論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實我個工人啱啱已經完約走咗,不過我想分享下。話說我請呢個工人就係負責照顧初生bb,佢喺我懷孕8 個月已經嚟咗我屋,因為佢係斷約嘅,本身同agent 講我放產假先到,唔知點解agent 咁q 快,早咗成個月就話visa ok, 咁算啦,我照比佢入屋先啦,反正我兩公婆返工,佢喺屋企清潔下d bb 野同習慣下都好。簽合約時工人都講明做埋我個約就返印尼唔再打工,因為搵夠返佢再生bb. 一直湊我bb 都ok, 都錫我個仔,家務嗰d 都做得好好,而我兩公婆因為都返工,所以對佢都無咩要求,只要佢攪得掂我仔就ok.

大宅

回覆樓主:

到我仔一歲左右,佢有次同我講話唔夠錢想完約後做多5個月,不過佢話如果我地唔ok 佢都會搵工無所謂,當時我地又覺得無所謂啦再續埋佢就比佢做到返印尼。而我仔比佢湊又好地地,無謂轉工人啦,況且我地打算完約後就搬去婆婆附近方便之後婆婆接手湊。
其實一路以嚟同佢出街飲茶,食飯呀佢都全程黑口黑面,叫佢食野佢又唔食,(任點)攪到我地好似刻薄佢咁,就算同公公婆婆爺爺嫲嫲食飯。佢都係咁,我已經叫咗長老們唔好理佢唔使再叫佢夾餸等等,因為佢根本唔會領情,好多次返到屋企佢會煮麵食or 嘔。我老公後期都已經唔想帶埋佢出去食,只係當時我仔仲細佢喺度方便餵我仔食野。

大宅

到搬咗屋後,佢愈嚟愈懶,買餸永遠只落樓下普通百佳(無魚賣嗰隻),老公話餐餐都勁頹,街市都唔去但其實好近,成日淨係同我仔喺房,我知佢玩手機同煲劇,但我都無話佢,由佢睇,cam 永遠見唔到佢,又唔帶我他落街玩,有時對佢有少少要求就黑口黑面,但自問我兩從來無鬧過佢,大聲d 都無,因為人質在佢手。
佢打我工都算舒服,永遠得佢同bb 喺屋企,我地放工得好少時間見到佢,又放星期日,自由度極大,人工又比齊頭當bouns.由於佢黑面同懶嘅情況愈況嚴重,我同老公決定完約就算唔同佢續,唔想再對住佢個西面。佢都好快搵到工係照顧兩大兩小嘅家庭。

大宅

工人臨走時我都驚仔唔開心唔慣跟婆婆,因為bb 由初生都宜家。點知,我原來擔心係多餘嘅,婆婆話佢不知幾聽話,日日帶佢落街跑,識小朋友,食飯又乖,晏晝自己瞓,夜晚同我瞓一覺到天光)嗰時姐姐要咩帶氹先瞓,(因為佢想bb 瞓咗佢就煲劇),姐姐又聲稱一晚醒幾次)宜家婆婆接手兩個星期,我仔睇落肥咗d ,又開心咗生活又健康咗。諗返起呢個工人其實都喺hk 做咗十幾年,真係身在福中不知福,照顧一個小朋友嘅三人家庭唔珍惜,走去做4人家庭仲要唔人咩脾性,唔會仲有咁多時間煲劇啦佢,佢上一份工都係因為刻薄顧主先斷約啦,佢聲稱。
唔通所有工人都係犯賤嘅,對佢好d 都唔得,完。

大宅

我之前都無諗過我會喺度開post,但d 工人真係如此,要呻下,我明白好多人話好人請賤工人,衰顧主反而請到d 乖工人

大宅

duyan06 發表於 19-3-23 18:15
我之前都無諗過我會喺度開post,但d 工人真係如此,要呻下,我明白好多人話好人請賤工人,衰顧主反而請到d ...

明白

佢地民族特色

水晶宮

回覆樓主:

其實, 你個工人叫中規中矩, 你同佢係和平分手, 都冇乜不愉快事。

另外, 對於帶工人出街 食飯的問题, 當工人真係如僱主指示 任吃、吃多d, 有d 僱主在背後又會話工人貪吃; 到工人唔吃, 僱主又唔高興。咁不如唔好帶工人出街 (你2個大人照顧一個b 綽綽有餘啦)。

另外, "唔帶你仔落街玩", 你放心工人一個帶住歲幾人仔落街?

大宅

最關心BB問題熱投勳章

啲工人話個雇主刻薄不能盡信,我估佢應該都同下個雇主講你刻薄佢!
我覺得有好多工人覺得對佢好、提供好多extra嘢俾佢係應該/老奉的。最後淨係記住你有咩唔夠人地雇主好,分分鐘仲同人講你刻薄佢。
所以最好就不要對佢地咁上心,好心多數無好報的。

男爵府

duyan06 發表於 19-3-23 18:07
到搬咗屋後,佢愈嚟愈懶,買餸永遠只落樓下普通百佳(無魚賣嗰隻),老公話餐餐都勁頹,街市都唔去但其實好 ...

我相信工人係攞黎賤的。
我姐姐, 做一排唔鬧佢, 佢竟然開始黑我面, 扮聾, 勁懶。
但我脾氣差, eq 低, 而且 ftm 唔使買佢怕。丙到佢上天花版之後反而態度好左同勤力左

大宅

birdbird 發表於 19-3-23 18:43
其實, 你個工人叫中規中矩, 你同佢係和平分手, 都冇乜不愉快事。

另外, 對於帶工人出街 食飯的問题, 當工 ...

出街食飯嗰度帶埋佢出去其實因為佢喺屋企又係玩電話煲劇,因為我都有唔帶佢出去,喺cam 都係永遠見唔到佢,佢自己喺屋企真係好free.
我叫佢帶我他落樓下會所玩下咋,佢都懶

大宅

koala_ys 發表於 19-3-23 19:20
啲工人話個雇主刻薄不能盡信,我估佢應該都同下個雇主講你刻薄佢!
我覺得有好多工人覺得對佢好、提供好多e ...

係呀,佢可能覺得我地已經老馮,唉,好心無好報,我老公話唔係佢湊得掂我仔,一早炒咗佢唔等完約。

大宅

Solarflare 發表於 19-3-23 19:56
我相信工人係攞黎賤的。
我姐姐, 做一排唔鬧佢, 佢竟然開始黑我面, 扮聾, 勁懶。
但我脾氣差, eq 低, 而且 ...

妳就好啦ftm, d 工人堅係犯賤,唔管佢就黑面,我嗰件試過我話佢但佢真係做錯,例如d 衫唔知點解全日出太陽佢夠膽死黃昏先開機,天黑先晾衫,大佬呀,我同佢講下次要朝早洗如果唔係唔乾有味,佢會黑面同話mun 妳鐘意啦,夜晚d 衫都會乾,激死我。覺得自己無錯,其實佢有d 位好蠢。

大宅

工人好興恃住有人質在手,家務hea得就hea,諗住僱主奈佢唔何

大宅

Deutsche 發表於 19-3-23 23:32
工人好興恃住有人質在手,家務hea得就hea,諗住僱主奈佢唔何

係囉,好賤

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

依家工人一個比一個懶

大宅

我姐姐係我大肚7個月嚟,揍我個仔揍得好好,當然冇十全十美,煮嘢食就唔係叻,清潔就普通,但當我個仔好似自己親生仔,姐姐係到我個仔痴佢仲多過我,唉,姐姐就到期,但姐姐話老公叫佢返去,搵夠唔續約,我話加錢比佢幫我揍多2年,姐姐都未答我留唔留,我個仔仲要得17個月,勁痴佢,都唔個點算,我諗緊都唔知係未頂唔順我奶奶成日鬧佢所以走,早幾日我放工返嚟姐姐攬住bb喊話唔捨得bb,又話好錫bb,搞到我都好sad ,我第一次請工人已經搵到個好姐姐,但留唔到佢真係好可惜,反而我姐姐勁鍾意同我出街食飯,因佢好多地方同嘢食都未試過,同佢去邊佢都好開心!

大宅

nicolepo 發表於 19-3-24 00:01
我姐姐係我大肚7個月嚟,揍我個仔揍得好好,當然冇十全十美,煮嘢食就唔係叻,清潔就普通,但當我個仔好似 ...

我仔咪又係好痴佢,不過佢走咗我仔都無話要搵佢,我陪佢玩我食得,所以我之前同你一樣擔心係多餘嘅,我身邊d 親人同朋友都話小朋友好快適應,不如擔心下自己又返工又家務又湊仔好攰好過,宜家事實我真係好攰,豬隊友幫唔到太多,因為個仔淨係痴我。

男爵府

duyan06 發表於 19-3-24 08:55
我仔咪又係好痴佢,不過佢走咗我仔都無話要搵佢,我陪佢玩我食得,所以我之前同你一樣擔心係多餘嘅,我身 ...

請鐘點頂住先?

大宅

nicolepo 發表於 19-3-24 00:01
我姐姐係我大肚7個月嚟,揍我個仔揍得好好,當然冇十全十美,煮嘢食就唔係叻,清潔就普通,但當我個仔好似 ...

我個女21個月又係好痴姐姐

不過我選擇炒佢
我老婆又係好驚無左姐姐個女會唔知會點

我個人覺得睇得姐姐太重要
我小一做過乜我都唔記得啦

男爵府

csysimon 發表於 19-3-24 12:55
我個女21個月又係好痴姐姐

不過我選擇炒佢

其實最驚無左姐姐唔係啲小朋友, 而係啲家長。

首頁

尾頁

跳至