自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

但係咪最起碼都講番句"唔該" 呢?

話說自從生左細b,平時落街或者去樓下商場都會推bb車,我仲有一個快5歲既大仔。
因為好多時都係1拖2,咁我就教哥哥出lift或入lift都幫媽咪㩒住,等lift門唔好閂埋夾到細b。又或者出入屋企樓下大堂幫媽咪推開/拉住對門,比媽咪過左先。

但由於我地住緊呢到附近都比較多老人家,有時會係啲工人姐姐推住坐輪椅既老人家,出lift後我都教哥哥幫人㩒住部lift先,等人地入左先走。好多時人地都會講句唔好意思,或者讚哥哥好乖,哥哥知道咁樣做其實係岩既,願意繼續去幫助人。

男爵府

waiiwaii0611 發表於 19-3-26 00:35
但係咪最起碼都講番句"唔該" 呢?

話說自從生左細b,平時落街或者去樓下商場都會推bb車,我仲有 ...

唔夠位...... 繼續。。。

但亦都遇過太多人,見你拉住道門就掂行掂過,唔該都冇聲,甚至連用隻手頂一頂對門都冇 其實我就已經同細b出左個門口,但哥哥就一路等人出哂先肯放手走,問佢做乜仲唔行?佢答我因為要幫人拉住對門,比人出。
然後哥哥就問我:媽咪,點解我幫佢地拉住對門但佢地冇人講唔該既?

Oh... 此時此刻我唯有同哥哥講,其實唔係個個人都一定有禮貌,如果人地幫左我地,我地就要有禮貌咁同人講唔該。

真係好矛盾.... 一方面要教小朋友要有禮貌,但又吾可以因為人地冇禮貌而教佢唔好幫人~

子爵府

我發覺現在係唔講「唔該」的多過講
遇到講「唔該」的反而有驚喜

rainbowchuuu3    發表於 19-3-26 16:26

男爵府

小小馬奇朵 發表於 19-3-26 01:01
我發覺現在係唔講「唔該」的多過講
遇到講「唔該」的反而有驚喜

係,平時仔仔要幫人開住門或者㩒住部lift我都企埋一邊等,有啲人有禮貌既我都冇出聲阻止,但有啲真係老馮到呢 我仔老馮企係到幫你開門架咩 我就會出聲嗌我仔走

侯爵府

回覆樓主:

我仔都係咁, 會幫手開門. 大把人唔識講唔該. 唔緊要啦, 佢肯幫人係佢心地好, 福氣來的, 你讚佢乖咪得囉

rainbowchuuu3    發表於 19-3-26 16:27

男爵府

maomaofafa 發表於 19-3-26 01:10
我仔都係咁, 會幫手開門. 大把人唔識講唔該. 唔緊要啦, 佢肯幫人係佢心地好, 福氣來的, 你讚佢乖咪得囉
...

每次見到有人老馮我都會讚番佢,等佢知道其實佢做得好好。
試過一次係商場搭lift,但通常啲人都係顧自己出lift就算,咁我個次就最尾先出,就叫哥哥行出lift先,然後幫我㩒住部lift,點知我一出lift見哥哥比個阿婆推開左,然後講左句:行開啦你,唔洗你㩒呀!
跟住就入左lift,我仔個時呆左,我即刻回番個阿婆一句:佢幫我㩒住部lift等我出有咩問題呀?做乜郁手推小朋友?!個阿婆即刻扮聽唔到 同佢一齊入lift既人冇人出聲,全部都扮冇事
我仔個時比阿婆嚇親,問我點解個婆婆要咁樣話佢同推開佢!我話冇禮貌既人係唔分年紀!!

複式洋房

我都會開口讚,但要教小朋友做呢d唔係因為要受稱讚先做~
我會同佢講好心有好報,做多d好事,自己d願望都易實現d

wcpcelia    發表於 19-3-26 11:41

水晶宮

waiiwaii0611 發表於 19-3-26 01:18
每次見到有人老馮我都會讚番佢,等佢知道其實佢做得好好。
試過一次係商場搭lift,但通常啲人都係顧自己出 ...

你做得好好呀,哥哥仔好乖
「老馮」只係一種感覺,唔去諗佢 會開心好多,明明自己做緊好事,對得住自己 應該會心微笑

致於嗰個呀婆... 我實趁機 細聲但堅定地説:我警告你 唔好再有下次!

男爵府

BabyShadow123 發表於 19-3-26 02:07
我都會開口讚,但要教小朋友做呢d唔係因為要受稱讚先做~
我會同佢講好心有好報,做多d好事,自 ...

佢明白做呢啲吾可以求讚賞,但連佢都冇諗過,原來唔係人人都會同佢講唔該!佢初初既諗法係,乜唔係淨係小朋友或者bb先會唔識同人講唔該架咩?原來大人都會

男爵府

BBgaga 發表於 19-3-26 02:46
你做得好好呀,哥哥仔好乖
「老馮」只係一種感覺,唔去諗佢 會開心好多,明明自己做緊好事,對得住 ...

係呀,自從做左哥哥之後,好似多左個責任咁~有時見到有啲唔識既人控埋bb車佢會有意識攝係中間唔比人行埋

至於個阿婆,係哥哥心目中,留下深刻印象,因為從未有一個街外人會出手將佢推開

水晶宮

waiiwaii0611 發表於 19-3-26 02:57
係呀,自從做左哥哥之後,好似多左個責任咁~有時見到有啲唔識既人控埋bb車佢會有意識攝係中間唔比人行埋 ...

哥哥仔

嗰個呀婆當傻人處理案,佢太老頭腦開始打結,我地原諒佢 但唔可以有下次!

男爵府

BBgaga 發表於 19-3-26 03:02
哥哥仔

嗰個呀婆當傻人處理案,佢太老頭腦開始打結,我地原諒佢 但唔可以有下次 ...

我真係有諗過鬧番個阿婆,但驚嚇親個仔

水晶宮

waiiwaii0611 發表於 19-3-26 03:03
我真係有諗過鬧番個阿婆,但驚嚇親個仔

好明白,我有時遇到D儍人 會有同佢鬥傻嘅衝動例如 用狠狠眼神盯著他不放 口裏喃喃自語 唔覺意噴幾滴口水我諗佢都會好驚

男爵府

BBgaga 發表於 19-3-26 03:28
好明白,我有時遇到D儍人 會有同佢鬥傻嘅衝動例如 用狠狠眼神盯著他不放 口裏喃喃自語 唔覺意噴幾 ...

玩到咁大

琥珀宮

waiiwaii0611 發表於 19-3-26 00:44

無乜矛盾,有能力幫人係好事,值得高興!

咁芝麻綠豆事幫完人亦不用上心,介懷人地無講唔該,令自己唔開心的是自己而不是其他人!

伯爵府

2018復活節勳章

發現而家D家長見自己小朋友整到人..就唔係教小朋友講SORRY...係話你整到人呀...就算

公爵府

回覆樓主:

或者冇講唔該D人以為你仔响度玩門,其實我都好怕D細蚊仔企响度頂住度門等阿媽老豆,行出行入撞到佢都唔知點算好。

珍珠宮

回覆樓主:

唔係鼓勵人唔講唔該,
而係佢咁細開住對門辛苦呀,
一鬆手夾到人點算,人地都會自己推住對門
既然唔開心咪唔好幫人囉,幫人發自內心,唔幫又唔係錯

水晶宮

回覆樓主:

我個4歲的小朋友,係診所等睇醫生,有1個阿哥哥在訽問處問野時整跌1大叠小冊子落地,明知自己整跌都唔執繼續企1旁等叫名,我小朋友細細聲同我講佢想整理執番上去,於是我大聲d同小朋友友講,你去幫哥哥執番

冇想過佢會講多謝,只係比佢知,1個人德行由小朋友做起

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

waiiwaii0611 發表於 19-3-26 00:44

你最尾果兩句,我一直都咁教小朋友。自己做好就可以,其他人做唔好,少批評。

教好一個人好難,教壞就易過借火。唔可以因爲人地冇禮貌就唔做好自己,得不償失。
其實人地唔讚唔緊要,有媽媽讚就可以了~

首頁

尾頁

跳至