自由講場

跳至

首頁
23456...17

尾頁

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

北寄貝 發表於 19-3-23 22:41
是選擇,你應該教個女,自己揀想點樣過生活。有d人有家庭萬事足,早婚無壞;有d人,好似我,愛自由,亦太愛 ...

同意
我湊女時,朋友可以出遊玩
想去邊都得
冇顧累,我都好羡慕
但结婚生仔條路
自己揀冇得怨
珍惜自己,珍惜身邊人...珍惜眼前人
不要給自己一個遺憾~

侯爵府

回覆 豬C9 的帖子

30歲唔叫早, 妳想玩想自由咪唔生囉

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我28歲結,但由畢業到結婚都玩左幾年反而覺得都夠 樓主會唔會未適合有家庭

珍珠宮

chocolatebean 發表於 19-3-23 22:39
回覆 豬C9 的帖子

30歲唔早啦! 我早過30歲結, 而家睇返都想再早D.

同意,遲過30生就知體力差好遠
我都望緊甩難既一日

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

豬C9 發表於 19-3-23 22:17
30歲就結左,依家見到d30幾歲後生女起fb post d相好羨慕,一陣又去旅行一陣又去食好野。身邊幾隻兵企左右。 ...

你係咪未諗清楚先咁講?
淨計結婚,幾多歲都得。
但如果有小孩,我覺得早啲好,我二十幾歲結婚生仔,而家佢哋開始大,我可以有返自己。相反仲有一堆朋友仍然形單隻影,其實仲要生就最好雪卵啦!有啲三十幾先生bb....仲講緊點揀幼稚園。
我自己反而唔相父母同我相差太遠。如果三十幾歲生我,我二十歲,啊媽已經五十幾?最好唔好啦!不過年代唔同嘅!
我反而係教佢要搵到好仔先結婚。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

30歲就結左,依家見到d30幾歲後生女起fb post d相好羨慕,一陣又去旅行一陣又去食好野。身邊幾隻兵企左右。 ...
30歲算遲婚了,不過你未玩夠吧了~

水晶宮

年代唔同

早20-30年, F5-F7畢業工作, 咁25-27結婚總算玩過, 做左幾年野, 儲蓄到D $, 又可買樓...

而家唔會中學畢業就工作, 個個都去進修, 大學畢業都已23歲, 做幾年, 玩幾年, 30 歲都好結婚啦! 太大年紀生唔係咁好

子爵府

honeybibibibi 發表於 19-3-23 22:48
30歲唔早呀麻? 結婚無所謂,但可以選擇唔生小朋友住,一樣可以食買玩。
30幾歲先話結婚,想 ...

係唔係膠post嚟㗎?女人卅歲結婚叫早?卅幾叫"女仔",重可收兵,貪佢駒風?

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

30唔早,結左生左,你都可以有自己時間,但緊記要放手比男人分擔部份,千萬不要再生!!

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

30邊早

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

30叫早!?
咁我早過你
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

回覆 yurijm 的帖子

哩D真係兒孫債

水晶宮

回覆 木土土 的帖子

我係你講既朋友
一個大學, 另一個高中, 我都飛起佢地做自由人, 有時同老公2個飛

子爵府

我早過你,26歲結婚,27歲生第一個b, 29歲生第2個b.

如果遲婚,遲生小朋友,就遲甩身。好多30尾先生小朋友,到仔女大學畢業,自己年紀都大,其實仔女都有壓力。

子爵府

仲以為你廿歲結左婚

男爵府

秋天與楓葉 發表於 19-3-23 22:36
三十幾歲人仲收兵係值得高興嘅事?

明明唔鍾意對方又要人為你獻殷勤
我同你心態一樣,唔想浪費自己及人家時間,

但我唔反對其他女仔有收兵心態,大前提係結咗婚就應該安份一D,否則佢哋老公好慘,隨時帽事

禁止訪問

男爵府

嘩!我31嫁得出,不知幾開心!(我完全無打算生仔)

廿幾尾果時,未找到真命天子,年年生日見住個歲數加,不知幾,你30都話早?!

另外,結左婚一樣精彩!我大部分人生最開心、最有成就的經歷都係結婚後才出現~ 兵?唔需要,我要一個可以廝守的人,好過一隊見人就追的兵!

好喜歡之前聽過一首歌的歌語:「有道說 此生所求 不過翻雲覆雨廝守 求若不得 執念懸心 眉頭緊鎖」找到一生廝守的,不是應該開心嗎?!找唔到才慘呀~

琥珀宮

IloveJJ 發表於 19-3-23 22:24
30結婚都算早?我27結婚,32生仔,都覺得有點遲

26,7歲生仔就差不多

大宅

30唔算早啦?我身邊女朋友普遍係29-30結婚
有得揀,我覺得28結就最好,2人世界1陣,30歲前生B
我自己就26歲結

首頁
23456...17

尾頁

跳至