夫婦情感

跳至

首頁
45678...9

尾頁

大宅

mimiNbaby 發表於 19-3-25 11:58
睇到我心有點(up), 我正正遇到呢個情況, 早幾年前已發現呢個問題, 我有向c6表達我既諗法, 佢只會答我: "你 ...

我情況就是這樣,我主動拖佢,攬佢我C6直情問我咩事!不過我會比佢知,我唔開心你咁嘅反應,咩野咩事,係咪要有事先可以攬?我選擇直接話佢知,佢的反應好hurt人!當然這也要相向,佢肯改善就可以大團圓結局!原來大部分男性都只有拍拖時會對個女朋友愛不惜手!一但結婚耐了,就什麼拖呀攬呀都多餘!這真係對婚姻關係一個嚴重破壞

大宅

aeaemama 發表於 19-3-25 15:08
我情況就是這樣,我主動拖佢,攬佢我C6直情問我咩事!不過我會比佢知,我唔開心你咁嘅反應,咩野咩事,係 ...

無錯
但他們不覺得有問題
直到有外遇, 就頼老婆唔夠温柔, 唔夠如順, 唔夠吸引等
真係揾野黎講
中年男人仲有個特徵係好鐘意在女人堆
因為咁先攞到滿足感
覺得自己受歡迎及有吸引力
不過有時我都覺得男人好慘, 女人去買不同的靚衫裙, 整髮型,美甲, 化妝中去取得滿足感, 但男人沒有世藝, 只有揾女去顯示自己有活力有吸引力, 有優越感, 當然, 女人都會出軌, 但相對較少。

大宅

回覆 空巢媽媽 的帖子

係呀,我老公就係好鐘意圍係d女人堆,佢d群組多數女人,成日就鐘意幫d女同事買乜買物,又幫人做呢樣個樣,真係唔知點解?

sumba.summa    發表於 19-3-26 04:59

大宅

空巢媽媽 發表於 19-3-25 16:05
無錯
但他們不覺得有問題
直到有外遇, 就頼老婆唔夠温柔, 唔夠如順, 唔夠吸引等

我而家就係努力減肥中!有時都會諗點解要咁辛苦減肥,佢又付出過什麼?不過我本身都係唔喜歡肥,所以又不是完全為了討好佢而減,慶幸的是我C6不喜歡在女人堆,減少佢和我好多煩惱!我keep fit係為自己更靚,自己自信都高啲

大宅

longsky 發表於 19-3-24 17:39
我太後生結婚了,結咗婚只識圍住佢轉,我返工,放工,揍仔女。沒有了自己生活圈子,漸漸也想控制埋佢既生 ...

有小朋友嗎?
如何踏出最困難的一步
當時有無嘗試挽救?

大宅

chu媽 發表於 19-3-25 16:10
回覆 空巢媽媽 的帖子

係呀,我老公就係好鐘意圍係d女人堆,佢d群組多數女人,成日就鐘意幫d女同事買乜買 ...

咁又離譜,幫人係好,但亦會比錯覺人地!試下問下佢咩事咁好人先⋯⋯比佢知你唔鍾意佢會唔會停止?

大宅

回覆 aeaemama 的帖子

比我知道佢出軌之後,我都有同佢傾過,叫佢唔好成日幫人,佢話同小三斷左之後一個月到,又比我發現佢同小三搬野,我問佢,佢話之前應承左幫佢留意dd野,冇其它,搬完就走,佢話今次淨係諗住幫人啫,我話我唔反對你幫人,但係今次呢個身份唔同,係你之前小三,就算你冇諗其它,難保人地点諗,点解你唔避忌下

大宅

chu媽 發表於 19-3-25 18:45

比我知道佢出軌之後,我都有同佢傾過,叫佢唔好成日幫人,佢話同小三斷左之後一個月 ...

嘩!直情係小三就緊係唔可以啦!再有什麼聯繫都接受唔到

大宅

係,我都有好強調咁話佢知我嘅感受同後果,不過佢都有話如果佢見小三係有咩其它,佢可以選擇隱瞞我,但係佢冇,佢自己同我坦白話見過小三,不過只係幫佢搬野

複式洋房

回覆 空巢媽媽 的帖子

認同

伯爵府

虎到金來勳章

空巢媽媽 發表於 19-3-25 17:35
有小朋友嗎?
如何踏出最困難的一步
當時有無嘗試挽救?

有小朋友。

其實諗真d,做錯既又唔係我,點解個時我不停要求佢,我只係想要番個老公返屋企。可能係自己唔甘心。
佢都50啦,又無比過家用,對仔女同對我又唔係特別好。仲走去學人玩直播,同d 18,22妹妹仔傾計,課金。簡直想嘔。

當一個人做d野令到自己徹底失望,絕望。
最重要是踐踏到我尊嚴,係已經無彎轉。

伯爵府

虎到金來勳章

空巢媽媽 發表於 19-3-25 17:35
有小朋友嗎?
如何踏出最困難的一步
當時有無嘗試挽救?

慶幸而家揾到既另一半,大家有共同既朋友,共同既興趣。
從佢身上揾到被愛既感覺,前所未有 而家要好好珍惜擁有既一切

伯爵府

longsky 發表於 19-3-26 08:49
慶幸而家揾到既另一半,大家有共同既朋友,共同既興趣。
從佢身上揾到被愛既感覺,前所未有 而家 ...

祝福你! 呢個post好值得反思! 結婚耐咗, 有好多野變成理所當然, 男人永遠莫視妻子的付出, 忘了感恩。 現代社會, 好多妻子都要工作, 回到家中仲要管理頭家, 平衡開支, 照顧家中老少, 應酬男家, 出席男家活動, 又要温柔體貼, 又要保持身段, 又要諒解老公工作壓力, 身心俱疲。其實只想老公多關心, 多愛錫, 可惜大部分男人都自我, 忽略女人情感上的需要, 引致各種
問題, 有些甚至以為有比家用, 有返屋企, 自己已是好丈夫(但心入面已容不下自己太太, 沒有付出愛意), 令婚姻枯萎!

伯爵府

歌莉亞 發表於 19-3-26 09:26
祝福你! 呢個post好值得反思! 結婚耐咗, 有好多野變成理所當然, 男人永遠莫視妻子的付出, 忘了感恩。 現代 ...

我深信上天的安排永遠是最好的!
昨晚鋯鑭傳主角講的一番説話最深刻:
我愛的是自己, 不是任何人, 對得我好的就係我丈夫, 對我唔好, 我轉身就走。
只有一方的不停付出, 另一方只享受接收, 不努力經營, 段婚姻已生病, 生病而拒絕就醫, 又不肯食維他命或好好保養, 好快便步向死亡。

複式洋房

而家婚姻關係之所以這麼難維繫,是因為夫妻兩人朝夕共對也是在放大鏡和監視器下生活,整個人格及每個行為都受到檢視。逼著我們面對性格的缺失和現實的不完美。這些是我們在其他人際關係中,有時可以隱藏的。

伯爵府

虎到金來勳章

歌莉亞 發表於 19-3-26 09:31
我深信上天的安排永遠是最好的!
昨晚鋯鑭傳主角講的一番説話最深刻:
我愛的是自己, 不是任何人, 對得我好 ...

agree,其實婚姻裏面有很多野是需要學習。

尤其信任係最重要。

子爵府

rainbowchuuu3 發表於 19-3-25 12:11
不好意思。。見到呢句 :未追到手, 契弟都要做的人 大笑左

蘭桂芳應該更易找到, 夠妳有排笑了.....

rainbowchuuu3    發表於 19-3-27 17:45

公爵府

牛年勳章

PTMCYS 發表於 19-3-27 17:19
蘭桂芳應該更易找到, 夠妳有排笑了.....
好正

珍珠宮

chu媽 發表於 19-3-25 19:15

係,我都有好強調咁話佢知我嘅感受同後果,不過佢都有話如果佢見小三係有咩其它,佢 ...

見妳和老公可以坦然拎出小三的外交事來傾,我覺得你兩的夫妻關係很鞏固。

現在,我先生幫佢前妻,幫佢幻想小三靚女下屬,我支持的 。就係因為我覺得我兩的夫妻關係很鞏固。
過去,我做唔到。那次 係因為我先生牛咁頸係都唔帶我去赴 幻想小三靚女下屬之約 飲咖啡。事後,我話畀靚女下屬知我先生對她的愛意是某種愛意。
我係要將我兩夫妻關係的威脅性擺在明爭的戰局來與我先生統一戰線來破局,使她們冇藉跟我兩暗鬥。她們要知我先生乜野都話我知,冇秘密的。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

回覆 858D 的帖子

關係鞏固就唔會有小三嘅出現喇!

首頁
45678...9

尾頁

跳至