懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

背景:我26歲,懷孕前做開gym,懷孕時也照做全屋家務,身材高大肥。

我係埋身喂人奶,生產前已買好:一個月份量滴雞精+坐月中藥湯包(30天)+電子燉盅+15包鴻x堂豬腳薑醋

膳食:老公一次過煮好十盒飯放雪櫃(食到兩日)
飯盒內容:黑白芝麻煲飯+肉餅/肉片/雞柳+豆腐+娃娃菜/茄子/菜心

最緊要節省時間留黎湊bb,基本上都係極速:
-叮飯/豬腳薑只需3-4分鐘/800w。
-打開中藥湯包過一過水放入電子燉盅+一舊瘦肉/雞+禁制start=5分鐘
(瘦肉/雞=老公整好一份份同保鮮袋裝好在雪櫃,打開放埋入去)

待續,看2樓

lizalizalau    發表於 19-7-23 14:39

別墅

時間表:

@7am 叮一盒飯食+飲滴雞精+開電子燉盅燉一包中藥湯(set 4hrs)

@11:30am 叮一盒飯食+叮一包豬腳薑食

@2pm 飲中藥湯

@3pm 叮一盒飯食

@7pm 老公放工買飯一齊食

@凌晨2am 叮一盒飯食

備註:豬腳薑,中藥湯,滴雞精都係12朝後先飲得,我產後15日先開始飲。

初初生完+喂人奶+湊b睡眠不足,所以極容易肚餓,一天吃5-6餐。

沖涼:上網買左薑洗頭水、薑沐浴露、手工薑皂

別墅

Wongbbbbbbbb 發表於 19-3-25 20:25
時間表:

@7am 叮一盒飯食+飲滴雞精+開電子燉盅燉一包中藥湯(set 4hrs)

好叻

別墅

Bb兩個半月了,我已沒吃豬腳薑和中藥湯,但飯還是老公整飯盒,我日頭一人湊b時叮黎食。BB也好湊左好多,睡眠時間比以前長久一點,肚風也少了。越湊越順手,感恩!

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

雖則好多人話坐月最好即煮即食,但一個人湊又要爭取時間休息,最緊要食得飽,先有氣力湊bb你同先生都安排得好好
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

複式洋房

Wongbbbbbbbb 發表於 19-3-25 20:17
背景:我26歲,懷孕前做開gym,懷孕時也照做全屋家務,身材高大肥。

我係埋身喂人奶,生產前已買好:一個 ...

妳安排得好好呀

我都有買鴻X堂既薑醋同滴雞精喺坐月期間飲, 真係好方便, 啱哂新手媽媽, 加油呀!

大宅

回覆樓主:

真係安排得好好,

伯爵府

好叻呀,自己一個坐月。

大宅

你好叻,而且有個好幫得手的老公

別墅

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

樓主好強,但最緊要有個老公肯幫手

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

別墅

Wongbbbbbbbb 發表於 19-3-25 20:17

我係埋身喂人奶,生產前已買好:一個 ...

你老公真係神隊友

大宅

請問你啲瘦肉/雞係冰鮮定新鮮??
另外 你沖涼係咪用花灑配合你上網買的PRODUCT ONLY?

別墅

lfnewgirl 發表於 19-3-29 14:44
另外 你沖涼係咪用花灑配合你上網買的PRODUCT ONLY?

瘦肉同雞買果時係新鮮,之後切好一份份再獨立入保鮮袋放冰格,之後就冰幾日,一日用一份黎燉藥,用晒就再買。

別墅

lfnewgirl 發表於 19-3-29 14:44

係,普通企缸用花灑沖涼,水就調比以前熱少少!

男爵府

Wongbbbbbbbb 發表於 19-3-25 20:25
時間表:

好勁啊你我似你咁叻就好喇我仲要請陪月,老公放假黎幫手

大宅

回覆樓主:

真心覺得你勁,我老公有你老公咁幫得手就好啦……

民房

時間表:

真心勁,營養休息都夠,先有力氣湊B
重要有神隊友幫手~
請問果時點養胎?
我係無飯煮婦,平時最多最多打下蔬果汁。
岩岩發現有左,打多色蔬果汁打多左,打埋南瓜湯、蔬菜湯,肉就靠飲滴雞精,好彩傳統公司有阿姐煮飯,今日去左買葉酸等。
請問大家有無咩建議?

別墅

SamanthaViki 發表於 19-4-1 22:52
真心勁,營養休息都夠,先有力氣湊B
重要有神隊友幫手~
請問果時點養胎?

我果時就日日食綜合維他命、鈣片、葉酸。飲食我照常食自己鐘意既野炸,除左忍口唔食生蠔(怕細菌),我同老公之前一直都係無飯,多數M記、美心、呀活、吉野家、譚仔過橋、中式蒸飯、放假就去牛一牛摩打邊爐狂隊牛、板長食壽司、韓燒、放題,諗起都想食。認真想講懷孕期有得食好食喇,產後要留係家戒口無啖好食中藥又難飲,好慘!係坐月要戒口先食呢啲清清淡淡,而且獨自湊bb好困身的,出街食飯係挑戰黎!個個都話懷孕戒呢樣戒哥樣,戒得黎我都產前抑鬱,好彩我懷孕期係開心快樂的,現在呀b成日望住我笑,我親喂人奶亦比到抗體保護佢!keep住有日日食葉酸鈣片魚油比足夠營養佢。

首頁

尾頁

跳至