自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

mini1204 發表於 19-3-25 10:22
所以你咪比佢情緒控制住囉
呢一世都行吾出個 loop直到是但一方死亡
我真係無咁 on q, 任何人令我生活吾開 ...

啱呀,佢唔揾你仲好呀,自己落得清靜。反正一揾你又係錢錢錢!樓主你自己唔狠心,根本走唔出依個困局

水晶宮

紫翹 發表於 19-3-25 10:19
試過一次過俾8K佢, 轉頭唔知洗左响邊, 跟住又話無錢交租, 無錢食飯

無錢叫佢攞公援,咁落去只有無窮無盡

子爵府

我唔食比埋佢食無所謂, 但要連我仔女果份都要比佢食埋, 就接受唔到....
我唔會受要脅架,除非FTM, 要我攞C6份家用貼外家, 我做唔到..

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

食乜鬼飯,見乜鬼佢呀! 佢唔睬你仲啱啦!
唔見唔睬冇家用㖭,你唔好 再縱容佢啦!

wcpcelia    發表於 19-3-25 16:40

大宅

mini1204 發表於 19-3-25 10:22
所以你咪比佢情緒控制住囉
呢一世都行吾出個 loop直到是但一方死亡
我真係無咁 on q, 任何人令我生活吾開 ...

啱呀!我都係咁認為囉,要生要死威脅我,完全係情緒控制 情緒勒索囉!

伯爵府

紫翹 發表於 19-3-25 12:22
唉, 真係慘, 呻到連人地都記得

你工人会否呃埋一份?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

紫翹 發表於 19-3-25 12:08
佢唔會記帳啦, 洗完先寫一大堆話自己用响邊, 買雞蛋都話自己用左成千蚊, 邊有可能. 請姐姐本來係因為佢照 ...
如果佢住老人院,同佢商量下以後唔好比佢安排洗費,叫姐姐同你實報實銷好嗎?要煮咩都起碼預先得你批準,唔可以買1000蛋。亦唔可以被佢自把自為。

大宅

我都識朋友係咁,個阿媽見錢開眼,重男輕女,只係識問女攞錢,但連飯都唔會留比我朋友,完全0關心,只識鬧和睇唔起我朋友。我朋友咁多年用盡方法去比錢阿媽,買禮物,陪飲茶食飯,希望有一日阿媽會明白佢既付出,希望佢阿媽會錫佢,但到今時今日都無發生。

我成日唔明點解我朋友過左咁多年都仲一直付出唔放手,我成日問佢點解你唔放手,比家用就算,佢有一次同我講,因為我父母唔係咁,係唔會明佢係幾咁想有一日阿媽會鍚佢。

可能我真係唔明,但我覺得,要改一早變改左,我都有我人生要過,如果有人令到我生活咁唔開心,我寧願永不再見,每月只過數比家用當盡做女責任,再過我自己既生活。有親人要道德綁架我,我會連佢地都唔見,總之將啲令我唔開心既人和事排除在我生活之外。

有時狠心點,都係好事。

象牙宮

回覆樓主:

唯有冷落佢,減少私人接觸!其實盡左本份就算,有d人太自我,比人寵慣唔會理人感受!

子爵府

紫翹 發表於 19-3-25 09:20
由細到大都成Q日一有不滿就離家出走. 到宜家年紀大, 搵親我地都只係為攞錢. 本來一星期去探佢兩次, 帶埋 ...

養你幾十年。佢老來亨下人生 唔過份啫

子爵府

開心吸收勳章

紫翹 發表於 19-3-25 10:19
試過一次過俾8K佢, 轉頭唔知洗左响邊, 跟住又話無錢交租, 無錢食飯

家用定額, 用哂就自理, 水電煤租會直接轉數
佢要離家出走由佢, 佢要跳崖跳樓跳灰都由佢, 咁大個人, 要死你點拉得住
繼續縱容, 就係你地有問題

珍珠宮

激烈的海狗 發表於 19-3-25 12:57
養你幾十年。佢老來亨下人生 唔過份啫
如果正常供養當然唔過份啦!! 但係要求多, 同佢既聯絡就只係問我拎錢. 成日都話唔夠. 我有小朋友要養, 我都會老架, 佢咁洗法, 我退休要瞓街啦, 咁都唔過份?

伯爵府

咪係 最好嗌左交唔洗見慳番
有種人貪得無厭唔使對佢甘好

珍珠宮

無話可說 發表於 19-3-25 12:55
唯有冷落佢,減少私人接觸!其實盡左本份就算,有d人太自我,比人寵慣唔會理人感受!
...
我試過唔聯絡, 我仔問我做乜唔去探婆婆, 佢話婆婆都係我地家人. 我唔知點答佢

象牙宮

紫翹 發表於 19-3-25 13:39
我試過唔聯絡, 我仔問我做乜唔去探婆婆, 佢話婆婆都係我地家人. 我唔知點答佢
...

個仔仲細?如果大既可以講少少原因佢知,比佢知媽媽自己唔開心,有壓力唔想成日見婆婆!或者搵埋其他親戚先一齊去探,又唔使完全唔理!
我同我媽都反面,我無私下見佢,電話都無!過時節先會同親戚一齊見面! 可能我仔大,有d事佢知道既,而且佢都唔鍾意婆婆,唔會主動見,但都唔會抗拒見! 我成日都話,人大左結婚就有自己家庭,有d野係點都要自私d,為自己著想先!下下犧牲自己接受人地,顧住人地,自己好快抑鬱痴線

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

嘩! 十足十「都挺好」劇中的老豆! 現實生活中,好多這種父母。

所以做了父母的,不斷強調子女要孝順自己,唔係點呃錢?

伯爵府

紫翹 發表於 19-3-25 13:36
如果正常供養當然唔過份啦!! 但係要求多, 同佢既聯絡就只係問我拎錢. 成日都話唔夠. 我有小朋友要養, 我 ...

你都知佢過份,咁上心做咩?
唔見面唔講嘢咪仲好,樂得安靜
每個月你覺得俾得起幾多就實俾果個數,再多claim 乜claim 物1毫子都唔好俾,佢要嬲都係佢唔知足,關你咩事?!

珍珠宮

回覆樓主:

被寵壞的媽媽

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

chengcheung 發表於 19-3-25 10:37
你再咁縱容佢等於對自己同自己老公仔女殘忍
定額家用,叫佢自己攪掂
係呀,對小朋友唔公平,樓主,孝順唔等同愚孝呀!

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

紫翹 發表於 19-3-25 13:39
...
直接講原因俾個仔知,你仔仔都就黎小五,其實佢會明白事理........

首頁

尾頁

跳至