3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

別墅

依家早上8點吃D麥皮加香蕉吃D麵包,中午吃粥,下午5點放學返到來會吃麵包飲d奶,晚上吃粥,除左香蕉加落麥皮,任何生果唔試,面,任何粉都唔肯試,琴晚整左飯團唔試,最後等到晚上8點就比粥仔仔吃了,今晚整左咖喱飯,用個飛機模超市買的咖喱汁淋上去,等到晚上9點訓覺都係唔肯試,佢訓前又話飲奶奶,又話吃餅乾,有話要粥,明明都肚餓都係唔吃野,到依家訓左覺我都無沖奶比佢飲,生果前幾晚又係切蘋果給他吃,吃時總係喊住唔要吃,榨完果汁飲一口就唔要,我好少比零食佢吃的,佢吃薄餅都吃芝士邊,裡面D菠蘿雞肉都唔吃,哎,聽見佢肚打鼓我都好肉赤,可以點做啊各位媽媽(emoji)

別墅

回覆樓主:

我女4歲4個月,4歲之前一樣偏食好嚴重,只愛吃白飯,炸野,生果只吃香蕉,蘋果。就算餓佢,都冇用。我唯有將菜,瓜,肉cut到好碎,撈去d飯度做抄飯,佢肯食。我覺得只要佢肯食就算,唔好強迫。小朋友接受新事物/食物程度好低,好多食物我女未食過,都唔肯嘗試。 我女4歲後接受新事物能力開始高左,會肯去試新野,盡管試完後都係話唔好食而唔食。但我女4歲後開始食多左野,雞扒,豬扒,雞翼,粉,麵好多以前唔吃的,而家都吃。生果仲食士多啤梨。所以不用強迫的。

別墅

joey1219 發表於 19-3-25 00:30
我女4歲4個月,4歲之前一樣偏食好嚴重,只愛吃白飯,炸野,生果只吃香蕉,蘋果。就算餓佢,都冇用。我唯有 ...

好啊,多謝你的意見,我會試下其他方法

別墅

比佢幫手準備食物(簡單洗meet切),由佢去挾餸,將個主導權放喺佢手上,等佢探索多啲食物

同埋主要食物仲係麥皮同粥,同埋有飲奶,可能佢咀嚼肌唔夠發達,更加唔鍾意咬野,試下一啲訓練面部肌肉既遊戲同慢慢增加食物咬感,令佢肯咬多啲野

別墅

km1705 發表於 19-3-25 14:46
比佢幫手準備食物(簡單洗meet切),由佢去挾餸,將個主導權放喺佢手上,等佢探索多啲食物

同埋主要食物仲係 ...

唔多肯咬野,但薄餅包皮佢都肯去咬,我叫佢幫手整飯糰,整完都係唔吃,唯有再試下其他,多謝分享

珍珠宮

我都有呢個困擾,入來睇下大家嘅寶貴經驗

別墅

GCHK 發表於 19-3-25 19:26
我都有呢個困擾,入來睇下大家嘅寶貴經驗

同路人啊,好煩惱(emoji)

水晶宮

我女都係偏食,對食無興趣,亦練仙一樣好似唔需要食唔會肚餓,佢仲係非常active 的小朋友。
見有jm 話 4 歲後好d, 我都期望我女大個d 會好d.
我而家已經睇開左,佢唔食就算,我唔會stress about it anymore.

大宅

回覆樓主

我女3歲9個月,都係好多野唔食,都好頭痛,出街只吃白飯或烏冬。水果只吃香蕉,但搾新鮮果汁肯飲

珍珠宮

candyluacs90 發表於 19-3-26 00:28
同路人啊,好煩惱(emoji)

真係好煩惱亞,有時見到朋友嘅BB好好胃口,真係羨慕

別墅

Nbs 發表於 19-3-26 00:37
我女都係偏食,對食無興趣,亦練仙一樣好似唔需要食唔會肚餓,佢仲係非常active 的小朋友。
見有jm 話 4 歲 ...

我有聽朋友講,每天晚餐都堅持煮比小朋友吃,我試左4晚了,需然係倒曬多個吃,但有一開始見到到大聲叫唔吃,依家肯吃2-3口,我希望會繼續慢慢吃多D.我整過飯團唔吃,超市買D小朋友黃咖喱唔試,但我呢2晚整白汁紅蘿蔔雞肉飯,肯吃2-3口,加油各位媽媽,試下唔同的食材做法,希望慢慢會好D,最主要堅持整小朋友吃(emoji)(emoji)

別墅

曉如1312 發表於 19-3-26 14:43
我女3歲9個月,都係好多野唔食,都好頭痛,出街只吃白飯或烏冬。水果只吃香蕉,但搾新鮮果汁肯飲
...

今日去一田買左呢個白汁磚,大家有興趣可以買來試下,整飯,整面都好味

首頁

尾頁

跳至