婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

eggplantbitter 發表於 19-3-23 20:41
叫奶媽超唔尊重喔,問佢:咁你咪係我老公嘅奶媽?咁我仔叫你咩好?
我覺得每段關係都係要互相尊重,如果佢 ...

叫佢做太奶媽

大宅

ilovecafe 發表於 19-3-26 02:21
叫佢做太奶媽

大宅

chchiu 發表於 19-3-23 15:28
佢學過陪月覺得佢識沖我唔識沖 我老公都係比佢沖 佢仲要叫我奶媽 好唔尊重我
...

真係好吾識尊重人 6299夠膽咁叫我 我一定會丙到我老公七彩 係佢地面前叫返佢個仔奶媽

別墅

好似我呀媽
佢冇讀陪月,但成日用佢果套嚟湊我個b
出街、喺屋企全程照顧,當我透明咁. BB望住我就話佢只係望住我啲衫.
問題唔係佢湊得好唔好,而係我先係bb媽媽,佢地幫手照顧既都要留意母嬰之間既感情.
成日霸住bb, 慌死bb淨係理媽媽唔理其他人咁

大宅

s_for_samantha 發表於 19-3-26 19:52
真係好吾識尊重人 6299夠膽咁叫我 我一定會丙到我老公七彩 係佢地面前叫返佢個仔奶媽
...

我唔想老公難做咪冇出聲 因為我老公爭取到個孫比婆婆湊 所以廢事難為佢喇

大宅

薄荷熊 發表於 19-3-26 20:08
好似我呀媽
佢冇讀陪月,但成日用佢果套嚟湊我個b
出街、喺屋企全程照顧,當我透明咁. BB望住我 ...

哈哈 我都有咁諗 不過我阿媽唔會 我奶奶好似驚阿b跟我地唔跟佢咁 自己阿媽唔係會好d咩 你都會咁諗?

別墅

chchiu 發表於 19-3-26 23:18
哈哈 我都有咁諗 不過我阿媽唔會 我奶奶好似驚阿b跟我地唔跟佢咁 自己阿媽唔係會好d咩 你都會咁諗?
...

因為同奶奶佢地好少見面,所以問題不大
我媽同我地每日都會見,夜晚仲會一齊食飯.
自己呀媽當然可靠啲,但我媽係好勝果種人嚟,成日都想帶bb出去同佢啲朋友炫耀,又恃住識湊bb咩都攬哂嚟做,由初生到宜家就快五個月日日教bb叫婆婆,仲成日喺bb面前串我、數我以前細個啲野. 遲下bb大個啲我就要阻止佢呢個行為了,咁會教到小朋友唔專重媽媽

大宅

薄荷熊 發表於 19-3-27 03:38
因為同奶奶佢地好少見面,所以問題不大
我媽同我地每日都會見,夜晚仲會一齊食飯.
自己呀媽當然可靠啲, ...

哈哈 個個老人家都想帶bb去威(emoji)(emoji)(emoji)你嫲嫲唔會呷醋咩佢痴婆婆多d

別墅

chchiu 發表於 19-3-27 08:13
哈哈 個個老人家都想帶bb去威(emoji)(emoji)(emoji)你嫲嫲唔會呷醋咩佢痴婆婆多d
...

想帶去威唔緊要,最大問題係當正佢自己生..
成日話bb似佢
我、老公同佢帶bb去診所打針,到bb果陣佢自己抱住bb入去見醫生,搞到我同老公都唔知入唔入去好,好尷尬
奶奶住得遠,唔想入嚟睇bb. 星期六、日放假我地都喺屋企休息多. 我生b前生b後佢都冇咩點理我地,過節先返去見佢地算

別墅

Cherrylaiching 發表於 19-3-23 22:53
係,餵完佢又抱住係咁錫,又係咁係佢耳邊大大聲講野,因為佢有少少撞聾
...

唔得係呀b耳仔大聲講野喎,一陣呀b聽力受損就屎

大宅

薄荷熊 發表於 19-3-27 09:20
想帶去威唔緊要,最大問題係當正佢自己生..
成日話bb似佢
我、老公同佢帶bb去診所打針,到bb果陣佢自己抱 ...

haha你就好喇 我都想我奶奶好似咁 我一放假就要去比佢睇bb 返到去bb唔會比我湊 玩到喊就比我餵奶 餵完抱返出去比佢地玩炸

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章

回覆 chchiu 的帖子

真係唔想俾佢湊嘅就要出句聲,如果唔係遲啲BB大左認奶奶都唔認你,到時你喊都無謂。奶奶讀完陪月有冇考到牌,如果奶奶考牌唔成功一句說話頂佢讀完又考試不合格,你無資格湊我個仔。😂
Susana

大宅

susana 發表於 19-3-27 15:08
回覆 chchiu 的帖子

真係唔想俾佢湊嘅就要出句聲,如果唔係遲啲BB大左認奶奶都唔認你,到時你喊都無謂。奶 ...

佢考完喇 bb多數婆婆湊架 係一星期/假期返去比佢湊 但有佢既地邊就唔需要我

複式洋房

Cherrylaiching 發表於 19-3-23 14:55
Same with my 99,淨係著佢買啲衫!!我啲衫永世擺喺個櫃入面,當BB大左嘅時候,就話我啲衫已經唔啱着,BB ...

可否講講當時c6點表達嫁?
借機開聲定係覇王硬上啊?

別墅

臭屎b 發表於 19-3-27 16:55
可否講講當時c6點表達嫁?
借機開聲定係覇王硬上啊?

直接同佢呀媽講俾我沖

複式洋房

chchiu 發表於 19-3-23 11:18
奶奶報左陪月問題就黎 佢成日用陪月套準則黎教我地湊仔 依加我地返去住 bb基本上比佢照顧除左埋身食奶 我 ...

不如叫佢出去實戰下幫人揍,無謂晒左個陪月資格..
寧願比姐姐揍都唔比99揍~啲99係唔聽人講架

大宅

lhc2018 發表於 19-3-31 11:01
不如叫佢出去實戰下幫人揍,無謂晒左個陪月資格..
寧願比姐姐揍都唔比99揍~啲99係唔聽人講架
...

我奶奶冇返工好耐 報陪月係想幫我湊 要佢出去幫人湊佢唔會喇 咁姐姐可以話 奶奶唔話得 點同haha

複式洋房

chchiu 發表於 19-3-31 13:00
我奶奶冇返工好耐 報陪月係想幫我湊 要佢出去幫人湊佢唔會喇 咁姐姐可以話 奶奶唔話得 點同haha
...

都好頭痕下,.. 99揍真係好搵自己苯 ..

大宅

lhc2018 發表於 19-3-31 18:45
都好頭痕下,.. 99揍真係好搵自己苯 ..

佢會覺得我都識湊做咩要請姐姐 有時自己湊好驚bb喊 奶奶就會衝入黎幫你解決 好煩

大宅

你奶奶咁有心,咪讚賞下佢囉~ 反正你地又唔同佢一齊住,唔係日日對住嘛,返到屋企先用自己果套。好過我奶奶乜都唔理,我老公叫佢係我坐月期間幫幫手(簡單野),佢叫我地請陪月啊,因為佢唔想煩!

到已經5個月,又開始叫我地bb百日一定要請親戚食飯,等佢威威~ 但係唔係佢出錢囉~
好在老公永遠企係我呢邊

有時候大家見面,我都扮曬順佢意,到時候我地點做,佢又吹我地唔脹既~無謂當面衝突吖嘛

首頁

尾頁

跳至