論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

第一次來港已經半年,39歲,初初態度0k,近來越來越唔順你,僱主俾指示例如隨天氣轉變點俾衫小朋友著,或早餐點整,可以見到佢不太順氣,我一轉身佢低聲講一句菲律賓話,可能佢在鬧我,fine, 我唔會理。

尋日我仔call我話去做左一些事,係極蠢同危險,我係公司即刻call 佢問佢是否做了,佢話有,我細聲同佢講你千萬不能再做,好危險,我無鬧佢只是千叮萬囑你不可再做,佢話唔會,後來阿仔同我講,收缐後佢同我仔講you should find a new helper. 阿仔話之前佢講過兩次,就係因為我俾指示。

我知道後好嬲,自問對佢好好,時不時讃佢,今年暑假我舉家外遊,我送張機票俾佢放假返家鄕。

公爵府

OKC 發表於 19-3-23 12:54
第一次來港已經半年,39歲,初初態度0k,近來越來越唔順你,僱主俾指示例如隨天氣轉變點俾衫小朋友著,或早 ...

菲工人是否自我中心好強?有自己一套唔想接受其他人指令?但我地返工都要聽老細講,金世界都係。

男爵府

OKC 發表於 19-3-23 12:59
菲工人是否自我中心好強?有自己一套唔想接受其他人指令?但我地返工都要聽老細講,金世界都係。
...

菲一向都係, 自大, 自我中心, 自把自為。你有你講, 佢有佢做。
佢地無中國人受人錢財, 替人消災果個觀念。總之錢照收, 禮物照收, 但繼續自把自為。所以對佢地好係無用的, 送咁多禮都係無用的。做個合理的僱主便足夠。
同埋有啲好奇, 佢做左啲咩好危險?

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

OKC 發表於 19-3-23 12:54
第一次來港已經半年,39歲,初初態度0k,近來越來越唔順你,僱主俾指示例如隨天氣轉變點俾衫小朋友著,或早 ...

佢成日揾你個仔激你,佢再同你仔講,你可以話 absolutely No problem.

公爵府

Solarflare 發表於 19-3-23 13:34

菲一向都係, 自大, 自我中心, 自把自為。你有你講, 佢有 ...

你應該係對請菲傭非常有經驗,講一切完全正確!

唔講佢做乜事,怕俾人起底總之係文明社會唔會做,係影響家居人生安全

男爵府

OKC 發表於 19-3-23 13:49
你應該係對請菲傭非常有經驗,講一切完全正確!

唔講佢做乜事,怕俾人起底總之係文明社會唔會做, ...

我係姐姐湊大的。我媽菲印都請過好多個。
以前啲菲已經係咁。我媽生得多, 我幾個兄弟姐妹, 我媽常不在家, 隻菲成日偷懶係度講電話。我地請佢煮個面比我地食, 佢成日話等陣先等陣先, 佢有 important phone call, 仲好串咁鬧番我地。果時我地幾個有啲讀幼稚園, 有啲小學, 佢估我地班細路好好蝦!? 結果比我地其中最惡果個鬧到入廁所喊。扺死。以後佢都唔敢唔比野我地食。
仲有一個菲,我媽一出門口就對我地好惡, 又收埋啲玩具唔比我地玩, 我地班細路同媽投訴完, 好快又炒左。
另外又有一個菲, 啲英文差到。Grammar錯晒, 我要教番佢英文, 拎住本 grammar 書指比佢睇, 佢都可以 insist 佢啱, 真係要寫個服字。

大宅

回覆 Solarflare 的帖子

好似睇小說

男爵府

csysimon 發表於 19-3-23 15:01
回覆 Solarflare 的帖子

好似睇小說

姐姐湊大真係好慘架。
大部份姐姐啲廚藝超差, 我地班細路個個情願捱公仔面。等媽番來主廚才有啖好食
媽咪出左街, 姐姐啲面口轉得好快, 煲電話粥唔會理我地。
仲有個會偷走, 果時我媽好似係旅行, 姐姐自已放自已假出左去幾日過夜 , 咁佢即係獨留一堆兒童在家。結果我地一齊打比媽咪求救。後來好似係有個住附近ee上來打救我地。果個姐姐一番來比我媽炒炒炒...

所以我好 insist 所有僱主裝cam, 因佢地真心無個好人。

大宅

Solarflare 發表於 19-3-23 15:18
姐姐湊大真係好慘架。
大部份姐姐啲廚藝超差, 我地班細路個個情願捱公仔面。等媽番來主廚才有啖好食 :igiv ...

其實如果我姐姐房 bb床裝cam
叫佢廁所換衫

過份?

男爵府

csysimon 發表於 19-3-23 15:21
其實如果我姐姐房 bb床裝cam
叫佢廁所換衫

可以。
但個cam要影唔到姐姐張床。點擺位你自已諗。

大宅

Solarflare 發表於 19-3-23 15:24
可以。
但個cam要影唔到姐姐張床。點擺位你自已諗。

遲d搞搞佢
買多個用

公爵府

kit2004 發表於 19-3-23 13:38
佢成日揾你個仔激你,佢再同你仔講,你可以話 absolutely No problem.

係,夠膽就俾notice, 我一定收

wcpcelia    發表於 19-3-25 14:29

侯爵府

Solarflare 發表於 19-3-23 14:52

我係姐姐湊大的。我媽菲印都請過好多個。

你地好勁呀小學就對付到佢地
不過我女都唔弱,小二時工人打佢,佢打999

大宅

我個菲都係,海外冇經驗,黎到3個月已經日日對住我女同我講,U can find the other helper.

男爵府

setrea 發表於 19-3-23 23:18
你地好勁呀小學就對付到佢地
不過我女都唔弱,小二時工人打佢,佢打999
...

你女 。你平時係咪有教佢保護自已?

我地細個果陣人多麻, 而且大果啲都7歲以上啦。我地成日打小報告比阿媽聽, 所以啲姐姐唔敢太過份架。

咁最後單野點算? 有冇炒姐姐?

男爵府

cwing1987 發表於 19-3-23 23:28
我個菲都係,海外冇經驗,黎到3個月已經日日對住我女同我講,U can find the other helper.
...

同佢講 if you don't want to work here, pls give me your resignation letter.
當然前提係你要隨時有 backup 啦。

大宅

Solarflare 發表於 19-3-24 00:04

同佢講 if you don't want to work here, pls give me y ...

之前試過講,對佢黎講冇用,而加我就大住肚,未搵到新工人,佢睇死我搵唔到,越來越囂張

侯爵府

Solarflare 發表於 19-3-23 23:59

你女 。你平時係咪有教佢保護自已?

係呀 我教佢如果爸媽不在家 有咩緊要事 就打999
工人好陰濕 我全屋裝哂cam 佢係樓下打我女
我女報警後 留埋我電話 差佬打比我 我返去問工人 佢梗唔認 我大佢話差館同我女落哂口供 有哂紀錄 咁佢先唔出聲默認 我就警告佢 如再有發生即炒 結果無再發生過

男爵府

cwing1987 發表於 19-3-24 00:12
之前試過講,對佢黎講冇用,而加我就大住肚,未搵到新工人,佢睇死我搵唔到,越來越囂張
...

真係嘔血。
好采我有4大長老, 我會同佢講如果你今天比信我, 明天長老會來長住, 我唔使靠你的。我仲會比埋紙同筆佢慢慢番房寫。
最怕受工人氣。

男爵府

setrea 發表於 19-3-24 00:14
係呀 我教佢如果爸媽不在家 有咩緊要事 就打999
工人好陰濕 我全屋裝哂cam 佢係樓下打我女
我女報警後 留 ...

你女幾歲識咁做?
等我都教定個仔先。

首頁

尾頁

跳至