懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

岩岩驗到懷孕了,
如果係港安生的話,
我係咪就甘去港安book婦產科睇就ok?
定要去左睇其他私家診所攞左醫生證明先?
Thanks

複式洋房

siiu_Y0613 發表於 19-3-25 16:50
岩岩驗到懷孕了,
如果係港安生的話,
我係咪就甘去港安book婦產科睇就ok?

直接約港安嘅婦產科就可以啦,應該唔會即刻有得睇,照約先啦

伯爵府

ching129 發表於 19-3-25 17:46
直接約港安嘅婦產科就可以啦,應該唔會即刻有得睇,照約先啦

甘如果想初步check的話。或想證明懷孕係咪睇私家婦產科?

複式洋房

siiu_Y0613 發表於 19-3-25 17:48
甘如果想初步check的話。或想證明懷孕係咪睇私家婦產科?

係呀,有心跳就可以開懷孕証明,我個時4週約,8週先有得睇,順便開埋証明

伯爵府

ching129 發表於 19-3-25 18:05
係呀,有心跳就可以開懷孕証明,我個時4週約,8週先有得睇,順便開埋証明
...

點樣計幾多周 ?
遲尼m開始計?
有心跳大概係幾夠週?

複式洋房

siiu_Y0613 發表於 19-3-25 18:07

點樣計幾多周 ?

由上一次m 到來計,詳情就問醫生啦!加油(emoji)

回覆 siiu_Y0613 的帖子

Hi siiu_Y0613 , 如果媽媽想初步確認是否懷孕,去私家診所(普通科)、私家診所(婦產科)、或者直接私家醫院(婦產科)都OK, 主要係收費上分別,部份私家診所(婦產科)亦可能同媽媽心儀醫院有連繫,婦產科醫生名單,媽媽可以參考香港醫務委員會資料: https://www.mchk.org.hk/tc_chi/list_register/list.php?type=S&fromlist=Y&advancedsearch=Y&regno=S06

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

伯爵府

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-3-26 11:33
回覆 siiu_Y0613 的帖子
Hi siiu_Y0613 , 如果媽媽想初步確認是否懷孕,去私家診所(普通科)、私家診所(婦 ...

Thanks
siiu_Y0613 發表於 19-3-26 14:24
Thanks

唔好客氣 通常去到懷孕6-7星期左右,醫生可以透過超聲波,探測到BB嘅心跳。係懷孕首3個月,攝取足夠葉酸好重要,每日至少400微克,深綠色的蔬菜、豆類、水果、添加葉酸穀類早餐,都有豐富葉酸,如果媽媽安排去婦產科做檢查,醫生大多會提供葉酸補充劑俾媽媽架。 媽媽有冇懷孕初期不適? 胃口好嗎?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

伯爵府

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-3-26 15:33
唔好客氣 通常去到懷孕6-7星期左右,醫生可以透過超聲波,探測到BB嘅心跳。係懷孕首3個月,攝取足 ...

胃口都可以。不過開始有點作嘔反胃感覺。
計懷孕星期係吾係由對上一次尼m既第一日開始計起?thanks
每日至小400 微克葉酸。如果materna裡面包含埋係吾係吾需要再額外再食?
siiu_Y0613 發表於 19-3-26 17:01
胃口都可以。不過開始有點作嘔反胃感覺。
計懷孕星期係吾係由對上一次尼m既第一日開始計起?thanks
每日至 ...

懷孕媽媽身體會係好短時間內轉變成適合胎兒生長的環境,加上賀爾蒙變化令媽媽有各種不適,例如孕吐、反胃、經常疲倦短暫性生理現象 少食多餐,早上起身後食D乾糧,例如芝麻餅,含有豐富蛋白質或碳水化合物嘅食物有助減低嘔心感覺架。初步估計懷孕期第1日=最後一次月經第1日(以 28日月經週期計算) ,由於每位準媽媽月經週期都可能有唔同, 醫生亦會參考超聲波數據去計算預產期。葉酸方面媽媽可以參考返服食緊懷孕綜合維他命營養標籤,如果已經有400微克葉酸含量,就唔需要額外服食喇。

首頁

尾頁

跳至