論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

好嬲,12 月頭簽contract, 1 月尾入境處先收到表,3 月頭agent同我講漏文件,但個份文件我1 月時已e mail俾佢, 搞到3 月21 日才批visa, 預計4 月中先到wor, 無諗過要搞5 個月先到港工作,agent仲叫我投訴入境處,賴政府做野慢, 我話無人跟文件緊係慢啦,眼見朋友1 月申請都3月有工人用了,用5 個月先搞到工人來香港係咪好正常呢?有咩方法可以快d?

子爵府

JoeyPC 發表於 19-3-25 20:19
好嬲,12 月頭簽contract, 1 月尾入境處先收到表,3 月頭agent同我講漏文件,但個份文件我1 月時已e mail ...

我18/12 入表,工人是香港完约,26/1/19 已批

因舊工人4 月初先完约,我拖住新工人,早幾日已到家

大宅

JoeyPC 發表於 19-3-25 20:19
好嬲,12 月頭簽contract, 1 月尾入境處先收到表,3 月頭agent同我講漏文件,但個份文件我1 月時已e mail ...

批左visa, 如果工人本身已有passport 很快便可到,點解仲要成個月?係咪agent想等過左easter機票平d

大宅

Deutsche 發表於 19-3-25 22:09
批左visa, 如果工人本身已有passport 很快便可到,點解仲要成個月?係咪agent想等過左easter機票平d
...

21/3批visa, agent話寄文件去菲律賓要2~3日 working day, 菲律賓收到文件後要2 星期出POEA(唔知係咩), 再body check和book機票,所以預4 月第2 個星期或之後先到香港

別墅

我2月中簽
2月尾入入境處
3月中批左visa
agent話約一個月可以到港

wcpcelia    發表於 19-3-27 09:36

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

JoeyPC 發表於 19-3-26 11:38
21/3批visa, agent話寄文件去菲律賓要2~3日 working day, 菲律賓收到文件後要2 星期出POEA(唔知係咩), ...
好明顯係 agent 俾漏文件。 3月叫你補文件,起碼等多2一4星期。

大宅

yhgls 發表於 19-3-26 18:28
我2月中簽
2月尾入入境處
3月中批左visa

我早你2 個半月簽,12 月頭簽,到現在都未來, 但點解批左visa仲要等多1 個月既?

大宅

我聖誕節前簽,個工人做左就一個月喇喎...

別墅

JoeyPC 發表於 19-3-26 21:38
我早你2 個半月簽,12 月頭簽,到現在都未來, 但點解批左visa仲要等多1 個月既?
...

係咪漏文件?已經出左reference number?

大宅

JoeyPC 發表於 19-3-26 21:38
...
咁聽落你個agent有問題喎。佢到底有冇幫你申請?係我就會日日搵agent問進度。

大宅

Bergamot1 發表於 19-3-28 00:00
咁聽落你個agent有問題喎。佢到底有冇幫你申請?係我就會日日搵agent問進度。
...

佢現在賴入境處個官慢,仲叫我有咩不滿就投訴入境處wor, 真係唔會再幫襯呢間黑店,收錢爽快,做野慢吞吞

大宅

細姐姐 發表於 19-3-25 20:50
我18/12 入表,工人是香港完约,26/1/19 已批

因舊工人4 月初先完约,我拖住新工人,早幾日已到家

請問有reference no 之後幾耐才批visa?謝謝你

子爵府

rubymeow 發表於 19-3-28 23:01
請問有reference no 之後幾耐才批visa?謝謝你

我從來唔follow 有冇reference number

只等agent 通知approval

不過,我諗會很快

大宅

細姐姐 發表於 19-3-28 23:06
我從來唔follow 有冇reference number

只等agent 通知approval

謝謝你

大宅

回覆 rubymeow 的帖子

應該四至六個禮拜。香港入境處效率都好快

大宅

Bergamot1 發表於 19-3-29 07:07
回覆 rubymeow 的帖子

應該四至六個禮拜。香港入境處效率都好快

非常感謝您的回覆(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

回覆樓主:

由12 月9 日到今天4 月10 日已超過4 個月,工人都未批到來香港,機票又未買,POEA又未出,嬲到我要開名

大宅

JoeyPC 發表於 19-4-10 14:09
由12 月9 日到今天4 月10 日已超過4 個月,工人都未批到來香港,機票又未買,POEA又未出,嬲到我要開名
...

安定顧傭中心, 在旺角38 廣場18 樓個間, 收左錢唔做野,不斷問進度只回覆okok, 但好多野都唔ok, 如我地一早交齊俾agent的文件,佢無交俾入境處,搞到漏文件遲左個幾月先批visa, 12 月9 日簽約俾錢後,一直話聖誕假無人做野,新年假無人做野,到清明過左都無工人用,根本agent只識收錢,跟文件係最低priority既工作,仲推卸責任話入境處有問題,咁算唔算黑店❓

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我覺得有古怪,你不如叫agent俾工人passport同入境處個ref (EHEF開頭)你,你再上入境處網頁check是否已出visa。最低證明agent真係幫你做過呢個工人的申請。agent講大話當食生菜,你要搞清楚佢邊樣講真,邊樣講假先,再依進度跟必要嘅嘢。

大宅

Jnam 發表於 19-4-10 15:05
我覺得有古怪,你不如叫agent俾工人passport同入境處個ref (EHEF開頭)你,你再上入境處網頁check是否已出 ...

謝謝你,我check左3 月21日先批visa, 但我12 月9 日簽約俾錢就應該做野啦,入境處話齊文件後4~6星期批visa, 咁12 月9日到2月中agent都無做野?

首頁

尾頁

跳至