論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019勳章

csysimon 發表於 19-3-24 12:55

我個女21個月又係好痴姐姐

係呀,同你一樣又係21個月,但原來係我睇得姐姐太重,仔根本無野

複式洋房

2019新春慶豚圓

99% 姐姐 做落就ungrateful , 我而家個8成好 比起 1年前 已經跌左1成,再做落去會越走越差, 對佢太好 唔識感激。

大宅

2019勳章

cateye222 發表於 19-3-24 22:22
99% 姐姐 做落就ungrateful , 我而家個8成好 比起 1年前 已經跌左1成,再做落去會越走越差, 對佢太好 唔識 ...

同感,愈做愈差,黑面,懶,以為自己好醒

別墅

2019新春慶豚圓 2019勳章

我工人依家差唔多一年,頭半年幾好,乜都做齊,半年後佢可能還完錢啦,慢慢開始懶左,做野唔上心,求求期期咁,時不時情緒化,有時話下佢又黑面又唔食野,不過我無理佢,因為完左約我會唔續佢,如果唔係睇住佢凑我女都不過不失的話我一定唔用佢,心諗我都仲有一年捱,唉,黎緊我女讀N班佢會仲free

洋房

duyan06 發表於 19-3-23 18:04
其實我個工人啱啱已經完約走咗,不過我想分享下。話說我請呢個工人就係負責照顧初生bb,佢喺我懷孕8 個月已 ...

我嗰個都係咁、只係照顧BB、做基本家務、不用煮晚飯、我收工夜我老公自己出街吃、煮BB飯ㄧ款餸吃ㄧ星期、白飯仲多過餸、同佢講要多D餸佢話有、叫佢買餸去街市佢就去佳宝、講左N次後就去百佳買、宜家 經常駁咀、同克口克面、有時叫佢煮午飯比我、D餸都唔熟、所以我都係提早同佢完約(只係請左6个月)

男爵府

nicolepo 發表於 19-3-24 00:01
我姐姐係我大肚7個月嚟,揍我個仔揍得好好,當然冇十全十美,煮嘢食就唔係叻,清潔就普通,但當我個仔好似 ...

你加多d人工試下 ,佢地好多都係咁咖,菲?

男爵府

ddbb0099 發表於 19-3-25 06:57

加人工佢地只會當老馮。
最多做得好有bonus, 做得差無 (但樓主有人質在手, 可能end up做得差都照比bonus, 怕佢唔開心, 變左失去bonus既鼓勵意義)。
但其實樓主一開始係唔係都比左個齊頭 (bonus)了.
開壞左個頭, 另佢覺得係老馮。
而家又有人質在手, 減唔番轉頭。

別墅

ddbb0099 發表於 19-3-25 06:57

我個係印,都有同佢傾加多小小,佢要同老公講,睇下老公比唔比,我個姐姐算係咁,起碼叫手腳乾淨,連放假返嚟都唔計較做屋企嘢,同我個仔沖涼,只係我有個野蠻奶奶成日發脾氣鬧人,成家都怕咗佢包括姐姐,可能頂佢唔順

別墅

csysimon 發表於 19-3-24 12:55

我個女21個月又係好痴姐姐

可能我兩工婆返工忙夜返,所以好驚冇咗姐姐,又驚下個姐姐激到嘔血,我又冇咩時間揍到個仔,所以的確係依賴咗,又唔想放棄返工係屋企揍仔!

大宅

2019勳章

我呢排成日睇到whatsapp d 動態,見到前姐姐成日話好掛住我仔,又話unhappy 咁,哈哈,睇嚟我無估錯啦,佢肯定做得唔開心,但我啱啱有咗細b, 我諗我之後都會請工人,我肯定唔會再請返佢。

男爵府

duyan06 發表於 19-4-8 19:09
我呢排成日睇到whatsapp d 動態,見到前姐姐成日話好掛住我仔,又話unhappy 咁,哈哈,睇嚟我無估錯啦,佢 ...

其實你屋企真係嘆。Both working parents + 1 child 屋企長期無人睇住任煲戲任玩電話。
但佢本性係唔知足同 ungrateful 既話, 比佢去山頂豪宅做都會 unhappy。既然走左就唔好理佢啦, 佢自已攞黎既。

大宅

2019勳章

Solarflare 發表於 19-4-8 20:22
其實你屋企真係嘆。Both working parents + 1 child 屋企長期無人睇住任煲戲任玩電話。
但佢本性係唔知足 ...

我係有d 心涼,有份任玩電話任煲劇嘅工唔識珍惜,抵死,佢真係自己攞嚟賤

大宅

佢地本來就係一個悲劇,邊會感受到福。

象牙宮

duyan06 發表於 19-4-8 21:00
我係有d 心涼,有份任玩電話任煲劇嘅工唔識珍惜,抵死,佢真係自己攞嚟賤
...

生在褔中不知福

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊