自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

忌廉溝鮮奶 發表於 19-3-25 00:20
可以用電腦打字了
唔知佢會唔會上BK,不過睇到我都唔驚。
佢比我早入門,我入門後就一直覺得同佢同枱食飯都 ...

其他唔講 玩具果度 我仔喊 我會馬上抱住佢 大聲講 你有禮貌 媽媽愛你 而家媽媽帶你去買玩具獎勵你 如果下次啊邊個黎我地屋企 你會俾佢玩嗎 乖仔阿媽而家帶你去買玩具 唔好玩人地d 玩具 佢咁做無禮貌 然後走 唔會再上去 其實親戚所謂親戚 可有可無 如果你老公咁q 多要求逼你面對 賤人 令你仔難過 我一定反面 你都唔硬d 保護阿仔 你個仔以後係學校都會俾人蝦有咩性格阿媽就有咩仔 喊無用 要講到佢明白發生咩事 邊個對邊個錯 佢做對就要獎勵 委屈係你自己做成 做阿媽要個仔跟著做庵春 就死得
te quiero mucho mi amo

大宅

Moti 發表於 19-3-25 00:26
唔好介意呀,絕對唔係幫佢講說話,但你講嘅幾件事都係好小嘅事。如果咁容易令到你唔開心,我覺得會唔會係 ...

唔介意,其實我都覺得唔是系咩大事,系我比較感性同眼淺。
覺得一家人,系食飯會傾偈交流,見面會傾近況,一家人嘅然唔系有仇,關系只系可以咁點頭之交,真系有D唔慣

系街搭枱,少不免可能都會有少少眼神接觸,

每次番去99度,就同最熟悉的陌生人搭枱。仲要每次都搭同一班人。
零交流

甚至我以前同99關系唔好,舊年62過身後,我無咁驚99了,同講傾多左偈,大家開心見誠。
婆媳矛盾都冰息前嫌

反而同妯娌就冰封三尺非一日之寒

大宅

Moti 發表於 19-3-25 00:26
唔好介意呀,絕對唔係幫佢講說話,但你講嘅幾件事都係好小嘅事。如果咁容易令到你唔開心,我覺得會唔會係 ...

洗剩三個碗除非得一次啦 否則擺明玩野 如果係我 我會教啊仔你有大能力先可以選擇俾或者唔俾 會轉化教啊仔其他野 小朋友細 你講咩佢都接受 你咪俾佢覺得自己阿媽成日俾人蝦! 齊人你都可以望住佢問 d 同事之間最鍾意果d 扮假笑問下佢 係咪以後唔使來往 佢個仔唔鍾意我啊仔 你要夠假 對尼d 人

大宅

bobocheung65 發表於 19-3-25 00:40
其他唔講 玩具果度 我仔喊 我會馬上抱住佢 大聲講 你有禮貌 媽媽愛你 而家媽媽帶你去買玩具獎勵你 如果下 ...

JM 你講得好啱,好應,我系庵春,所以我仔就變成庵春仔。

我希望以後日子可以努力改變自己,將自己變得強大D,

真心多謝您!

珍珠宮

可以用電腦打字了

呢d擺明扎馬

唔俾掂玩具
唔俾掂個仔
洗碗筷洗剩3 set
教兩個仔唔好同你仔玩

我自己會講清楚
有咩唔妥咪講囉
鬼鬼祟祟偷番薯
再係咁會狠狠爆一次
之後每次再有嘢再鬧
你唔出聲解決唔到問題
第日個仔都怕事無say就麻煩

大宅

bobocheung65 發表於 19-3-25 00:50
洗剩三個碗除非得一次啦 否則擺明玩野 如果係我 我會教啊仔你有大能力先可以選擇俾或者唔俾 會轉化教啊仔 ...

唔系一次,系一直都系咁。

所以有時我都想學佢,剩四個俾佢。
不過佢都唔會CARE啦,所以我咪繼續做番自己。
佢要重洗咪由佢囉

大宅

忌廉溝鮮奶 發表於 19-3-25 00:54

我希望以後日子可以努力改變自己,將自己變得 ...

我同我老公就係會係街同人鬧交果d 性格 所以小朋友一定唔會俾人蝦 要教佢咪蝦人 好似我咁 我最記得我七八歲有一次我屋企食飯 我舅父係咪彈我媽媽d 送 我自己入廚房喊 後來媽媽入黎見到一齊喊 我到而家三十幾都記得好清楚 尼d係童年陰影 你唔處理好 你小朋友性格就會形成 六歲前係小朋友性格觀念的重要性階段 你性格係有你好處 但遲d讀書遇到其他問題 會否俾人蝦呢又

子爵府

其實係你咁嘅性格,人哋先會咁肆無忌憚恰你。如果你一副生人勿近嘅樣,佢驚過你啦。有冇諗過由自己開始改變。

大宅

回覆樓主:

你老公知唔知有啲噤既事? 知都覺得要俾面出席聚會? 俾面邊個要自己老婆同仔噤委屈?
再見面就當面問下佢咩事要噤?
如果佢話睇你唔順眼米順利成章話以後唔好見~

子爵府

可以用電腦打字了

我明白你心情,比我係你我都會嬲,男家對我態度都唔係好,尤其老公阿嫂佢都有比說話我聽,對我態度都差,99都係大小超,對佢好過我好多,我都忍得佢哋耐,我而家當佢哋透明,見都唔想見,唔會再比面佢,樓主你仔仔好乖,戥你開心,唔好為啲無謂人唔開心

大宅

忌廉溝鮮奶 發表於 19-3-25 00:54

我希望以後日子可以努力改變自己,將自己變得 ...

佢即係擺明玩野... 我覺得你要為自己同個仔出聲,俾人烚到上心口,佢只會越踩越埋黎。佢就係想你覺得委屈,你越委屈佢越開心

你唔需要同佢argue, 因為呢啲人你同佢講道理係冇用嘅,你只需要講出自己嘅諗法。例如佢遲到,你只需要講我同個仔都肚餓,我哋叫住嘢食先。完全冇需要理會同枱嘅反應,亦都唔需要徵求佢哋嘅同意,大不了咪分單

如果佢唔俾個仔接近你個仔,你反而要同個仔解釋,人同人之間嘅相處講緣份,相處唔好就無謂勉強,同佢哋兩兄弟保持距離就OK。

我同大伯同佢老婆都完全溝通唔到,所以我一早已經放棄同佢地溝通,無謂浪費自己嘅時間。同枱食飯,各自修行。

大宅

BKsquare 發表於 19-3-25 00:59
呢d擺明扎馬

唔俾掂玩具

爆佢一次 要係全部人面前 每樣嘢咪鬧咪喊 有咩講清楚 唔帶負面情緒地講 不過你性格應該唔敢 不如帶我去 我講 (emoji)哈哈哈

男爵府

2019新春慶豚圓 開心吸收勳章

我一定唔會忍呢d人!爆左九年!以為好好恰!一句同佢講咁得意嘅細嬸、餐餐洗碗洗淨三隻既?你媽咁教你架?食飯洗唔洗食淨三啖呀?不如次次臨走擺低三舊吖!
唔關家教事、唔想令小朋友咁懦弱!

大宅

忌廉溝鮮奶 發表於 19-3-25 01:00
唔系一次,系一直都系咁。

所以有時我都想學佢,剩四個俾佢。

我叫waiter 收走埋果四個位添啊 玩到咁串

男爵府

睇完都鄧你嬲,一係你夠薑鬧返轉頭,一係唔見,呢d親戚要來把鬼....

大宅

laumuichu 發表於 19-3-25 01:16
你老公知唔知有啲噤既事? 知都覺得要俾面出席聚會? 俾面邊個要自己老婆同仔噤委屈?
再見面就當面問下佢咩事 ...

係99、C6、叔仔都知
其實佢係因為99唔想番99度
我係因為佢而唔想番99度

大宅

wahahaic 發表於 19-3-25 01:17
我一定唔會忍呢d人!爆左九年!以為好好恰!一句同佢講咁得意嘅細嬸、餐餐洗碗洗淨三隻既?你媽咁教你架? ...

假面同事果d 單打笑話最適合 又唔反面 又腰到你應 不過樓主有咩性格就要咩老公 咩小朋友 蝴蝶效應 你試下我係你 如何老公叫我去 睇下佢會唔會俾我小到佢反唇? 打狗睇主人 對家個大仔都唔怕你 唉 嬲

大宅

^—^ 發表於 19-3-25 01:20
睇完都鄧你嬲,一係你夠薑鬧返轉頭,一係唔見,呢d親戚要來把鬼....
...

有d 仲賤格 問你借錢唔成功嬲你添

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

睇完36樓,我明,因為以前我屋企啲親戚都係咁,所以我一早都係個句,不見即散,以後有乜聚會叫 c6自己去,同 c6 講,反正係c6個邊既人,唔係你娘家個邊既人,拜年都係咁話,各有各,佢有初一,你有十五,唔駛見又唔駛理人幫人教仔!又唔駛嘈!又唔駛煩,更加唔駛唔開心!

男爵府

bobocheung65 發表於 19-3-25 01:24
有d 仲賤格 問你借錢唔成功嬲你添

比人借左銭唔還當老奉重賤,好似前世欠左佢咁,總之,一樣米養百樣人,如果撞到啲咁嘅瘟神,走開啲好過

首頁
12345...8

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊