論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

JoeyPC 發表於 19-3-25 20:19
好嬲,12 月頭簽contract, 1 月尾入境處先收到表,3 月頭agent同我講漏文件,但個份文件我1 月時已e mail ...

我都是,現在無工人用,勁慘

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

JoeyPC 發表於 19-4-10 15:13
謝謝你,我check左3 月21日先批visa, 但我12 月9 日簽約俾錢就應該做野啦,入境處話齊文件後4~6星期批visa ...

agent唔記得入紙入境處係非常常見。你是不是請海外工人?工人未完成training已經開始賣俾僱主,咁training可長可短,工人又要借錢俾training school 同agent 費,這些都是不確定因素。而新工人未有passport,如果又係批完visa先慢慢申請又會嘥更多時間。

如果係現成工人,就可能有不良記錄,入境處先會特別留難。另一可能就係agent知個工人個底花,特別拖長時間,等與上一份工time lag大D, 等入境處以為工人改過,肯正正經經打工,等visa易批d

大宅

JoeyPC 發表於 19-4-10 14:09
由12 月9 日到今天4 月10 日已超過4 個月,工人都未批到來香港,機票又未買,POEA又未出,嬲到我要開名
...

我2月中簽約
4月24日會到港
不過我嗰個係海外印
我用果間agent 都唔算快,有啲快嘅兩個月都到香港!

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

JoeyPC 發表於 19-4-10 15:13
謝謝你,我check左3 月21日先批visa, 但我12 月9 日簽約俾錢就應該做野啦,入境處話齊文件後4~6星期批visa ...

3月21日批咗visa, 但4月中先到係太耐,可能你工人係未有passport,問agent俾個passport copy你(之後都有用),問埋搞咗OCEC未,這兩樣未搞工人分分鐘4月中都嚟唔到。不過下禮拜復活節假,機票開始貴,呢個禮拜嚟唔到,你預定4月尾先會到

別墅

BB防敏心得分享勳章

JoeyPC 發表於 19-3-26 11:38
21/3批visa, agent話寄文件去菲律賓要2~3日 working day, 菲律賓收到文件後要2 星期出POEA(唔知係咩), ...

請問姐姐到了嗎?呢間野我請埋每次,永遠不用,每次都要花時間去跟,每次都等到花兒也謝了,錢就識收(emoji)

大宅

yk_chris 發表於 19-5-17 12:11
請問姐姐到了嗎?呢間野我請埋每次,永遠不用,每次都要花時間去跟,每次都等到花兒也謝了,錢就識收(emoj ...

最後工人復活節後到了,但我到現在仲未收到所有文件,包括工人body check報告,合約正本等,佢話寄俾我地,但寄左幾星期都未收到,收完錢唔做野,你話係咪玩野呀!嬲爆!

大宅

JoeyPC 發表於 19-4-10 14:15
安定顧傭中心, 在旺角38 廣場18 樓個間, 收左錢唔做野,不斷問進度只回覆okok, 但好多野都唔ok, 如我 ...

由12 月頭俾晒錢簽約,到4 月尾先有工人用,其間不斷追佢地做野都很浪費我的時間和心情, 到5 月都未有合約和文件身體檢查報告,超黑店呀!

別墅

BB防敏心得分享勳章

JoeyPC 發表於 19-5-17 16:30
最後工人復活節後到了,但我到現在仲未收到所有文件,包括工人body check報告,合約正本等,佢話寄俾我地 ...

自己去拿就有,等佢寄,命都無,姐姐ok嗎?我還在等,白白浪費時間

大宅

yk_chris 發表於 19-5-17 16:37
自己去拿就有,等佢寄,命都無,姐姐ok嗎?我還在等,白白浪費時間

你等左幾耐? 我係一個叫Jojo既肥婆跟進的,佢成日講大話,前言不對後語,話做左其實未做,仲叫我地自己打電話跟進,推卸責任,咁我俾agent fee做咩呢?

別墅

BB防敏心得分享勳章

JoeyPC 發表於 19-5-17 16:53
你等左幾耐? 我係一個叫Jojo既肥婆跟進的,佢成日講大話,前言不對後語,話做左其實未做,仲叫我地自己打 ...

我同你一樣,都係搵jojo,也同你說的一樣,我3月頭到現在,沒你那麼長,但我經常追,因為她從不會主動跟進,我只好靠自己追

大宅

yk_chris 發表於 19-5-17 16:58
我同你一樣,都係搵jojo,也同你說的一樣,我3月頭到現在,沒你那麼長,但我經常追,因為她從不會主動跟進 ...

咁都2 個月了,批左visa未?
我12 月頭交齊文件俾佢, 2 月同我講唔清楚要send 多次d 文件 (其實係藉口,實情係佢一直無check e mail, 但我12月 e mail 文件時有WhatsApp 叫佢check e mail 的) ,拖到3 月尾先批visa

別墅

BB防敏心得分享勳章

JoeyPC 發表於 19-5-17 18:11
咁都2 個月了,批左visa未?
我12 月頭交齊文件俾佢, 2 月同我講唔清楚要send 多次d 文件 (其實係藉口, ...

所以要不停追,唔追,有問題也不會說,反正姐姐一天未到,一天都要追,藉口多到,自己都唔知講咩(emoji)

複式洋房

我都係咁,1月尾簽約,e+未到,一拖再拖,各種借口,唔想再請,甘請教各位,係唔係可以申請退agent費?

大宅

xiaojin0908 發表於 19-5-18 10:53
我都係咁,1月尾簽約,e+未到,一拖再拖,各種借口,唔想再請,甘請教各位,係唔係可以申請退agent費?
...

你都係Jojo個間公司請工人嗎? 要睇返合約條款,可惜我仲未收到合約,要揾日親身去拎返合約

大宅

回覆樓主:

雖然工人來左,質數卻係麻麻地,interview 講到天下無敵,實際咩都唔識,佢講之前份工日日抹窗,最叻最熟手,點知來到抹窗係有水積唔乾淨,唔好講抹窗,連抹台都唔識,每次抹完檢查都有油積,好離譜!

首頁

尾頁

跳至