懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

生完後肚皮有紅疹,超痕,有冇媽媽都係咁?
可以擦咩藥膏?

回覆 HowingWong 的帖子

Hi HowingWong 明白肚皮痕癢會令媽媽好煩惱 受到懷孕期/產後荷爾蒙改變影響,部份媽媽皮膚可能會比較敏感/出現痕癢,最常受影響嘅位置係肚皮、大腿和臀部。準媽媽盡量避免搔癢引致皮膚發炎,平時穿著鬆身、全棉嘅衣服減少對皮膚嘅磨擦/ 刺激, 沖涼水温唔好過熱、過分洗刷、避免浸浴, 沖涼後馬上塗上無色無味潤膚霜為皮膚保濕。如果皮膚問題好影響日常生活,媽媽亦要睇醫生,醫生會因應情況考慮處方適合嘅藥膏。BB幾大呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

男爵府

HowingWong 發表於 19-3-25 22:03
生完後肚皮有紅疹,超痕,有冇媽媽都係咁?
可以擦咩藥膏?

我嗰時有勁痕,搽palmers妊娠butter~
後尾大脾都有一大pat,去咗睇醫生用類固醇~

洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-3-26 16:47
回覆 HowingWong 的帖子

Hi HowingWong ,明白肚皮痕癢會令媽媽好煩惱 受到懷孕期/產後荷爾蒙 ...

BB唔夠一個月,岩岩出世,坐緊月勁出汗,開左冷氣就好訓左少少

洋房

阿隨 發表於 19-3-28 09:39
我嗰時有勁痕,搽palmers妊娠butter~
後尾大脾都有一大pat,去咗睇醫生用類固醇~
...

感謝(emoji)(emoji)我一定買黎試下

男爵府

HowingWong 發表於 19-3-28 16:39
感謝(emoji)(emoji)我一定買黎試下

Sketching butter純粹滋潤~同轉左aveeno skin relief來沖涼~
如果都舒緩唔到就睇醫生喇~
HowingWong 發表於 19-3-28 16:38
BB唔夠一個月,岩岩出世,坐緊月勁出汗,開左冷氣就好訓左少少

因為懷孕嘅時候身體儲藏左大量水份,生產後會排出,唔少媽媽生完會有流汗多嘅情況,通常維持幾個禮拜,一般會慢慢改善,媽媽記得出左汗要及時抹乾,勤換衣服,唔好冷親呀

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

首頁

尾頁

跳至