自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Poo得好勳章

我成日教個女,就算成績好,但人品差,都冇用,因為書今年讀唔識,下年可以再讀,但學壞咗就連將來都冇埋,二選一,我一定會選品行,你一定要好好開解個女,唔好比佢有報復心態

琥珀宮

champion2018 發表於 19-3-25 22:45
我女今年小三,由於人比較文靜同純品,無故成爲被欺淩對象,小二時已俾同學搶文具,無中生有,惡言中傷,散 ...

出手打人不可接受,比我會同學校講,要求學校查問,處罰學生及通知對方家長,講明若學校不理,唯有選擇報警

珍珠宮

2024年龍年勳章

本身性格柔弱,暑假去學跆拳道,空手道。
不是叫佢蝦人,以防被人欺負。

子爵府

Poo得好勳章

咩~ 發表於 19-6-6 01:16
早兩天接放學見到一個媽咪指住一個小六女仔係咁鬧,話忍左佢好耐,成日欺凌杯葛我個女,我有晒証據你唔使唔 ...

哩D係咪叫絶地反擊

伯爵府

作為家長,呢個時候你一定要同學校講
我個小朋友試過被同學箍頸搞到有幾條痕,我嬲到癲左,因為好危險有機會會窒息,第二日即刻打比我區既警民關係組問,阿sir好好,叫我可以同學校講,如果學校唔講,佢地可以介入,原來講完電話當日,佢已經打左比校長講,我前一晚亦都電郵校長,希望佢處理,同話會保留向辦學團體同教育局投訴,結果校長派副校打比我,好快就解決左件事,我唔係要小朋友有咩情罰,我要小朋友知道呢個行為係好危險,可以死人架!

禁止發言

伯爵府

callmebabe 發表於 19-3-25 22:55
識得人讀dgs,maryknoll,真光,德望,嘉辣殺呢幾間好多家長都想個女入嘅學校,好多學生都bully人,不過成績 ...

女校好多要教囡囡求生本能

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

hkgra 發表於 19-6-6 13:11
回覆 sandra28 的帖子

係咪人善俾人欺?如果你地大番佢地,有用嗎?

因為被人喜歡而招野D妒忌嘅人欺凌!人家跟男生表白,他不喜歡人又整蠱人地!招致我囡有性命危險!而他最近對我囡由仰慕也變了想獨霸!人地家長唔信現在的青少年情情愛愛!冇好好教育!還停留在十幾廿年前思維!不肯接受及承應!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

男爵府

champion2018 發表於 19-3-25 23:15
回覆 callmebabe 的帖子

我就係上述其中一間

Del

男爵府

學校係社會既縮影,我中學時都遇過咁既事,記一世。言語上只能強化小朋友心態,但出埋手就一定唔會坐視不理,會去驗傷落薄!

男爵府

champion2018 發表於 19-3-25 23:22
回覆 susi1024169 的帖子

我就系以爲哩d學校小朋友品行比較好,原來唔係,見識過 ...

而家band 1 中學嘅學生都唔係咁純品,佢哋讀書係叻但唔代表品格一樣高

水晶宮

我女係讀男女校
由小學開始已經教佢唔好蝦人,但都唔好俾人蝦。
遇到不平事,要同老師講,亦都不要做鵪(emoji),要反擊!
我唔知係咪最好嘅方法,但總算多年來冇乜被欺凌(或者可能算好彩,同學都不是太頑皮吧)
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

kwan_0128 發表於 19-6-6 15:52
而家band 1 中學嘅學生都唔係咁純品,佢哋讀書係叻但唔代表品格一樣高

絕對同意
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

champion2018 發表於 19-3-25 22:45
我女今年小三,由於人比較文靜同純品,無故成爲被欺淩對象,小二時已俾同學搶文具,無中生有,惡言中傷,散 ...
我教我仔如果比人打要保護自己也可以還手,但唔可以主動打人,因為有時見人教唔可以還手,但我都試過但覺得唔應該

男爵府

高小會少欺凌嗎?

子爵府

如果有時間,每日接送佢返學,多d去學校做義工,中午派飯,等d同學避忌下

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

champion2018 發表於 19-3-26 01:13
我寫左信,睇下反應先

最後如何

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

老師都係打份工,通常唔多理,有啲仲同欺凌者家長相熟,更加唔會理,尤其女校,女仔天生妒忌心重,一埋堆就會互相比較,撇開成績,我都唔鍾意仔女讀齋校,仲要由小學到中學,成世人冇異性中小學朋友,老咗好似少咗啲"有趣"回憶咁
講返樓主,會唔會係灣仔私立嗰間?呢間都出晒名多欺凌,可能有錢女多,不過欺欺下就出國讀書,去到外國話唔定比人恰返轉頭

子爵府

牛年勳章

我本身中學時讀男女校,也曾經歷過被語言欺凌,特別是有些女仔為爭風呷醋,而欺凌其他人。相信不同學校都在發生緊。。。
持平來說,其實係應該要教小朋友面對事情發生時,要即時告知老師,家長亦應讓校方知道
網絡上開名講,相信無法對女兒現況有所改變。
我小朋友係呢間小學讀,感覺老師好關心小朋友,同學間都很友愛,我自己係教書的,了解小朋友間定會有相處的問題,這些階段需要學習

伯爵府

女校好多欺凌

首頁

尾頁

跳至