婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

因為係新手關係, 唔知呢度可唔可以寫下自己同屋企人既關係, 如果唔岩版的, 請大家告知一下. 唔好意思打擾一下. 有時有D野真係唔知同咩人講同點講, 因為好多野只有自己經歷左先會明白個一種感受.
我係大女, 仲有2個細佬. 屋企係唔係重男輕女, 我唔敢講. 只係好多時我想要的野, 好似一對波鞋200蚊到, 父母唔會買, 同時間我細佬要條LEVIS既牛仔褲就會買.

我的衣服內衣褲都係我媽買的. 都係佢既年紀的衫, 佢同我講唔好學人打扮. 人地同年紀少女的衫係日本買既, 唔好羨慕人地. 不過我細佬既衫褲就係佢地自己去買既.

當年唔知有D咩問題, 只係成日都覺得自己同呢個屋企格格不入. 佢地先係一家人. 一家4口. 我係多出黎個一個. 由細到大都冇咩朋友, 因為媽唔俾同朋友出街. 同同學去溫習都唔可以. 所以都好少同人溝通. 同屋企人出街的機會都好少. 因為我媽出去都係打麻將多. 我通常都唔會去, 留係屋企. 當年只會覺得屋企管得嚴. 唔想我學壞. 不過人開始大, 就知道好似好有問題.

男爵府

想念小雲兒 發表於 19-3-26 08:34
因為係新手關係, 唔知呢度可唔可以寫下自己同屋企人既關係, 如果唔岩版的, 請大家告知一下. 唔好意思打擾 ...

好明顯重男輕女啦。
做人,5好難为自己

複式洋房

因為係新手關係, 唔知呢度可唔可以寫下自己同屋企人既關係, 如果唔岩版的, 請大家告知一下. 唔好意思打擾 ...

我當年中五升唔到上中六, 我媽死要我去秘書, 其實我係唔想既, 不過佢又聽人地講點好點好. 死都要我去讀. 最後我都係讀左. 就係因為讀左呢間秘書學校, 我英文係好左, 因為要用英文上堂. 我媽成日都同我講, 如果唔係佢, 我都唔會有今日. 我要好好報答佢.
因為我係大肚結婚, 我媽就嬲左我. 冇理我快7年. 佢仲同我講係故意唔理我既. 但係我細佬結婚呢, 唔俾家用, 仲要返屋企住, 生左仔唔理, 我媽又講佢唔理就冇人理. 個孫會好可憐. 我個心真係好舒服.

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

想念小雲兒 發表於 19-3-26 08:54
我當年中五升唔到上中六, 我媽死要我去秘書, 其實我係唔想既, 不過佢又聽人地講點好點好. 死都要我去讀. ...

咁你媽都幫你諗好未來的路丫。
以前重男輕女咁普遍,你的程度可以接受嘅。
我都差唔多,而且自己嘟嘟地,唔識爭取,亦唔識/無興趣妝扮。

我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

複式洋房

想念小雲兒 發表於 19-3-26 08:54
我當年中五升唔到上中六, 我媽死要我去秘書, 其實我係唔想既, 不過佢又聽人地講點好點好. 死都要我去讀. ...

講到呢到 即是你有自己家庭 咁不如enjoy自己家庭生活吧啦 唔通改變你媽咁既想法咩?佢咪繼續攬住啲仔生活囉 到老左有咩事邊個仔女好到時就會知

珍珠宮

你家庭係重男輕女。好多上一輩都有呢個觀念。仔係寶。生仔先可以抬起頭做人。對於呢方面,我極不認同。本身偏心已經係最唔明智做法。不過無辦法改變人地呢啲觀念,唯有自己睇開啲。你已經有自己家庭,好好對自己老公同仔女,生活開心就足夠。過去就有佢過去。

男爵府

其實你可以去心聲留言,唉重男輕女d咁的唸法你改變唔到,你可以做到的就係你自己唔系一個咁的人,對你自己的仔女好d啦

首頁

尾頁

跳至