論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個工人來了個幾月, 係香港做過, 佢今日問我5.1要放假, 我話唔係要做滿幾多個月先有假架咩, 佢話唔係, 咁我就即刻打去問下agent, agent 話滿3個月先有得放, agent 仲直接同佢講, 之後我仲印埋份勞工處的假期比佢, 你應該知你唔係第一日在香港工作, 佢答我係個agent 同佢講滿一個月就有勞工假放, 你話信唔信佢好?

大宅

勞工假即法定假日, 你工人嚟左一日你都要比佢放, 只係頭3個月放法定假果日你唔洗出糧比佢, 你都可以唔比佢放正日, 60天內補假比佢都得, 不過記住每月放假都要寫清楚叫佢簽返名, 佢要告你你都有証有據, 唔好信agent, 你比人告唔係佢, 一定要比佢放法定假!!!!!

複式洋房

原帖由 pansylau 於 09-4-28 21:17 發表
我個工人來了個幾月, 係香港做過, 佢今日問我5.1要放假, 我話唔係要做滿幾多個月先有假架咩, 佢話唔係, 咁我就即刻打去問下agent, agent 話滿3個月先有得放, agent 仲直接同佢講, 之後我仲印埋份勞工處的假期比佢, ...

做滿三個月才有(有薪)勞工假放架,
假你要放比佢,但可以扣佢果日糧
例如來緊勞動節
佢無使返工,但你亦都唔使比糧佢

複式洋房

唔該你呀, 我明白哂啦, 我睇翻勞工處的條文, 講滿3個月就有假日薪酬, 但無講得好清楚一定要比佢放但扣錢, 所以唔清楚, 我同佢講左比翻佢放但扣人工, 佢都肯, 都唔知點解扣錢都要放假, 佢仲話知道會扣錢, 佢都幾熟, 係我唔熟條文, 今日佢咁同我講我都幾唔開心架, 我對你都唔差, 乜你咁計較呀.....原來一定要放就算啦....

原帖由 janmama 於 09-4-28 21:26 發表
勞工假即法定假日, 你工人嚟左一日你都要比佢放, 只係頭3個月放法定假果日你唔洗出糧比佢, 你都可以唔比佢放正日, 60天內補假比佢都得, 不過記住每月放假都要寫清楚叫佢簽返名, 佢要告你你都有証有據, 唔好信agent, ...

複式洋房

咁係唔係$3580除30日=$119, 減翻$119就得啦...諗起又講佢3月11日來返工, 4月4日清明節又唔同我講要放假, 記得佢係咁提我清明節, 仲問咩意思, 可能佢當時已經想放, 不過都唔諗太多, 工人醒過隻乜呀, 我都係睇清楚法例先..

原帖由 bbcats 於 09-4-28 21:31 發表

做滿三個月才有(有薪)勞工假放架,
假你要放比佢,但可以扣佢果日糧
例如來緊勞動節
佢無使返工,但你亦都唔使比糧佢

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 pansylau 於 09-4-28 21:41 發表
唔該你呀, 我明白哂啦, 我睇翻勞工處的條文, 講滿3個月就有假日薪酬, 但無講得好清楚一定要比佢放但扣錢, 所以唔清楚, 我同佢講左比翻佢放但扣人工, 佢都肯, 都唔知點解扣錢都要放假, 佢仲話知道會扣錢, 佢都幾熟, ...

大家都熟例既都可免除心病既,您睇多d法例,唔好比佢當您lu lu啦.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 pansylau 於 09-4-28 21:51 發表
咁係唔係$3580除30日=$119, 減翻$119就得啦...諗起又講佢3月11日來返工, 4月4日清明節又唔同我講要放假, 記得佢係咁提我清明節, 仲問咩意思, 可能佢當時已經想放, 不過都唔諗太多, 工人醒過隻乜呀, 我都係睇清楚法例 ...

我計法: $3580 x 12(月) /365(日) x ?(日) = $xxx

佢可能已想講,但唔好意思呀,大家溝通左明白就得啦,小事黎啫,最緊要佢幫到手.

珍珠宮

妖!你地話香港政府係咪無聊呀?!清明節又關差個工人事咩?!而且,請工人都係幫手做野,成日咁多假,攪到傭主近完工又湊仔,自己都未有假放!
原帖由 pansylau 於 09-4-28 21:51 發表
咁係唔係$3580除30日=$119, 減翻$119就得啦...諗起又講佢3月11日來返工, 4月4日清明節又唔同我講要放假, 記得佢係咁提我清明節, 仲問咩意思, 可能佢當時已經想放, 不過都唔諗太多, 工人醒過隻乜呀, 我都係睇清楚法例 ...

大宅

好媽媽勳章

今日個agent同我講, 話工人來的頭7日都不需給你假期(包括星期日), 是嗎?

複式洋房

唔好咁勞氣, 係就辛苦架啦, 多對手做野好好多, 咁政府要比咁多假佢地都無計, 計落佢地係度食係度住又有有薪假, 佢仲有自己一間房, 出去租都要幾千啦, 雖然得$3580, 加加埋埋都可能高過好多香港人人工呢!

原帖由 VKwan 於 09-4-28 22:28 發表
妖!你地話香港政府係咪無聊呀?!清明節又關差個工人事咩?!而且,請工人都係幫手做野,成日咁多假,攪到傭主近完工又湊仔,自己都未有假放! ...

大宅

原帖由 pansylau 於 09-4-28 21:41 發表
唔該你呀, 我明白哂啦, 我睇翻勞工處的條文, 講滿3個月就有假日薪酬, 但無講得好清楚一定要比佢放但扣錢, 所以唔清楚, 我同佢講左比翻佢放但扣人工, 佢都肯, 都唔知點解扣錢都要放假, 佢仲話知道會扣錢, 佢都幾熟, ...

唔洗客氣, 我地要互相幫助唔好比d工人得逞, 佢地係好計較ga, 佢同你計你未同佢計返lor, 唔好比佢放正日, 補個weekday比佢, 睇佢有邊度去!!!!or如果你唔想比佢放可以買佢一日例假(每工作6天有一天休息的例假)抵銷左佢果日法定假都ok, but都要睇佢自唔自願, 而家香港法例幫外傭多d, 我地真係要小心d!!!!!!!

大宅

原帖由 manyu0826 於 09-4-28 22:39 發表
今日個agent同我講, 話工人來的頭7日都不需給你假期(包括星期日), 是嗎?

每工作6天要有1天休息日, 你可以唔比佢放but一定要補錢比佢, 仲要出糧時糧單寫清楚, 緊記最好用銀行戶口過數!!!

複式洋房

如果佢無銀行戶口呢, 係咪開個比佢呀? 我上個月比現金佢呀, 又無寫任何野, 今次要學你地寫翻些野保障自己先.....

原帖由 janmama 於 09-4-28 22:47 發表

每工作6天要有1天休息日, 你可以唔比佢放but一定要補錢比佢, 仲要出糧時糧單寫清楚, 緊記最好用銀行戶口過數!!!

大宅

You have to ask her to open a bank account. I also ask my bun to open a bank account even she really does't want to. I have to protect myself.

複式洋房

我比佢放正日, 咁啱佢係放星期五,咁佢就放星期5同6, 佢仲同我講星期五晚唔返來星期六8點先回來, 咁我係咪又要同佢計, contract 講明要住係顧住到, 咁你又唔返來訓....應成左佢tim, 係咪要唔比佢係出面訓呢?

原帖由 janmama 於 09-4-28 22:43 發表

唔洗客氣, 我地要互相幫助唔好比d工人得逞, 佢地係好計較ga, 佢同你計你未同佢計返lor, 唔好比佢放正日, 補個weekday比佢, 睇佢有邊度去!!!!or如果你唔想比佢放可以買佢一日例假(每工作6天有一天休息的例假)抵銷左 ...

複式洋房

係咪開左每月經銀行, 唔會show "salary" such word,
但都保障到自己每月定時有一筆錢比佢from me ar?

原帖由 quoquo 於 09-4-28 23:23 發表
You have to ask her to open a bank account. I also ask my bun to open a bank account even she really does't want to. I have to protect myself.

大宅

原帖由 pansylau 於 09-4-28 23:25 發表
我比佢放正日, 咁啱佢係放星期五,咁佢就放星期5同6, 佢仲同我講星期五晚唔返來星期六8點先回來, 咁我係咪又要同佢計, contract 講明要住係顧住到, 咁你又唔返來訓....應成左佢tim, 係咪要唔比佢係出面訓呢?

...

唔好比佢連續放2日好d wor, 一定唔可以比佢係出面過夜, 都唔知佢過夜做乜????一定唔會係好事la, 唔好對工人咁放寬, 如果唔係遲d比佢食住你ar!!!你一定要叫佢係出面bank開戶口, 係要嚟保障你自己, 我用hang seng bank, 入錢比工人果陣會有bank receipt ga, 你要將張receipt釘埋落你每月出糧張糧單到比佢簽收之後你要好好保存, 我就會lock係櫃桶, 呢度好多比衰工人告嘅僱主開post係可以去睇下, 一定要保障自己!!!! 你可以同你工人講你呢幾日唔係好舒服, 想佢星期5留係度幫你, 叫佢下星期再放!!!

複式洋房

有無糧單的sample ar? 請工人真係要有經驗先知d step 呀,最初連工作表都無比佢, 真係乜都唔知呀....

原帖由 janmama 於 09-4-29 01:04 發表

唔好比佢連續放2日好d wor, 一定唔可以比佢係出面過夜, 都唔知佢過夜做乜????一定唔會係好事la, 唔好對工人咁放寬, 如果唔係遲d比佢食住你ar!!!你一定要叫佢係出面bank開戶口, 係要嚟保障你自己, 我用hang seng ba ...

大宅

原帖由 pansylau 於 09-4-29 01:11 發表
有無糧單的sample ar? 請工人真係要有經驗先知d step 呀,最初連工作表都無比佢, 真係乜都唔知呀....

你pm我你email la~~~

侯爵府

聽講5月1號外傭有遊行, 爭取最低工資

另, 一定吾可以比佢出去訓

首頁

尾頁

跳至