論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

今年5月滿5年,4年半開始,所有野都吾同哂,由開始到呢4年半從來吾敢坐梳化,從來吾敢夜晚佢自己出來睇Tv,從來吾敢攞我比佢同我女用部電話入自己房,但一切都改變,事原前晚我照常放左我銀包係廳,返來屋企時記得有$370, 第二朝早起身出街同我女食早餐埋單時少左$100,我唸左好耐,我一定吾會記錯,明明係$370,點解會少左,我就即刻叫我姐姐幫我搵下屋企有無跌左$100出來,我都問清楚吾係我女做,結果到夜晚洗廁所洗地時,姐姐話幫我搵返$100,但我都吾會放錢入廁所,見到$100我知道答案°

別墅

connieha2003 發表於 19-3-24 19:07
今年5月滿5年,4年半開始,所有野都吾同哂,由開始到呢4年半從來吾敢坐梳化,從來吾敢夜晚佢自己出來睇Tv, ...

雖然吾係多錢,但$100終於露出尾巴,我覺得自己都有錯,太信任一個人,原來天下烏鴉一樣黑,失望。ps:工人對我女算吾錯,好錫佢

wcpcelia    發表於 19-3-25 14:28
rainbowchuuu3    發表於 19-3-25 11:25

男爵府

回覆樓主:

印? 菲?
佢地國家太窮, 呢啲誘惑好難抵擋架。正如你擺一舊肥肉係一個好肚餓既人面前...
10個工人9個偷, 仲有一個諗緊幾時偷。
加cam 吧, 收好財物。唔使傷心。
我一早睇透晒, 你都最好早啲睇透。

別墅

Solarflare 發表於 19-3-24 19:34
印? 菲?
佢地國家太窮, 呢啲誘惑好難抵擋架。正如你擺一舊肥肉係一個好肚餓既人面前...
10個工人9個偷, 仲 ...

印姐姐

男爵府

connieha2003 發表於 19-3-24 19:39
印姐姐

有次我唔小心放左啲錢係無cam既地方。
姐姐立即出手, 果次我真係找唔番啲錢。
但呢個姐姐我仲用緊的, 因佢真係做得野, 所以我無炒。但我就小心左好多, 到而家佢都無機會再出手偷錢。
工人本性如此...
所以謂有日防夜防, 唔好信任何一個工人, 佢地唔講心只講金的。

別墅

Solarflare 發表於 19-3-24 19:43

有次我唔小心放左啲錢係無cam既地方。

明白啦,不過堅失望,原來一直都係我自己天真

大宅

connieha2003 發表於 19-3-24 20:00

認真便輸了

不要做天真嬌

男爵府

connieha2003 發表於 19-3-24 20:00

我都曾經天真, 已經係好多年前既事了。
現在我係個刀槍不入既僱主。

子爵府

唉,今次仲係因為樓主記得好清楚先發現,之前仲不知有幾單發生過但自己都唔知呢,都唔知有無曾經對你女的錢下過手,始終小朋友更加粗心d!財不可露眼呢句說話實在是幾時都甘實際!

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

滿5年有長服 可能想博炒

別墅

Poyau 發表於 19-3-25 00:20
滿5年有長服 可能想博炒

呢個我覺得係,但如果偷野我都要長期服務金,不是嗎?

別墅

PonyMom 發表於 19-3-24 22:36
唉,今次仲係因為樓主記得好清楚先發現,之前仲不知有幾單發生過但自己都唔知呢,都唔知有無曾經對你女的錢 ...

係呀,之前真係吾太記得有無,不過我女平時都係無錢過手既,呢個我就吾擔心既

別墅

以前可能都偷了你好多次野了。你吾知啫

wcpcelia    發表於 19-3-26 10:51
wcpcelia    發表於 19-3-26 10:50

寶石宮

2023年兔年勳章

connieha2003 發表於 19-3-25 08:32
呢個我覺得係,但如果偷野我都要長期服務金,不是嗎?
...

如果炒嘅時候夠5年但未定罪 仍要給長服

別墅

Poyau 發表於 19-3-25 14:45
如果炒嘅時候夠5年但未定罪 仍要給長服

下,,,好慘呀

大宅

connieha2003 發表於 19-3-24 19:07
今年5月滿5年,4年半開始,所有野都吾同哂,由開始到呢4年半從來吾敢坐梳化,從來吾敢夜晚佢自己出來睇Tv, ...

你都還好, 會知衰嘔番$100 出來...
我的小朋友銀包(有幾百蚊)突然失踪, 佢還想賴小朋友亂放亂擺整唔見...
問題是事發前的24小時, 家中只有3人, 沒有小朋友在家的, 而第二天我們又沒出外。
我都幾肯定是與她有關, 只是沒有證據而已~

所以, 千萬不要信工人姐姐, 亂放現金在家, 她們學壞好容易的~

寶石宮

2023年兔年勳章

pkbkek 發表於 19-5-8 20:57
你都還好, 會知衰嘔番$100 出來...
我的小朋友銀包(有幾百蚊)突然失踪, 佢還想賴小朋友亂放亂擺整唔見...
...

日防夜防 家傭難防

洋房

回覆 Poyau 的帖子

係!個個工人都係會偷,只係偷多定少!!
我都心淡左幾年
總之自己小心,唔好買/貴野!不然預左被偷

大宅

就黎夠5年想搏炒攞長服卦?

個制度又係衰既,自己辭職就無長服,要比僱主炒先有。未必係姐姐問題,有時係制度迫佢咁做。

你有無承諾佢,就算佢自己離職都照比長服,越做得長越多長服,你一定比佢,唔駛搏炒,令佢安心?

你無承諾既話,換轉係你,都可能會搏炒,將心比己。

同佢開心見誠傾長服問題啦,承諾左睇佢會唔會做番好啦,一個人本身唔好,好難扮足四年半。未必佢本質唔好,只係制度令佢處境唔好。

侯爵府

樓主,我好明白你既心情,我工人做左8年,小朋友一出世做到而家,我哋對佢都好好,最近我開始發現佢偷錢,我哋一向都好信任佢,銀包就咁放櫃,冇鎖,最近幾次都小左錢,我都覺得好心淡,我哋咁信佢,佢竟然做出咁既事

首頁

尾頁

跳至