夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

chu媽 發表於 19-3-28 10:32
回覆 858D 的帖子

關係鞏固就唔會有小三嘅出現喇!

我咁睇,關係鞏固 和小三既出現 係兩回無關 因果的事。

小三,第三者 的出現,遇到比自己有的更適合的對象,如同風暴, 無論夫妻關係如何,人生流流長,總會遇到。
夫妻關係鞏固與否 就睇二人如何 未雨籌謀, 風雨同路。

有人偏向把這 未雨籌謀 之事 各自負責自己果份,一見有風暴來,就怪責個外遇的一方冇準備 都要趕個外遇一方出去 自己擋風雨。 (這版採取這方案的人很多)

但我一向偏向的方案係 把這 未雨綢繆 之事 兩夫妻共同準備,共同負責,係兩個人承擔同一份責任。有風暴來時 平心接受 「貴人出門招風雨」,一齊把預先已經籌謀好的拎出來用,把遮有漏洞,就一齊見機行事,一齊補,一齊經歷風暴。這就是我先生同我一齊經歷的,風雨同路。所以,我先生與我經歷過他幻想小三靚女下屬之事後,下次風暴突襲時,我兩都不怕。因為有了經驗,我兩一齊做了回顧檢討,關係更鞏固來面對將來不知幾時又有的風暴。這就是人生的現實,不會天色常藍。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

chu媽 發表於 19-3-28 10:32
回覆 858D 的帖子

關係鞏固就唔會有小三嘅出現喇!

你話一向兩夫妻都好好, 佢係好爸爸好老公, 所以有小三都好突然
大家之前無任何不滿或洞靜咩?

大宅

longsky 發表於 19-3-26 12:47
agree,其實婚姻裏面有很多野是需要學習。

尤其信任係最重要。

我其實十分信任我老公,但都會睇佢電話,我要的就是大家乜都坦白,這樣就不會有什麼誤會

大宅

回覆 空巢媽媽 的帖子

冇喎,唔知係我低能,定係太過信任佢

別墅

chu媽 發表於 19-3-28 15:09
回覆 空巢媽媽 的帖子

冇喎,唔知係我低能,定係太過信任佢

我見好多 JM 都係話太過信任,都出事

大宅

回覆 ChanPrudence 的帖子

d男人就係以為d老婆相信自己,就以為可以瞞天過海,可惜人在做,天在看,始終有被識破的一天

別墅

858D 發表於 19-3-24 13:02
這也是我目前的信念。
正如我先生同一女友分析回顧我兩走過來的路,最大的糾紛是那一位威猛的第三者介入, ...

可以分享多D如何和另一半共同作戰嗎?

珍珠宮

arabicacoffee 發表於 19-3-29 14:48
可以分享多D如何和另一半共同作戰嗎?

這是我的戰前準備:
首先:贏得另一半的信任。(先不要理自己信唔信人另一半。先搞掂另一半信任自己。
思考下,當有風暴來時(有第三者),另一半瞞住自己實情 (發現自己把雨傘有漏水喔)點解唔即刻講畀妳知?因為佢就係唔信任妳知道後既反應嘛。又話只準一次,冇下次咁。上次同妳講我鍾意某某女人D乜野,妳就話我唔尊重妳,咁點講得畀妳知呢?

我知呢版好多人的思想方向係要對方做嘢來畀到自己信任佢。個情況係自己早已經草左份試卷考題畀另一半考試。試問有幾多成小學生考試不及格時,會好主動,不問自招畀父母知佢唔及格?點解想隱瞞?就算坦白從寬,但始終都係有罰的存在嘛。尤其果D父母要求高高,考80分翻來都被人話接受唔到,唔尊重父母喔。考得越來越差,最後唔及格喔,死得啦。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

別墅

回覆 858D 的帖子

我呢期都有同我c6講,你坦白話我知,仲好過我估估下,有時諗諗下直頭偏離晒現實。 不過,要真正重新建立互相嘅信任真係好難。

珍珠宮

arabicacoffee 發表於 19-3-30 21:35
回覆 858D 的帖子

我呢期都有同我c6講,你坦白話我知,仲好過我估估下,有時諗諗下直頭偏離晒現實。 不過 ...

明白,那風暴後,他在週末應那幻想小三之約去飲咖啡的那週正是我開始到新公司地點,新上司上班的第一週。

所有壓力都堆在一起我承受

午飯時,我先生和我傾,我知道若我如此繼續難相處下去,有日必把我先生往外推。我先生告訴我:“I just want my happy kitten back.”
我要求我先生要約我們三人飲咖啡。我需要如此行一次,我不知會不會對我的開心有幫助,但起碼冇壞。

於是, 我先生馬上在我們三人 text message 上發: “LJ, are you available to have coffee / brunch with D and I soon?

當天晚上,我先生送我回家的路上,他告訴我,“When you said you are not going to trust me, it is so hurtful.”
他聽錯了我的意思。我即刻補鍋 同佢講:"I said it was my estimation base on my condition to interpret what you would do. "

這天也是我第一天能平靜地問我先生為何已經選擇不再與LJ單獨約會,還要堅持跟她赴約那一回?
他的原因是出乎我意料之外的:「I don't like to be told what to do.」
我誤會以為他是由於受了LJ的影響而去赴約那一回的。

別墅

回覆 858D 的帖子

要做到好似你同你先生咁,兩個人都要好理智同冷靜先得。

珍珠宮

arabicacoffee 發表於 19-3-31 21:55
回覆 858D 的帖子

要做到好似你同你先生咁,兩個人都要好理智同冷靜先得。 ...

明白,這門課不容易學上手。慢慢來,學得D,就有D啦。
我們不用一學就要100分。有30分就有30分之用。有50分就有50分之用。
我與我先生走過來的這段路,我個閨蜜,好會幫我抱不平批鬥他人,想搵人幫你打小人,暫時一說心頭之怨恨的話,搵她最好。但她的批鬥不是我要的,因為到底也於我的事無補,而且還會使我心不平,負面地影響我思想態度來正面處理我和我先生的夫妻關係。
於是,我學會了過濾他人的意見,見解分享,來自網上也好,來自親友也好。而且對我閨蜜和父母說,我所向你說的只是報導,不是來向你取意見的。我的事,不是你能管的。
是到如今,我閨蜜和我父母見證到我修成的正果,才比從前放心。

別墅

回覆 858D 的帖子

我而家都同c6一齊努力緊,暫時都還好,希望經過呢次,大家關係會更鞏固啦

民房

858D 發表於 19-4-1 03:48
明白,這門課不容易學上手。慢慢來,學得D,就有D啦。
我們不用一學就要100分。有30分就有30分之用。有50 ...

睇晒你d方法,果然厲害!佩服佩服!

珍珠宮

arabicacoffee 發表於 19-4-1 12:18
回覆 858D 的帖子

我而家都同c6一齊努力緊,暫時都還好,希望經過呢次,大家關係會更鞏固啦 ...
所謂 「經一事,長一智」,你兩的關係會更鞏固的。從你分享你兩間的對話,我讀出你兩都是有人生閱歷的人,沒有年輕時的執著,看開了許多。

珍珠宮

double_M 發表於 19-4-3 01:51

一言難盡、、、多謝你出言欣賞!

珍珠宮

double_M 發表於 19-4-3 01:51

今日又有靈感分析出我自己使用的一種方法是與這版多人採用的方案不同的。
有人使用追蹤對方,尋找對方出軌的跡象和證據,我從不。
為什麼我不這樣做呢?
因為,我不要為那些不在自己掌控中的事花時間心機去鑽研。 他的思想,他的時間,他的資源,乃是屬於他的,他有權自己管理和如何使用。即使他愛你的日子裏,亦不代表妳可 以妳的方式來使用他的。
同樣妳的思想,妳的資源,妳的時間,乃是屬於妳的,若妳的資源使用方式和他要求使用妳的資源方式有衝突時,就算自己愛他亦 唔可 以他的方式來使用妳的。
若想使用他人的資源,就得要他人的信任畀妳使用,或妳TUM到他人甘心樂意,願意畀妳使用他的,至於畀得幾多妳使,也是有限度的。因為人的能力就是有限。
見好多女人都把愛的功用本末倒置,只專注在人地愛唔愛自己,若出軌就是不愛自己了,為何要人愛自己是這麼重要呢,潛意識裏以為有了人地的愛就佔了上風,就可以任己意強人所難來向他人索取資源。有著 「如果他不畀,就是不愛我」的思維方式。又唔睇下自己有乜野資源,著數繼續畀人使用?當初說的愛自己,無非是要自己的性愛或被自己的甚麼吸引住。要先搞清楚當初自己那些甚麼食得住他,或TUM到他的,現在還使得不使得?仍然雖要重新評估呢。
如果我自己搞得他人感到我容易相處的,這就能TUM到他人繼續如初 甘心樂意地畀他的資源我使用。

我常提示我先生不要怕我不愛佢而屈就我,不要怕我離開佢而強難自己來遷就我。這樣的關係不健康,我不要。

別墅

aeaemama 發表於 19-3-23 11:13
一段關係,真係需要雙方付出!彼此建立。關係需要保持,是雙方都要行動!若一方單方面唔開心,對方又唔知, ...

好明白樓主,我都好有呢種感覺

水晶宮

aeaemama 發表於 19-3-23 10:51
我有計算過,C6最耐可以多久唔掂我,都差不多可以成個星期無接觸,嗰段時間,其實都真係會好疏離,雖然同床 ...

問你咩事呢下又真係幾hurt架~

大宅

20162016 發表於 19-4-28 21:52
問你咩事呢下又真係幾hurt架~

但現實中又真係好多C6係不解溫柔

首頁

尾頁

跳至