供養申請人.

中港茅盾日益加深, 主要資源被侵蝕,

複式洋房

正一食屎狗

大宅

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊