夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

2019新春慶豚圓

個仔最痴我 每晚放工返到屋企 就一定要我餵食飯 唔要爸爸同嫲嫲 咩都要我 沖涼刷牙訓覺都要我陪
我99同C6覺得 我搞到個仔咁痴我 話我唔係屋企果陣佢就唔會扭計 乖乖自己訓 亦肯自己食飯
咁我係咪應該帶埋個仔走

子爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章

個仔黐唔黐你,同你帶埋個仔走,兩件事有乜關係?

Chujaimama    發表於 19-3-23 21:04

翡翠宮

2019新春慶豚圓

Kamiii 發表於 19-3-23 20:34
個仔最痴我 每晚放工返到屋企 就一定要我餵食飯 唔要爸爸同嫲嫲 咩都要我 沖涼刷牙訓覺都要我陪
我99同C6覺 ...

佢地咁得意, 囝識痴呀媽好正常.

點解咁就要帶个囝走? 你又係奇怪, 佢地講下唔得?

翡翠宮

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

去邊

複式洋房

同帶個仔走有咩關係,其實好多時真係咁,個仔痴你唔係唔好,但99C6又冇錯,因為你起度時令到小朋友唔自立,但原來小朋友係做到既係可以獨立既,你唔應該因爲咁而帶個仔走,你應該考慮下99C6講既說話,應該感到開心原來仔仔大個了,原來仔仔可以做到既,你就試下調節下自己,唔好比仔仔太依賴,唔好諗埋一邊覺得人地害你或者要帶個仔走。既然做到就放手讓佢自立,唔係就好易變港孩。

別墅

2019新春慶豚圓

Nancy20090615 發表於 19-3-23 20:40
佢地咁得意, 囝識痴呀媽好正常.

點解咁就要帶个囝走? 你又係奇怪, 佢地講下唔得?

佢地成日講 有親戚朋友黎到 又係到講

別墅

2019新春慶豚圓

Chujaimama 發表於 19-3-23 21:09
同帶個仔走有咩關係,其實好多時真係咁,個仔痴你唔係唔好,但99C6又冇錯,因為你起度時令到小朋友唔自立, ...

你咁講 因為我係令到小朋友唔自立 咁我咪應該走 走左佢就可以自立

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我99同C6覺 ...

……

別墅

2019新春慶豚圓

crystal媽咪 發表於 19-3-23 21:52
除此之外呢??係咪有其他爭拗

同佢兩母子相處唔到 99成日叫人執屋 所有野都叫我去做 永遠唔叫佢個仔 成日話我地當佢工人 佢當我工人多啲 99係一個睇唔起人既人 永遠都覺得自己最好 其他人做既野就係唔岩

複式洋房

回覆 Kamiii 的帖子

冇人叫你走,亦都唔覺得走係一個解決方法,只係話你可以留意下,仔仔其實可以自立,你可以試下放心放手,既然原來佢可以做到既,又何必要佢起你懷抱依賴呢,你個人諗野咁偏激既,一時又帶個仔走一時又話自己走

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Kamiii 發表於 19-3-23 21:55
同佢兩母子相處唔到 99成日叫人執屋 所有野都叫我去做 永遠唔叫佢個仔 成日話我地當佢工人 佢當我工人多啲 ...

……

複式洋房

我從事幼兒工作,見到好多父母就係唔放手,令小朋友多情緒太依賴,轉頭佢地又要怨小朋友痴身,其實放鬆啲你會見到小朋友既成長,你會開心其實仔仔做得到。

大宅

2019勳章

Kamiii 發表於 19-3-23 21:51
你咁講 因為我係令到小朋友唔自立 咁我咪應該走 走左佢就可以自立

你個標題係話想帶埋個仔走喎,唔係話你自己走喎

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

仔仔親媽咪好正常,代表親子關係好
不過仔仔都快三歲,應該訓練佢要有自理能力,自己食飯同瞓覺
奶奶同老公出發點都係想小朋友有自理好d
小朋友識得自行入睡都係一種自理能力
你又可以多d時間陪老公,對夫妻關係都好

大宅

我99同C6覺 ...

其實個仔覺得你係最能夠帶比佢安全感嗰個,所以係你面前他可以放低束縛做返自己去令你關注他!小朋友只係需要媽媽先會咁樣!
另一方面,99同老公同一陣線咁對你,作為一個老婆,見到老公咁樣,個心真係好玻璃心!
但走係解決唔到問題,大家好好地傾下,唔好將個心結逐小擴大落去!

大宅

帶仔回娘家?你已決定?

侯爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章

同佢兩母子相處唔到 99成日叫人執屋 所有野都叫我去做 永遠唔叫佢個仔 成日話我地當佢工人 佢當我工人多啲 ...

你地一家住99屋企?

琥珀宮

我99同C6覺 ...

根據兒童心理學, 年幼兒童痴母親是自然現象,
感受和你在一起, 安全感高, 舒服, 或可依賴對方。那个人不想被人錫???

當他長大, 就有自立, 自主能力, 就會獨立。
人任何角危父母, 子女.... 都會成長, 有不同變代。

沒有必要為這些煩。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。  

討厭衣来伸手 ,  饭来张口者 , 伸手党者。及想攻擊性就別討論交流吧。

複式洋房

咁應該係你地一家三口搬走,唔係咩你帶埋個仔走呀,
你同你老公本身感情點??

你同99唔啱,正常,因為好多一齊住既多數都唔啱架喇,佢地講咩就由佢地啦,
你小朋友是幾多歲?小朋友依賴媽媽都是正常呀

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊