夫婦情感

跳至

首頁
34567...9

尾頁

大宅

PTMCYS 發表於 19-3-24 17:06
唔好咁講, 我唔係睇死人, 亦唔會睇死人. 當然分手後遇上更好更有錢的大有人在(見好多明星都搵到, 但...), ...

調返轉, 其實無女人想强, 係D男人唔肯付出, 係自卑, 結婚久了就忘了當天的誓言, 記得為何要在一起嗎? 記得要同甘共苦, 無論疾病貧富都一同面對嗎?而家病了都係自己周圍去睇醫生, 沒有了這個愛護的概念, 只顧自己,話好忙好忙, 係無心吧! 付出係要同步的!

伯爵府

虎到金來勳章

空巢媽媽 發表於 19-3-24 07:57
有無乜經驗同大家分享?
我相信唔係自己努力就可以令婚姻完滿
確實係要遇着對的人, 加上環境造就

我太後生結婚了,結咗婚只識圍住佢轉,我返工,放工,揍仔女。沒有了自己生活圈子,漸漸也想控制埋佢既生活圈子,結果,他不甘受束縛,沉醉他多姿多采夜生活。每次夜返,佢求其解釋,但我又要他坦坦白白,惹來一次又ㄧ次嘈交。
到近幾年,我揭發他迷上玩主播,在他同主播對話當中,他讚主播溫柔,體貼....
其實自己也有反省,自己的確這十幾廿年真係欠缺溫柔...
夫妻生活吵架多過食飯,大家長期都係唔開心,所以決定離婚。

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

離婚之後,遇到這個男人,性格同前夫相反,
他事事報到,簡單一個訊息問候 ,也令我很有安全感,所以我會學識珍惜,學會樓主所講的,有時時間耐咗就忘記大家當初係點樣吸引大家,點樣繼續保鮮這段關係是最重要。

男爵府

空巢媽媽 發表於 19-3-24 17:17
調返轉, 其實無女人想强, 係D男人唔肯付出, 係自卑, 結婚久了就忘了當天的誓言, 記得為何要在一起嗎? 記得 ...

你講得對呀,我都相信絕大部分既女人未必想變強,只不過身边果個唔掂,我地為左頭家,只有頂硬上,男人也樂意我們頂落去,其實好多女人最後都係想做個小鳥依人,但世事難料啫

大宅

但唔結又唔代表會矜貴d,好多人即使唔結婚只拍拖,耐左都係會越走越遠、越來越生疏⋯

珍珠宮

拍得拖耐,未換過第二個law

大宅

PTMCYS 發表於 19-3-24 16:54
係架, 趣趣地又一世......以後乖乖地喇.....我會拍下佢個頭(老婆又會好霖...)

但有時比佢D 無賴 ...

我其實同你太太都幾似~haha我自問對住我老公又真係好無賴我都承認我應該搵唔到第二個男人肯比我咁無賴咁蝦!不過當然我也有爹佢,和就佢的時候~有時候真的見好就收!放鬆下又收緊下咁!見佢到頂,我又回避下,佢見到我低缐佢又停一停咁~所以呢廿年!爭吵當然有,但我到目前為止,敢肯定,我們是逃不掉對方

子爵府

空巢媽媽 發表於 19-3-24 17:17
調返轉, 其實無女人想强, 係D男人唔肯付出, 係自卑, 結婚久了就忘了當天的誓言, 記得為何要在一起嗎? 記得 ...

係, 有D 男人做得唔好.

子爵府

mingmama 發表於 19-3-24 17:16
實在太似啦~其實係咪個個男人都係講呢啲嘢嘅呢我先生又係成日話呢個世界都好難搵到第二個頂得 ...

子爵府

aeaemama 發表於 19-3-24 21:31
我其實同你太太都幾似~haha我自問對住我老公又真係好無賴我都承認我應該搵唔到第二個男人肯比我 ...

其實無話無邊個唔得, 但既然能走在一起, 要盡量珍惜對方, 珍惜擁有的.

大宅

PTMCYS 發表於 19-3-25 07:59
其實無話無邊個唔得, 但既然能走在一起, 要盡量珍惜對方, 珍惜擁有的.

無錯
有問題要想方式解決而不是逃避
2個人唔識走出困局就要揾専業人士幫手
有個中間人分析究竟婚姻那方面出問題。可惜D男人通常不肯去, 要面子, 讓我感到他無心想維繫,但他常説大家沒有問題! 唔知係騙自己定騙人。

大宅

回覆 空巢媽媽 的帖子

如果覺得有問題肯提出梗係好,我c6出軌搵小三嘅藉口就係話我平時對佢粗聲粗氣,唔溫柔,但係佢冇同我講過,我認為衹係佢藉口,係佢自己身痕,有個溫柔,楚楚可憐嘅女人 ,佢自己要表現自己係個英雄

大宅

空巢媽媽 發表於 19-3-25 08:36
無錯
有問題要想方式解決而不是逃避
2個人唔識走出困局就要揾専業人士幫手
我到到依家都唔明d出軌男同小三係咩心態,好似我C6咁,個小三明知人地有老婆仔女,兩個人都要偷偷摸摸瞞住老婆,同事,來往,莫非真係過得一時得一時?我C6又冇錢,又唔靚仔,小三貪佢乜野,唔通一個失婚婦人,只要係男人埋佢身就啱,有朝一日屋企嘅老婆發現,就分手,甘你地話為乜,人地話後生仔女年輕 ,又話激情,做事不顧後果,我c6都5,60歲喇,小三再細都有40幾喇,点解佢地都唔會諗下個後果,同埋佢地會傷害嘅嘅人呢!

大宅

chu媽 發表於 19-3-25 09:08
我到到依家都唔明d出軌男同小三係咩心態,好似我C6咁,個小三明知人地有老婆仔女,兩個人都要偷偷摸摸瞞住 ...

咪就係五六十歲更年期先出事
中年危機
D男人呢段時間好易迷失
因婚姻已咁多年, 較沉悶
出外面又做好人, 唔識避忌
令D女人以為有機, 而D男人又好喜歡聽假話
小三讚到佢地天上有地下無咁
其實, 男人在外面要懂得避忌, 要常提老婆等外人不會乘虛而入。
唔温柔? 你問佢對你的態度同對小三係咪一樣? 用對小三的態度對你, 我相信你仲温柔, D男人迷了下去就失智

大宅

回覆 空巢媽媽 的帖子

初相識,就梗係隔離飯香d,個小三可能放個屁都香d,咁又係呀,你講得啱,佢試下用對小三嘅態度,溫柔咁對我,我都會溫柔對佢

伯爵府

chu媽 發表於 19-3-25 09:08
我到到依家都唔明d出軌男同小三係咩心態,好似我C6咁,個小三明知人地有老婆仔女,兩個人都要偷偷摸摸瞞住 ...

有諗後果就唔會做埋D咁唔見得光不道德嘅行為啦!其實現實已經發生,不要再去執著咩原因,越鑽牛角尖只會痛苦自己,狗男女只係自私咁自己開心,人地痛苦佢地唔會介意!簡單D,多數男人出軌多數都係虛榮感同埋鹹濕!女人都一樣係貪錢同寂寞!

男爵府

陪月勳章

睇到我心有點(up), 我正正遇到呢個情況, 早幾年前已發現呢個問題, 我有向c6表達我既諗法, 佢只會答我: "你黎攬我咪得囉" "你要咪拖我咪得囉"...... 我聽完真的好傷心, 愛係雙向, 咁樣做, 我只覺得呢種愛係單向....
又而且, 就算我嘗試主動kiss佢, 佢會退一退咁, 一副你做乜呀咁既樣, 然後就扮唒唔習慣咁錫啖, 呢一種感覺真係好難受. 家下好似我同佢乞求愛咁咩........

我, 還能夠做啲乜. 既然無愛, 何必因為細路而夾硬留下來.

公爵府

牛年勳章

PTMCYS 發表於 19-3-23 12:06
佢在小巴上見我睡了,他會靜靜地用手墊住小巴條鐵通比我訓! ---> 咁佢依個反差又真係幾騙人喎....(係典型 ...
不好意思。。見到呢句 :未追到手, 契弟都要做的人 大笑

琥珀宮

大宅

mimiNbaby 發表於 19-3-25 11:58
睇到我心有點(up), 我正正遇到呢個情況, 早幾年前已發現呢個問題, 我有向c6表達我既諗法, 佢只會答我: "你 ...

结了多少年?
除感情上, 其他有無做好先?例如家用?

首頁
34567...9

尾頁

跳至