網購天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我之前在賣家訂了6本書人仔$150,但收貨時貨不對版(全部都有嚴重破爛但賣家在網中並沒說明,),我在旺旺聯絡賣家兩天,但賣家不回覆!
於是我在TAOBAO要求退貨,理由是商品品質問題,並要求賣家支付運費,但賣家同意退貨申請並沒有說任何運費問題,那怎麼辦???

賣家可能認為我是香港寄回深圳怕麻煩,好蝦D!

洋房

原帖由 波羅包 於 09-4-28 23:34 發表
我之前在賣家訂了6本書人仔$150,但收貨時貨不對版(全部都有嚴重破爛但賣家在網中並沒說明,),我在旺旺聯絡賣家兩天,但賣家不回覆!
於是我在TAOBAO要求退貨,理由是商品品質問題,並要求賣家支付運費,但賣家同意退貨申請 ...

那你必須跟他確認退款的郵費問題。而且 把你貨品的質量
問題,有相機影落黎證明。到時如果距唔 認,你都有證據。
仲有,你退貨比距的郵費,最好到付。或者先講好。如果唔 系到時距退左交易的錢。但你寄番去的郵費,距可以唔 理你架。

小心有D無良買家。

距二日 都無複你,其實就系有心拖你。你要睇實你的交易。

複式洋房

彤彤媽,

但是賣家唔肯回覆怎麼辦?佢拖到14天內我還未可以聯絡賣家商討運費,那支付寶就要自動付款,那還有其他辨法嗎?

原帖由 彤彤妈 於 09-4-29 01:20 發表

那你必須跟他確認退款的郵費問題。而且 把你貨品的質量
問題,有相機影落黎證明。到時如果距唔 認,你都有證據。
仲有,你退貨比距的郵費,最好到付。或者先講好。如果唔 系到時距退左交易的錢。但你寄番去的郵費,距可以唔 ...

珍珠宮

畀面勳章

我曾經有你的經驗

買左對鞋360, 品質與售價不成正比, 賣家死口話無問題不肯退貨, 我就每13日修改退款協議, 賣家又拒絕退款, 雙方對峙左三個月
結果淘寶客服介入, 賣家都死不屈服只肯賠100蚊, 叫我260要左對次鞋, 我拒絕賣家的提議一定要退貨, cs都認為對鞋有問題, 客服叫我寄番對鞋去杭州.

杭州收到對鞋無幾耐, 交易完成, 我對賣家的差評成立

cs 將對鞋貨款轉番入我支付寶戶口(我唔知d錢係邊個付出的), 退貨運費無得claim啦

2星期後, 賣家仲夠膽旺旺叫我比番對鞋佢, 我叫佢去杭州拎啦, 死蠢
================================
另一單case, 我用用運費到付寄貨給賣家, 賣家拒簽收, 件貨退回給我, 仲要付雙程的來回運費, 所以你一定要同賣家講妥數, 先好退貨, 最好最好叫賣家將運費先用支付寶轉錢給你, 不要運費到付

祝你好運

原帖由 波羅包 於 09-4-29 07:55 發表
彤彤媽,

但是賣家唔肯回覆怎麼辦?佢拖到14天內我還未可以聯絡賣家商討運費,那支付寶就要自動付款,那還有其他辨法嗎?

大宅

好彩呢到有班熱心朋友教路, 如果唔係都唔知點算

首頁

尾頁

跳至