夫婦情感

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

兔兔123 發表於 19-3-24 17:03
點解咁講 ?

一言難盡。此時此刻,我唔想講咁多。
這是用我自己的形容方式:我睇唔透我前夫的搵錢能力。我自己的投資眼光唔好。
「騙局」只是順著樓主用的形容詞罷了。
我的人生歷鍊,我情緒,精神是不適宜跟一些不愛我的人打工的。我明知自己沒有條件自己做生意,所以我要的婚姻生活是必須要全職當家庭主婦的。我不需要富貴生活,也不虛榮,我好容易養的。基本衣食住行就夠了。就這麼簡單的生活,我前夫都畀唔起。25年來,佢過著我想要的婚姻生活。我沒有騙婚,結婚前我已經把我這要求說了。他也同意。現實過了25年,他始終未能達成我這婚姻生活的基本要求。
我一個本質是小女人,卻幹著一位女強人的事。我一人搵錢擔起幾頭燈油火蠟的家,一打經濟上依靠我的人。我情緒精神身體都垮了,現在 得蒙我先生 願意接我過隔離他的住宅,我好療傷。我所有資源都用在生計上,除了經濟供給子女外,沒有別的資源當她們的媽媽。因為我的資源就是這麼有限度。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

大家咁都仲可以幫樓主個老婆兜
真係佩服
人地擺明又懶又脫節
最大貢獻就係生咗一個痴老豆既女
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

珍珠宮

readymama 發表於 19-3-24 20:43
你好好,好偉大! 其實應多讚下你。我係一個working mom, 又要晚上讀書,講緊已有1 個bachelor degree, 1 ...

我好明白妳的辛勞,妳行業應該係屬於果種競爭性好大,成績果效又不是顯而易見的,定時定候又有performance review,係打工辛苦過做全職家庭主婦 職業。
我自己打緊的就係Lee D工。已經打了20年。
我係樓主,樓主妻子係我前夫。我同我前夫呻唔到,因為試過好多年,好多次,佢就係能力咁低唔夠我用。
我一手停,幾家三代就口停。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

心煙紅 發表於 19-3-24 21:16
我開工程公司,,我老婆成日講做老闆駛乜做,講真有時落手落腳做下好正常,出街搭車,我好怕用車仔,搭小巴唔方 ...

既然你是做自己生意的人,你應該對待客有經驗。可能你待客慣了討價還價的方式,於是對待你老婆這個客戶亦用了討價還價這招。但事實正面行唔通,因為佢就係「食」住你。成日同你玩心理戰,又話你斤斤計較,又話你唔夠人地D老公本事來等你對她有內疚咁來克住你。
你可嘗試用另一個待客方式來 待你老婆,她係一個客戶,來索取你資源的。 她以為以性和畀你骨肉就夠用來換取到你的資源。
妳老婆這客戶對你期望過高。
我提議你用下 "End user expectation management" skill to manage her expectation on using you.不要與她爭辯她做不到的家務。(這是討價還價招式,你不夠她玩這遊戲)
專注在你所能給她使用到你的資源。
不要強你自己所難,做了又影響你情緒精神的事。如果你的情緒精神垮了,你也失去能力照顧好你的女兒同老婆。

停止做那些你做了又要上來BK呻的服務畀佢。首要保住你自己的情緒,精神健康,這是你的責任。
你唔做就唔做,要她就主你所能供給她的資源來使用。她的情緒和精神健康也是她自己的責任來保護她自己。不是你使她不開心。
她不開心,不幸福,不是因為你。你不需內疚。

她如此管你的事,竟然咁同你講“做老闆使乜做”,你亦唔需要同佢解析。
因為佢根本就低估左做生意的風險。除非你好有資源來花時間同佢講解咁多啦。講得咁多來,你真係做老闆唔使做咁多。
既想當老闆娘,卻沒有老闆娘需要的智慧來支持老公。你自己都要睇住她畀到你的資源來使用。

禁止訪問

男爵府

jwy2 發表於 19-3-24 23:53
有時都好懷疑有d 全職媽媽真係懶定真係咁忙,我係在職媽媽,收工準時,小朋友2歲已無請工人,老公有幫手做 ...

都好難完全解釋畀人聽全職媽媽有幾忙~尤其係幼稚園到小學呢個階段~真係有好多濕星嘢做~要逐一列出嚟就無謂~不過可以講當子女升中後時間就真係比之前好用好多

珍珠宮

lingfu 發表於 19-3-25 07:52
真係佩服
人地擺明又懶又脫節

我曾經亦係樓主老婆,與我前夫結婚的頭一年。
好快(婚後半年)我就知我冇樓主老婆咁好命,搵到個好似樓主畀到咁多資源的水魚老公。在之後的24年裏,我當了樓主的家庭崗位。我前夫當了樓主老婆的家庭崗位。
由於我前夫的能力,資質低於我們家庭所需要用的,我唯有超越了自己所能來補他的不足。實在不夠用時,因為我自己也不是能力,資質高的人。上天又及時派了個先生畀我使用頂住先。

男爵府

joblog 發表於 19-3-25 08:52
又唔係話忙到癲,但唔係好多時間可以抖,我一個返學一個未返,早上搞完個女返學就到個仔,一陣就要煮飯佢 ...

好明白吖~成日就好似同時間競賽咁~趕住走下場~同你一樣~忙完到夜晚又唔捨得瞓~因為終於有me time~好想好好享受一下

大宅

joblog 發表於 19-3-25 08:52
又唔係話忙到癲,但唔係好多時間可以抖,我一個返學一個未返,早上搞完個女返學就到個仔,一陣就要煮飯佢 ...

2個上咗小學私人時間就會多d,做家務買送都多時間d,但一放學後如無補習就係惡夢的開始,忙到9點都停不到制!
全職媽媽只好在時間可以彈性d,自己安排時間表!但家裡事務全部一腳踢!一大堆學校野要記!其實全職媽媽係另類嘅辛苦,做過就會好理解!

男爵府

lingfu 發表於 19-3-25 07:52
真係佩服
人地擺明又懶又脫節

其實我估大家心裡面都係你嘅諗法~不過唔忍心講出嚟令樓主難受啫

男爵府

Yusum 發表於 19-3-25 09:02

2個上咗小學私人時間就會多d,做家務買送都多時間d,但一放學 ...

不能同意更多放學返嚟真係做到冇停手考試期間又要做私人補習老師~全職媽媽真係要十項全能先可以勝任

複式洋房

readymama 發表於 19-3-24 20:43
你好好,好偉大! 其實應多讚下你。我係一個working mom, 又要晚上讀書,講緊已有1 個bachelor degree, 1 ...

有冇請工人?

珍珠宮

Yusum 發表於 19-3-24 23:31
個男人返到屋企感覺舒適同舒服,女人就算做乜都會變得好順眼即使偷懶唔煮送買外賣叉燒,唔做家務一 ...
多謝分享,睇過你以上幾個posts,從自己過去實踐中悟出了你所道出的要點。
我前夫做宅男就係做唔到妳所講的『成功FTM』的果效。但我還是無限放大我前夫的好處,不注重於他的不足。
結果,我在情緒健康,精神健康,身體健康,搵錢能力都全面垮倒了。
我係一人搵錢擔起幾頭家,幾代的小女人。

子爵府

Yusum 發表於 19-3-25 09:02

2個上咗小學私人時間就會多d,做家務買送都多時間d,但一放學 ...
一唔一腳踢都係睇個老公係咩人
好似樓主咁FTD+老細上哂身
佢老婆應該辛苦係遊戲世界入面

我都想體會下佢老婆既辛苦

子爵府

mingmama 發表於 19-3-25 09:03
其實我估大家心裡面都係你嘅諗法~不過唔忍心講出嚟令樓主難受啫
...
可能jm都比較客氣
我一個男人直接啲講啦
樓主係度抒發下返去一樣係繼續做
你都唔會捨得對仔女冇人理

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

心煙紅 發表於 19-3-23 18:20
放工買囡餸,我沖涼,跟住我幫囡沖涼時,佢煮囡飯,沖完我去買兩公婆飯時佢喂囡食飯,,我地食完飯就我洗碗,喂生 ...

會幫手沖涼
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

子爵府

858D 發表於 19-3-25 09:01
我曾經亦係樓主老婆,與我前夫結婚的頭一年。
好快(婚後半年)我就知我冇樓主老婆咁好命,搵到個 ...
好老實
咁捱落去真係好快會谷爆
樓主個行仲要勞動大又唔搽得藥油
身心健康都會快差

男爵府

lingfu 發表於 19-3-25 09:28
好老實
咁捱落去真係好快會谷爆
樓主個行仲要勞動大又唔搽得藥油

我都係咁覺得~真係好唔明佢老婆點諗嘢~究竟有冇關心一下自己的老公~唔好話你作為男士會為樓主忿忿不平~我作為一個人妻都好想當面教訓一下呢個女人

珍珠宮

jwy2 發表於 19-3-24 23:53
有時都好懷疑有d 全職媽媽真係懶定真係咁忙,我係在職媽媽,收工準時,小朋友2歲已無請工人,老公有幫手做 ...

我從我前夫當FTD觀察出,其實FTD/FTM 有幾忙,視乎他/她對子女教養的要求有幾高,底線有幾低,是否配合到自己的資源同資質。
我前夫對教養子女要求多多,又唔睇下佢自己的資源有幾多,管理資源能力幾有限,做得呢樣來來,就做唔得果樣。
我翻到屋企,我就聽佢同我投訴呢樣,果樣。我需要有選擇性地幫佢解決,因為我都要留翻我D資源來保住我份專業功夫嘛。我又冇咁好命或咁本事,搵唔到份可以準時收工的,我份職業係賣身契來,要拎嘢翻屋企做的。有好多日子根本冇時間生活,只是受得人錢財,就要替人燒災解難的工作,一個星期做90個小時,連續產9個星期。根本就係師傅閉關的工作方式。

大宅

858D 發表於 19-3-25 09:19
多謝分享,睇過你以上幾個posts,從自己過去實踐中悟出了你所道出的要點。
我前夫做宅男就係做唔到妳所講的 ...

男人做全職爸爸,係唔可能同全職媽媽拼埋同比較,因為男人天生就無女人嗰種細心,即使他們做家務,在女人眼中看起來,真係完全唔達標的做完仲要同佢執手尾!
每個人都希望自己能被另一半重視,,那作為一個女人,寧願做一個「長期被老公需要」嘅老婆點都好過做一個「完全不被老公需要」嘅老婆!
可以的話,放大自己縮小別人,那你被需要那種感覺就會很強,做事也會有動力一點!
大家也一同努力吧!
作為女人有「被需要」感覺先有動力做得更好!對嗎?

首頁
23456...7

尾頁

跳至