自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

mini1204 發表於 19-3-25 10:22
所以你咪比佢情緒控制住囉
呢一世都行吾出個 loop直到是但一方死亡
我真係無咁 on q, 任何人令我生活吾開 ...

一萬個like

大宅

紫翹 發表於 19-3-25 10:18
其實我唔信佢會跳, 但你唔知佢幾時顛, 所以怕左佢

佢擺明係食住你

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

紫翹 發表於 19-3-25 09:56
我試過減家用,佢cut我線,之后離家出走,又話跳崖又盛

但你要明白,你唔係「阿拉丁神燈」,你只是凡人。

伯爵府

親情有時係枷鎖,困住你大半生

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

月見草 發表於 19-3-25 11:12
明白的!
但似乎伯母係你哋縱容先咁得戚,有工人用有錢洗有女有孫見,點會覺得要幫你慳,狠心D唔理佢唔cut ...
我知, 係我地縱容佢. 但由細個開始佢已經一唔啱心水就走, 我地會搵佢担心佢, 因為怕佢唔知幾時係真嘛. 本來我都想爆佢, 但我細妹宜家出大份錢, 佢成日話錢搞得掂就由佢. 因為如果唔順佢, 佢成日搵我細妹, 煩住佢做野, 我妹話搞到佢就抑鬱. 因為佢住得近我媽, 同埋我細妹開補習社, 都叫做自己生意. 我媽就會成日煩佢

珍珠宮

月見草 發表於 19-3-25 11:20
跳咗就晨早死咗,香港搵個崖跳都要行山行個幾鐘,叫佢諗清楚,兼且事前不用通知,有屍體發現警察會打俾你 ...
因為我地同爸爸係會去搵佢, 接佢. 試過有一次佢走左去外公到, 住左幾日, 外公叫佢返屋企, 佢死都要爸爸接佢先返. 佢成日都係咁. 以前唔覺, 宜家越來越討厭.

打電話叫我唔洗去佢到, 只係月尾要去俾錢佢. 有時係叫我响門口俾錢佢就關門, 咩意思???? 佢真係好衰

水晶宮

自問我媽重男輕女,她用最少的資養大幾個女就算,女是虧本貨,嫁出等於潑出的水。仔就不同,肯比錢補習、買埋間樓。但有難又一定煩做女的。我只會做最基本本份。心安理得算。我自己都有頭家,多都比不出。再者,我父母有私己養老,只是貪得就貪咁解。學樓上說,不需要比父母情緒影響到自己。

珍珠宮

Astra00 發表於 19-3-25 11:32
自問我媽重男輕女,她用最少的資養大幾個女就算,女是虧本貨,嫁出等於潑出的水。仔就不同,肯比錢補習、買 ...
我媽係俾錢多, 洗幾多, 所以佢應該係無錢. 之前又俾人呃左錢. 係無安全感掛, 唔知, 對住佢係辛苦. 所以我返工之餘有份PT, "草"多少少錢, 希望自己個仔可以有選擇自由, 唔好好似我咁

公爵府

紫翹 發表於 19-3-25 11:22
我知, 係我地縱容佢. 但由細個開始佢已經一唔啱心水就走, 我地會搵佢担心佢, 因為怕佢唔知幾時係真嘛. 本 ...

其實唔駛爆佢架,直接ignore佢,該比既錢照比,有少冇多,其他一哭二鬧一概不理,只要你地幾個齊心,佢自然會收皮

我老豆就係咁對我阿嫲,咁我阿嫲又堅係麻煩既,有次同我爸鬧交(已經唔記得為咩事)講到話要跳海,我爸只回應一句:哦。跟手就行開左。激到阿嫲呢

所以,幼承庭訓,我好細個就知道,對付無理取鬧既人,最有效既方法就係ignore佢。

珍珠宮

siuying705 發表於 19-3-25 11:38
其實唔駛爆佢架,直接ignore佢,該比既錢照比,有少冇多,其他一哭二鬧一概不理,只要你地幾個齊心,佢自 ...
我唔識IGNORE佢, 上次試過減人工, 所以減家用, 其實減佢家用, 我都仲要俾工人人工. 佢就CUT我線, 跟住我幾星期無打俾佢. 後尾佢又同我細妺哭訴, 約食飯時佢又唔睬我. 要我細妹做和事佬, 佢先同我講野

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

紫翹 發表於 19-3-25 09:20
由細到大都成Q日一有不滿就離家出走. 到宜家年紀大, 搵親我地都只係為攞錢. 本來一星期去探佢兩次, 帶埋 ...

養育父母係應該,但負擔唔到就要開門見山咁商量。
唔好因爲咁而影響到自己既安排。

點解佢一定要請姐姐?佢行動不便?
家用一定要記帳,唔好比概念上有落差令大家有誤會,你覺得比好多,佢覺得比好少,計清楚條數(免隨概念上既誤會)可能你又會覺得佢唔算好大洗。

公爵府

紫翹 發表於 19-3-25 11:54
我唔識IGNORE佢, 上次試過減人工, 所以減家用, 其實減佢家用, 我都仲要俾工人人工. 佢就CUT我線, 跟住我幾 ...

佢要唔啋由得佢
細佬妹唔好做和事佬

呢個唔係試一次就得
要經過好多好多次,令佢明白,吵鬧真係唔work
咁先可能會收斂

珍珠宮

tester5 發表於 19-3-25 12:00
養育父母係應該,但負擔唔到就要開門見山咁商量。
唔好因爲咁而影響到自己既安排。
佢唔會記帳啦, 洗完先寫一大堆話自己用响邊, 買雞蛋都話自己用左成千蚊, 邊有可能. 請姐姐本來係因為佢照顧唔到有腦退化既爸爸, 但有姐姐佢又成日鬧爸爸, 見完醫生, 醫生話佢要人聽佢話, 唔聽佢會發脾四. 所以請完姐姐又要入安老院(私家). 佢又間中要姐姐接佢出去行下, 回家又要搭的士, 老人院D野又話唔啱食, 要姐姐煮去俾佢

一個月總會CLAIM你幾次的士錢, 其他洗費LAW

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

見到你咁都覺得心淡, 唔好再縱佢, 一個月咁多就咁多
梅媽咁我諗你跳佢都未跳

子爵府

我唔識IGNORE佢, 上次試過減人工, 所以減家用, 其實減佢家用, 我都仲要俾工人人工. 佢就CUT我線, 跟住我幾 ...

和乜事佬啫,唔洗同我講野,唔洗同我食飯,再嘈,減家用添吖

其實我都記得你係BK呻過好多次,仲因為咁情緒受影響添,你唯一自救方法係狠心唔理佢,否則問題一定解決唔到架

珍珠宮

艾菲BB 發表於 19-3-25 12:20
和乜事佬啫,唔洗同我講野,唔洗同我食飯,再嘈,減家用添吖

其實我都記得你係BK呻過好多次 ...
唉, 真係慘, 呻到連人地都記得

edhepp    發表於 19-3-25 12:47

翡翠宮

佢吾講野咪由佢,我根本吾會同佢食飯

伯爵府

你咁樣
因住害埋你個仔
如果佢長命百歲

首頁

尾頁

跳至