自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

good_pig 發表於 19-3-24 20:08
減少見面

我也會這樣,或直接選擇不見

男爵府

忌廉溝鮮奶 發表於 19-3-24 19:34
每次見面親戚都表現得對你唔友善的話,
可以點還擊?
繼續當佢透明?

唔來往。
快樂的甜芋快樂的甜芋

子爵府

忌廉溝鮮奶 發表於 19-3-24 19:51
我有得揀就唔駛成肚氣
如果我得罪過佢,佢要咁對我就話啫
我自問冇得罪過佢

唔知你同佢咩關係
我叔仔老婆都同你講嘅一樣
以前我都成肚氣
但之後諗清楚,唔出席丶唔啋佢
為佢而嬲真係好儍瓜

珍珠宮

2023年兔年勳章

回覆 199707100304 的帖子

佢係咪只針對你?
你C6/其他人有無見到?

大宅

chichiho 發表於 19-3-24 22:15
唔知你同佢咩關係
我叔仔老婆都同你講嘅一樣
以前我都成肚氣

中咗!
同一關係人物!

大宅

日月水火 發表於 19-3-24 22:28
回覆 199707100304 的帖子

佢係咪只針對你?

所有出席嘅親友都見到!
我奶奶就話佢只針對我一家三口+奶奶佢

象牙宮

回覆樓主:

盡量唔見唔接觸,睇係咪男家既人,我會同老公,奶奶投訴

珍珠宮

2023年兔年勳章

忌廉溝鮮奶 發表於 19-3-24 22:33
所以出席嘅親友都見到!
我奶奶就話佢只針對我一家三口+奶奶佢
既然係咁你哋啞忍?
話返佢唔可以咩?
或者有佢係度就無謂出席。

子爵府

忌廉溝鮮奶 發表於 19-3-24 22:31
中咗!
同一關係人物!

咁如果其他人都見到,連你叔仔都見到就由得佢繼續表演佢自己幾咁冇教養!

我99聾嘅、而佢係次次背住叔仔出口嘅
所以就算我同其他人講都冇人信
我仲惨過你呢!

伯爵府

忌廉溝鮮奶 發表於 19-3-24 19:34
每次見面親戚都表現得對你唔友善的話,
可以點還擊?
繼續當佢透明?

避而不見

別墅

我會無視,當佢透明,佢講咩都左耳入右耳出,又或者佢問咩講咩都扮傻耍太極

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

如果佢輩份低過我,我會比番d顏色佢睇,我都唔係好蝦架。有d人係見你還拖先笠水。

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

longsky 發表於 19-3-24 23:00
如果佢輩份低過我,我會比番d顏色佢睇,我都唔係好蝦架。有d人係見你還拖先笠水。
...

agree, 點解要驚佢,唔係同佢罵戰,但唔會一味「捱打」囉
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

大宅

可以用電腦打字了
唔知佢會唔會上BK,不過睇到我都唔驚。
佢比我早入門,我入門後就一直覺得同佢同枱食飯都系搭枱FEEL
奶奶仲大小超,對佢好過對我。
我都受慣了,我一起做好自己本份。
其實都系一個月見一至兩次,直至近呢兩年。
佢做D行為好傷我個仔心。

佢兩公婆派到政府宿舍,要大宴親朋,叫哂奶奶D兄弟姐妹上去佢屋企作客
其實我同C6講,唔想出席,但C6叫我俾面99.最後我一家三口都出席左。
佢間800-900尺嘅大屋,櫈都無幾張。
咁我就同仔坐張細櫈仔,見佢有D玩具放響電視櫃邊,仔想玩。
我就教個仔好有禮貌咁問下仔嘅堂哥(大我仔一歲),可唔可以D借玩具嚟玩下啦,
堂哥即刻望住佢阿媽,佢阿媽:咩事?咁我又提我仔,問嬸嬸可唔可以借D玩具嚟玩啦。
當時全世界都響個廳,佢答:D玩具系細B嘅喎。(跟住就當我地透明了)
我個仔好面朦咁番嚟我身邊,喊左。(我都好眼淺,見到當時嘅情景,覺得好委屈)

事件二,平時番到奶奶度,佢大仔無得玩,番阿嫲度都要做功課,我仔想睇電視,我都唔俾仔睇,免得影響人地做功課。細仔響個廳玩,有時會行到我仔度,我仔好鍾意同小朋友玩。
佢一見叫即刻:拉走個仔,叫細仔唔好去我仔度。(好似我仔生嘢咁)

最近一次,奶奶幫佢手看住兩個仔一陣(五分鐘左右)在一個地方等佢兩公婆,和我C6
我同仔先到,細B食緊餅仔,奶奶叫細B俾塊哥哥,當細B遞俾我仔時,佢大仔同細B咬耳仔(吱吱浸)唔知講乜,跟住細B就俾收番塊餅,奶奶話聽到大仔叫細B唔好俾餅我仔(C6講番我知的)
我唔系真系恨食佢塊餅囉
小朋友系白紙,變成咁系佢阿媽教嘅,我唔會怪個兩個細路。

咁多年,有好多呢類小事發生。
例如全屋人等佢番嚟食飯,遲大到一句唔好意思,或食住等都唔會講。
我仔餓到不停話肚餓,我都唔敢俾個仔食先。

一家人出嚟飲茶,如佢先到,佢會幫大家浪杯碗,但就會剩下三個唔浪。
調轉,我先到,我都會幫大家浪杯碗,但佢到時,會重新浪過。

有時我覺得真系好難受,經常都唔領情,但我會同自己講,我有家教,當佢透明
所有一直我都系當佢透明。只系今日仔仔令我有D感觸。

有時會覺得阿仔獨生有D孤獨,人地有細佬妹,佢無。
今日同仔仔傾,問佢要唔要細佬妹,
點知仔仔話:唔要,(5歲前都話想要)
問佢點解,
仔話:唔想媽咪受傷害
我更加唔明,點解我會受傷害
仔話:如果媽咪再生BB,要劏開個肚攞BB出嚟,我唔想媽咪受傷害。
我聽到好感動。

之後今晚仔仔又話:媽咪,你唔好減肥了,你減肥唔靚嫁!女仔減肥唔靚嫁,男仔減肥先靚,男仔減肥可以變得強壯,同高大。

所以我想繼續好好保護仔仔,唔想佢俾D無謂人傷害。
以使我開左呢個貼。

多謝各位JM 寶貴意見及建議!
非常感謝!

珍珠宮

忌廉溝鮮奶 發表於 19-3-25 00:20
可以用電腦打字了
佢比我早入門,我入門後就一直覺得同佢同枱食飯都 ...

唔好介意呀,絕對唔係幫佢講說話,但你講嘅幾件事都係好小嘅事。如果咁容易令到你唔開心,我覺得會唔會係本身你性格係比較自卑一點?我覺得你位親戚係唔當你係一回事的,比較自我。

珍珠宮

我覺得,首要係你要增強你自信心,當定唔當佢係透明,唔重要。你有自信嘅話,唔會理人點講嘢都可以當佢透明甚至大返佢,佢知你咁樣先會咁同你講嘢啫。

男爵府

我爸媽好在乎d 親戚 有個舅父貪威識食 口賤 我好討厭佢 無視算了
te quiero mucho mi amo

琥珀宮

畀面勳章

忌廉溝鮮奶 發表於 19-3-25 00:20
可以用電腦打字了
佢比我早入門,我入門後就一直覺得同佢同枱食飯都 ...

其實咁冇禮貌我會出聲架,例如佢遲到個仔話肚餓,我會俾個仔食先,大人忍到細路忍唔到,最多大人等埋咋,如果99敢膽出聲我會走先,帶個仔出街食,唔會理佢地,唔好話我唔俾面,另外如果我係你就會帶定玩具同小食俾個仔,費事佢又食檸檬咁陰公,你叔仔老婆超冇家教,我唔會俾面呢d人

首頁
12345...8

尾頁

跳至