自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

13個月的BB食飯9成扭計

次次鍡食飯一定要玩野(如水樽),如果無野係手玩就唔肯食,最多食幾啖

以下係bb飲食表

7點30至8點 8OZ奶
12點 食粥仔
4點至5點 食粥及食生果
7點30大人食飯時會食少少餸
8點 6-8OZ奶

有時全日食一餐粥仔,食甘少野無理又飽而唔想食,我驚佢唔夠營養
有無咩方法可以令佢,乖乖地而唔需要玩,而又食哂一碗粥仔呢?係咪大部份bb食野都有甘的問題?

子爵府

我bb係甘。出街有味精就比較肯主動食。屋企野可能佢覺得唔好食。

男爵府

回覆樓主:

如果我仔餵粥就會唔定,但blw佢就會專心食,佢覺得玩緊同埋有成功感,但我都唔係2餐餐blw, 因為清潔相對煩,有時趕出門,唔夠時間,都係餵粥

別墅

solim 發表於 19-3-26 00:28
我bb係甘。出街有味精就比較肯主動食。屋企野可能佢覺得唔好食。

甘你由佢唔食?

別墅

Lyllianlo 發表於 19-3-26 00:39
如果我仔餵粥就會唔定,但blw佢就會專心食,佢覺得玩緊同埋有成功感,但我都唔係2餐餐blw, 因為清潔相對煩 ...

我有時俾d菜心條佢食又得幾好,可能真係鐘意玩,甘你bb唔定有咩方法可以令佢食多d呢?

男爵府

dessertwing 發表於 19-3-26 00:42
我有時俾d菜心條佢食又得幾好,可能真係鐘意玩,甘你bb唔定有咩方法可以令佢食多d呢?
...

等佢餓d, 一開頭就食得快,食到咁上下,佢就顧住玩,食得慢,我就算,佢食就食,唔食下一餐又會食快d, 或者中途餓佢都會叫我俾野佢食,我仔岩岩一歲,佢係算鐘意食1野,但唔係食得急個d...

大宅

回覆樓主:

我以前會一面餵粥仔,一方面會烚定啲紅蘿蔔/蕃薯等等可以切粒嘅食物俾佢自己食
咁佢有食物係手玩下,就算食唔哂啲粥仔都有食到手上嘅食物,都有營養
又可以訓練佢自己食飯

別墅

Lyllianlo 發表於 19-3-26 01:00
等佢餓d, 一開頭就食得快,食到咁上下,佢就顧住玩,食得慢,我就算,佢食就食,唔食下一餐又會食快d, 或 ...

甘你仔仔而家每日食幾多奶奶?

男爵府

dessertwing 發表於 19-3-26 01:14
甘你仔仔而家每日食幾多奶奶?

同你b一樣,早晚各一餐,分別8安,6安

wcpcelia    發表於 19-3-27 11:15

別墅

HappyBaby1002 發表於 19-3-26 01:02
我以前會一面餵粥仔,一方面會烚定啲紅蘿蔔/蕃薯等等可以切粒嘅食物俾佢自己食
咁佢有食物係手玩下,就算食 ...

呢個方法幾好可以試下,你仔仔而家幾大?遲d大個d會唔會食野專注d呢?

伯爵府

13個月可以食飯、食麵、食薯仔,有無試過唔煮粥呢?

我兩個女響你bb 咁上下大都唔肯食特別為佢煮嘅飯,粉麵會食得好d,好多時都係煮幾多倒幾多,索性轉跟大人食,初初會為佢清淡少少,再大d 就無特別就佢,尤其第二個,佢食就得,唔會特別唔俾咩佢食

水晶宮

13個月比佢自己用餐具食。
唔餵
同唔食粥
同埋食早餐
下午餐食snack唔會食粥

公爵府

dessertwing 發表於 19-3-26 00:25
13個月的BB食飯9成扭計

次次鍡食飯一定要玩野(如水樽),如果無野係手玩就唔肯食,最多食幾啖

比d字卡(中英數)佢玩,一路食,一路学。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

男爵府

試下同枱食飯,小朋友有自己餐具。
大家食一樣飯餸。煮清淡些。
小朋友鐘意模仿大人。

大宅

dessertwing 發表於 19-3-26 01:15
呢個方法幾好可以試下,你仔仔而家幾大?遲d大個d會唔會食野專注d呢?

宜家仔仔差不多5歲啦(emoji)
其實我仔初加固時都面對過你嘅問題,我試過俾玩具、追住佢餵、甚至電視送飯…發覺都唔work,直至呢個方法
佢到宜家食飯要坐定定,有枱有櫈坐好先會食
食完哂先離開枱,都算專心,係大個左多嘢講啲啫(emoji)
越大越會越好嫁啦,唔需要太擔心,放膽少少俾佢自己食,雖然係污糟啲,但可以養成良好嘅食飯習慣,第時會舒服好多(emoji)
加油呀

首頁

尾頁

跳至